Sjokoladefondant

9. mars 2013

Dessert, Kaker og Søtsaker

 

Dette kaller jeg “farlig godt”!

Koden er knekt! – Dette er den perfekte sjokoladefondant! Jeg har prøvd og feilet meg frem til denne beste oppskriften og fremgangsmåten på den perfekte sjokoladefondant. 4-stjerners middag står for tur og da må oppskrifter perfeksjoneres. Det er ikke mye som er både like enkelt og like vanskelig på èn gang som akkurat å lage en helt perfekt fondant – den skal jo være akkurat passe stekt ytterst samtidig som den byr på rennende og deilig sjokolade i midten, i tillegg til at den skal gå lett ut av formen og kunne plasseres delikat på fatet, uten å røpe sin flytende hemmelighet før nyteren selv “åpner pakken”. Men her altså, deler jeg oppskriften på hvordan du får til dette selv. Oppskriften er veldig enkel og går raskt å lage, men husk å vær årvåken når du har de i ovnen – det er ikke sikkert at din ovn steker akkurat slik som min – så lag et par ekstra så du kan teste for sikkerhets skyld.

Denne oppskriften ble nøye utprøvd før 4-stjerners middag hjemme hos oss i år. Med så kresne gjester vi hadde invitert er kun det beste bra nok;)

Angående valg av sjokolade velger du kakaoprosent ut fra hva du liker best – jeg er veldig svak for melkesjokolade og valgte derfor en blanding av mørk og lys sjokolade, jeg synes det blir en fin balanse mellom den bitre og den søte sjokoladesmaken. Av samme grunn valgte jeg oboypulver i stede for kakaopulver til “støvingen” av formene.

Det ble en sjokoladefylt uke på oss denne gangen – og både mann og barn var veldig fornøyd;)

Til 12 sjokoladefondanter trenger du (7 cm former):

 • 300 g usaltet smør
 • oboypulver til «støving»
 • 150 g melkesjokolade (Freia)
 • 150 g mørk sjokolade 70% kakao (gjerne Valrhona)
 • 6 egg
 • 6 eggeplommer
 • 360 g sukker
 • 300 g mel
 • melis til pynt

Jeg synes oboypulver setter en bedre smak enn kakaopulver, men det er en fin erstatning om du ønsker det.

Smør 12 keramikkformer (ca 7 cm diameter) godt inn med smør i bunn og langs kantene. Støv med oboypulver ved å legge en ts pulver i hve form og rist rundt til du har dekket hele formen.

Smelt smør på svak varme. Legg i biter av sjokolade og dra kjelen til side. Rør rundt til sjokoladen har smeltet og la blandingen hvile i 10 minutter. Pisk lett sammen egg og sukker. Tilsett sjokoladeblandingen. Sikt inn mel litt etter litt og rør til en jevn blanding. Fordel i formene til de er ¾ fulle. Stek i forvarmet ovn på 180 grader varmluft i 20,5 – 21 min midt i ovnen. Lag gjerne halvannen porsjon slik at du har noen ekstra du kan ta ut underveis og sjekke så du er sikker på at de ikke blir for mye stekt. Steketiden varierer fra ovn til oven. Bruk en skarp kniv langs kanten på formen og hvelv ut med en gang. Hvelv den rett på fatet eller bruk to grytekluter for å legge den med “hodet opp” som på bildet ovenfor. Det ser mest delikat ut.

Sikt litt melis over og server gjerne med litt vaniljeis eller pisket krem.

Vel Bekomme!

 

, , , ,

25 Responses to “Sjokoladefondant”

 1. Magne D. Antonsen Says:

  Hei Mariann!

  Bra oppskrift, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  Hilsen Magne i VG

  Reply

 2. Berit Says:

  Hei! Dette så godt ut!
  Men jeg har et spørsmål angående ingrediensene. Ser du har skrevet 4 egg og 4 eggeplommer. Er det skrivefeil, eller skal det være 4 hele egg i tillegg til 4 eggeplommer (Dvs bruk av 8 egg)?

  Så er det en liten skrivefeil i den kursive skriften som kanskje burde vært rettet: “oboypuler”, hehe 🙂

  Hilsen Berit

  Reply

  • admin Says:

   Hei Berit:) Ja det er riktig at det skal brukes 8 egg til sammen. Ikke så rart at du lurer med slike skrivefeil som du nevner;) Takk for at du sa fra – det er nå endret:) Hilsen Mariann

   Reply

 3. paa| Says:

  4 egg og 4 eggeplommer, totalt 8 egg?

  Reply

 4. Maria Says:

  namnam, ser veldig godt ut! Gleder med til å lage dette i dag!!

  Er det både melkesjokoade og mørk sjokolade du mener som skal smeltes med smøret? :):)

  Reply

  • admin Says:

   Hei Maria, Ja, begge sjokoladetypene smeltes i smøret:) Håper du liker fondanten og skriv gjerne hva du synes om den her inne på bloggen:) Hilsen Mariann

   Reply

 5. Karina Says:

  åh NAMMI, det der så bare heeelt himmelsk ut! Må printe ut oppskriften med en eneste gang 🙂

  Reply

  • Mariann Says:

   Hei karina:) Så bra du ble fristet. Skriv gjerne hva du mener om den når du har prøvd:) Hilsen Mariann.

   Reply

 6. Kari elise Says:

  Er det mulig å bruke annen sjokolade enn Melkesjokolade? og oboy pulver?? Har en allegiker som ikke kan ha spor av nøtter??Jeg vet at det finns en sjokolade som ikke har spor av nøtter som blir solgt noen steder på helsekost og apotek(boots)

  Reply

  • Mariann Says:

   Hei Kari Elise. Ja, du kan trygt bruke en annen sjokolade enn melkesjokoladen. Jeg har ikke prøvd å lage den med en nøttefri sjokolade, men det vil jeg tro skal gå fint. Oboypulveret kan du erstatte med hvetemel eller kakaopulver.

   Hilsen Mariann.

   Reply

 7. Maria Says:

  Virkelig supergodt!! Imponerte både gjester og familie med denne!
  Ødela tre stykker i forsøk på å snu de over på tallerken, så serverte de bare i glasset. Hehe, men veldig godt uansett! 🙂
  Tommel opp! (y)

  Reply

 8. Jonas Says:

  Hei, Hvor mye fett inneholder dette og hvor mye kalorier er det circa?

  Reply

  • Mariann Says:

   Hei Jonas! Beklager sent svar. Jeg pleier ikke å regne ut fett og kaloriinnhold i oppskriftene mine, og i alle fall ikke på desserter og kaker – de går liksom på “kosekvoten” her hjemme og det er mat man vet man må begrense til helger og spesielle anledninger. Men jeg forstår selvfølgelig at mange ønsker å vite hva de forskjellige oppskriftene inneholder. Et kjapt overslag på sjokoladefondantoppskriften ovenfor er ca 550 kcal per fondant. En forventet mengde med tanke på ingrediensene som er brukt og størrelsen på dessertene, men helt klart noe man bør unne seg fortrinnsvis i spesielle anledninger og ikke til hverdags, selv om det er lett å bli avhengig;)
   Håper du fikk litt hjelp av dette.
   Hilsen Mariann

   Reply

 9. Tone Says:

  Måtte prøve disse i går kveld. De var kjempegode!! Serverte med is og frukt. Nammers 🙂

  Takk for god oppskrift.

  Reply

  • Mariann Says:

   Hei Tone og Synnøve. Tusen takk for fin tilbakemelding. Godt å høre at det falt i smak:) Hilsen Mariann

   Reply

 10. Eva Says:

  MMmm…ser nydelig ut.
  Men som eggallergiker,får jeg ikke prøvd den ut. sukk……. har du noe forslag eller tips til lage noe lignende uten egg? 🙂
  På forhånd tusen takk 🙂

  Reply

  • Mariann Says:

   Hei Eva. Beklager sent svar. Jeg har ikke eksperimentert så mye med sjokoladefondant- eller mousse uten egg, men jeg vil gjene anbefale tre andre sjokoladedesserter jeg har som er supergode. Favoritten er “sjokolade og vaniljekrem” som minner litt om panna cotta i konsistens. Så kan du prøve en oppskrift jeg fikk fra Kulinarisk Akademi på sjokolade panna cotta. Eller for en superrask variant – i motsentning til de jeg nettopp nevnte – kan du prøve nøttegodt med sjokolade som består av den beste sjokoladekakeglasuren og dine favorittnøtter:)

   Håper noe av det ovenfor frister. Hvis ikke kan du forsøke å google på vegetarblogger for eksempel – de har ofte eggefrie oppskrifter.
   Hilsen Mariann:)

   PS: trykk på oppskrifttittlene i teksten for link til oppskriften (de vises ikke så godt på nettsiden:)

   Reply

 11. Synnøve Says:

  Hei Mariann!

  Prøvde ut oppskriften din i går, det var så enkelt å sååå himmelsk godt! Takk for deling av oppskrift! Denne ble en slager! Skriver den herved inn i oppskriftboka mi 🙂

  Reply

 12. Henny Says:

  Hei Mariann!

  prøvde ut oppskriften men vi er bare to i familien så det ble fondant i tre dager på oss :)prøvde å ha den i kjøleskapet og den smakte like godt hver dag. 🙂

  Reply

 13. Liv Says:

  Kjempegode! Lagde de til samboeren her om dagen og de falt meget godt i smak 😉 Hadde blåbår og jordbær ved siden av.

  Reply

 14. Ina Louw Says:

  Do you have a translation for this recipe? It looks delicious!

  Reply

  • Mariann Says:

   Hi Ina,
   No sorry, I have planned to translate my website to English, but have not been able to do that jet. Hope you`ll figure it out by using Google translate or something similar.

   Best Regards,
   Mariann

   Reply

Leave a Reply