Dette er en forrett vi lagde i TV-programmet Mitt Kjøkken Ruler, og vi har laget den et par ganger senere. Smaken på denne sausen er utrolig god, og vi fikk skryt av Heidi Bjerkan (eier av Credo i Trondheim, og gjestedommer i MKR) for å bruke hele råvaren. Her røyker vi fiskebeina i ovnen og legger de i fløtesausen slik at de setter god røyksmak. Retten i seg selv er ganske enkel, og smaksmessig er den en innertier:)
Til forrett for 8 personer trenger du:
- 2 ishavsrøyer (ca 1 kg hver)
- olivenolje
- salt og pepper
Ruccolapoteter:
- 150 g små runde nypoteter per pers.
- olivenolje
- salt og pepper
- 3 never frisk ruccola
- 3 ss ristede sesamfrø
- Vinagrette: 4 ss olivenolje, 4 ss balsamico, 1 ss honning, 1/2 ts sitronsaft, salt og pepper
Røkt kremet fiskesaus:
- Beinrestene fra fisken inkl, hode
- 50 g røykespon
- stekepanne m/lokk som går inn i ovnen
- 2 sjalottløker (grovhakket)
- 1 fedd hvitløk
- 2 ss olivenolje
- 1 ts sukker
- 1/2 dl hvitvinseddik
- 1 dl hvitvin
- 3 dl fløte
- 1 ss kalt smør
- salt og pepper
- 1 ts sitronsaft
- Evt. maizenna for jevning
Syltet agurk:
- 1-2-3 lake: 1 del sukker, 2 deler eddik, 3 deler vann. 1 laurbærblad. 5 pepperkorn. kokes og avkjøles.
- 2 slangeagurker.
- Lag tynne skiver av agurken med en mandolin og legg i laken til servering.
Tørket Ruccola:
- 4 never ruccola på en stekeplate i ovn på 100 g i 10 min. Til de er knusktørre.
Fisken: Fileter fisken og ta vare på beinrester og hode. Del filetene i 8 fine serveringsstykker (tenk på hvordan du vil anrette på fat før du deler opp). Legg fiskestykkene i en ildfast form med bakepapir. Ha over litt olivenolje, salt og pepper. Når det nærmer seg servering bakes disse i ovn på 150 grader i 8 minutter.
Fiskesausen: Legg fiskebeinene på en rist midt i ovnen. Du skal ha god plass til stekepannen under. Ha røykespon i stekepannen og sett på høy temperatur. Tenn på sponet med en lighter og la alt sponet ta fyr. Kvel flammen med lokket til stekepannen. Sett stekepannen under risten i ovnen, fjern lokket og lukk døren raskt. Sa fiskebeina røykes i 5 minutter.
I mellomtiden lager du sausbasen. Surr sjalottløk og hvitløk i olje til løken er blank, tilsett sukker, eddik, og hvitvin. Tilsett så fløte og la det koke i 5 minutter på svak varme. Tilsett de røkte fiskebeina og la sausen småkoke i 25 minutter. Sil sausen og visp inn kalt smør. Smak til med salt og pepper og sitronsaft. Eventuelt juster konsistens med 1 ss maizenna og 1 ss kalt vann (vispes sammen og inn i sausen).
Ruccolapoteter: Kok potetene i 5 minutter. Hell av vannet og damp av. Legg potetene i ildfast form og vend inn godt med olivenolje, salt og pepper. Bakes i ovnen på 180 grader i 25 minutter. Ta potetene ut og trykk de litt ned med en stamper eller baksiden på en gaffel slik at skallet knekker litt. Bakes videre i 10-15 minutter. Dette gjør at potetene blir perfekt bakte og myke og møre inni. Rist sesamfrø. Lag vinagrette ved å blande ingrediensene. Vend vinagretten inn i potetene sammen med frisk ruccola og ristede sesamfrø.
Server ovnsbakt Ishavsrøye med Ruccolapoteter, Kremet Røkt Fiskesaus, Syltet Agurk og Tørket Ruccola.
Vel Bekomme!
4. mai 2016
Fisk og Skalldyr