Denne hovedretten lagde vi i semifinalen i Mitt Kjøkken Ruler. Den er veldig god og bygger på kjente og enkle råvarer med inspirasjon fra Italia.
Til 8 personer trenger du:
- 1,7 Kg Ytrefilet (litt går bort når du renskjærer kjøttet)
- Smør og olje til steking
- Salt og pepper
Rotpurè:
- 1 pastinakk, renset, kuttet i tynne skiver (bruk mandolin)
- 2 stk pastinakker, skrellt, delt i biter
- 2 ss smør
- fløte salt og pepper
Tomat- Gulrot- og Nøttesalat:
- 24 små røde tomater (beregner 3 stk på hver)
- 24 små gule tomater (beregner 3 stk på hver)
- 16 delikatesseløk, delt i to, renset.
- 3 never hasselnøttkjærner
- Minigulrot (vendes i salt, pepper, olje og bakes i 5-10 min i ovn på 150 grader)
- 1 ss sukker
- 2 ss hvitvinseddik
- 5 ss smør (skal være nok smør til litt ekstra smørsjy over retten ved servering)
- 3 ss olje
- salt og pepper
- frisk timian
Tilbehør:
- Basilikumpesto
- Pastinakkchips: Fritèr pastinakkskivene i oljen. Perfekt temperatur 150 grader på olje. La renne av på kjøkkenpapir.
- 1 pastinakk i løvtynne skiver med mandolin
- 4 dl solsikkeolje til fritering
Rotpurèen lager du ved å koke rotfruktene møre i vann. Hell av vannet og la de dampe godt av 4-5 minutter. Tilsett fløte og smør og kjør med en stavmikser til en jevn purè. Juster konsistens med fløte, og smak til med salt og pepper.
Ytrefileten deler du i serveringsstykker og bruner ca 2 min på alle sider i stekepannen i smør. Legg på stekebrett og sett i ovn på 160 grader i ca 6-10 minutter. Tiden varierer ut fra hvordan du skjærer stykkene dine. Lag en ekstra som du kan teste med:)
Tomat- og Gulrot og Nøttesalaten er det lurt å legge frem alle ingrediensene slik at det er klart. Løken renser du på forhånd. Smelt smør og olje i samme panne som du brunet kjøttet i (dette gir gode smaker). Stek delikatesseløken på middels varme i 3 minutter før du tilsetter eddik, sukker og hasselnøtter. La de steke et par minutter før du tilsetter tomatene til slutt. De skal steke til tomatene blir møre og myke, men ikke til de sprekker helt. Ca 5 minutter. Smak til med salt og pepper, og klipp over litt frisk timian. Husk at det skal være nok smør til at du kan ha litt smørsjy over til slutt.
Server Ytrefilet med Rotmos, Tomat-Gulrot- og Nøttesalat, Basilikumpesto og Pastinakkchips. Pynt med frisk basilikum eller timian.
Vel Bekomme!
4. mai 2016
Kjøtt