Pain au Chocolat

22. januar 2017

Frokost og lunsj

Sjokolade croissant (1)

Dette er en av mine store svakheter, spesielt når jeg er spiser hotelfrokoster og det ofte bugner av slike små herligheter. Jeg lager de av og til selv, men (heldigvis) tar det såpass lang tid med deigen at det ikke skjer hver helg;) Men når du først tar deg bryet med å lage de, kan du lage en stor porsjon og fryse de ned så du har en stund. Nam!!

Til 30 sjokoladecroissanter trenger du:

  • 500 g hvetemel
  • 3 dl lunken lettmelk
  • 50 g tørrgjær
  • 90 g sukker
  • 1 ts salt
  • 300 g meierismør
  • 1 egg og 1 ss vann til pensling
  • 200 g mørk sjokolade

Bland sammen hvetemel, gjær, sukker og salt i en kjøkkenmaskin. Tilsett lunken melk og elt sammen i ca 5 minutter til du ser at deigen slipper kantene lett. Sett deigen til heving i ca 40 minutter under plast, til den har doblet størrelsen sin.

Mens du venter legger du frem to flak med plastfolie og legger de på kjøkkenbenken. Skjær tynne skiver av smøret og legg det utover på det ene foliearket formet om et rektangel på va 25×30 cm. Legg det andre arket med folie over og kjevle til du ser at smørstykkene kommer sammen. Legg smøret i kjøleskapet.

Croissant (8)Croissant (9)Når deigen er ferdig hevet drysser du litt mel på kjøkkenbenken. Trykk luften ut av deigen med et lett håndtrykk. Kjevle deigen til den er ca dobbelt så lang som smørrektangelet og litt bredere. ta ut det kalde smøret og legg midt på deigen. Brett kortendene på rektangeldeigen over smøret slik at skjøten møtes på midten. kjevle godt sammen. Brett en gang til fra de motsatte sidene, slik at smøret blir forseglet inne i deigen, men denne gangen legger du brettene over hverandre. Først den ene siden og så den andre siden helt over, slik at det blir tre lag deig oppå hverandre.

 

Croissant (10)Pakk deigen inn med plastfolie og legg den i kjøleskapet i 30 minutter.Croissant (11)

Ta ut deigen og ta bort folien. Kjevle ut til et rektangel en gang til og gjenta prosedyren. Først brettes hver kortside inn mot midten før du kjevler, og bretter de motsatte endene slik at det blir tre lag med deig. Pakkes i folie og settes kaldt over natten.

Ta ut den hevede deigen og legg på kjøkkenbenken. Nå har du en kjempefin butterdeig du kan lage både pain au chocolat og vanlige croissanter av.

 

Ta bort folien. Del deigen i to. Kjevle til to rektangler på ca 150×50 cm. Skjær bort de ytterste kantene slik at du får rette linjer. Skjær opp spisse trekanter ved hjelp av en kniv. Lag sjokoladecroissantene ved å legge en passe stor sjokoladebit (en vanligknekk passer fint) på den bredeste delen av trekanten og rulle fra den bredeste siden av trekantene mot spissen. Legg de på en bakepapirkledd stekeplate.

Sjokolade croissant (2)La de etterheve til dobbel størrelse i ca 40 minutter. Pensle med en blanding av egg og vann.

Stekes i ovnen på 190 grader i 15 minutter.

, , ,

No comments yet.

Leave a Reply