Ytrefilet med Røstipoteter, Kantareller og Fløtesaus

1. oktober 2017

Middag, Okse

Her kommer nok en oppskrift med hyllest til høstens herlige råvarer fra både åker og skogbunn!

Til 4 personer trenger du:

Ytrefilet:

  • 600-800 g ytrefiler (avhengig av om dette er en del av en treretters middag eller ikke)
  • 2 ss rapsolje
  • 2 ss meierismør
  • salt og pepper

Røstipoteter:

  • 7-8 melne poteter, skrelte
  • 75 g smør i terninger
  • salt og pepper

Grønnsaker og kantarell:

  • 4 gulrøtter
  • 1 pastinakk
  • 1/4 sellerirot
  • 2 store never kantareller
  • 2 stilker vårløk
  • 2 ss smør
  • 1 ts hvitvinseddik
  • 1 ts sukker
  • salt og pepper

Fløtesaus:

  • 1 sjalottløk, finkuttet
  • 3 ss konjakk
  • 4 dl oksekraft
  • 3 dl matfløte
  • 2 ss finhakket timian
  • salt og pepper
  • evt. maisenna til jevning.

Røstipotetene lages ved at du skreller og river de på et rivjern. Bland inn godt med salt og pepper. Smelt litt av smøret i pannen. Ta en god neve revet potet og vri godt ut vannet. Form det til en ball og legg i panne. trykk den ned til en flat kake. Gjenta med resten av potetene og form dem i passe store serveringsstykker. Stek på middels varme i ca 4 minutter. Legg på ekstra smør på potetene. vend de og stek videre i 4-5 minutter til de er gyllne på begge sider. Røstipotetene kan holdes varme på rist i ovnen til servering.

Grønnsakene skrelles og kuttes i grove biter. Forkok de i 5 minutter, hell av vannet og damp av. Smelt smør og stek kantarellene i 4-5 minutter. Kvern over godt med salt og pepper. Legg soppen til side. Stek grønnsakene i samme panne sammen med olje og smør på relativt sterk varme. Tilsett hvitvinseddik og stek videre i 1 minutt før du drysser over sukker og lar grønnsakene karamellisere noen minutter. Kvern over salt og pepper og legg over kantarellene til slutt. Klipp gjerne over litt frisk timian før servering.

Fløtesausen lage ved å surre sjalottløken i olje til den er blank sammen med timian. Tilsett konjakk og kok inn før du tilsetter kraften og lar det koke opp. Sil sausen og tilsett fløten. Småkok i 10 minutter (pass på så det ikke koker over). Du kan godt jevne med litt maisenna ved behov (2 ss maisenna 4 ss kaldt vann). Smak til med salt og pepper. (Psst! får du ikke den fargen du vil ha kan du bruke litt sukkerkulør;)

Kjøttet lager du ved å brune det på høy varme i smør og olje i 3-4 minutter på hver side, avhengig av tykkelsen på kjøttstykkene.

Server ytrefilet med røstipoteter, grønnsaker, kantareller og fløtesaus.

Vel Bekomme!

 

, , ,

No comments yet.

Leave a Reply