Croissant – fylt med valnøtt, tomat og oliven

3. desember 2011

Gjærbakst

Croissant er vel så særfransk som det går an å få det og er en obligatorisk del av den franske frokosten. Den ble riktignok ikke så mye omtalt i franske kokebøker før på 1800-tallet, og mange mener det opprinnelig kommer fra Wien. Croissanten er i alle fall godt etablert som et typisk fransk rundstykke i dag, og det skal godt gjøres å få servert frokost i Frankrike uten denne. De er laget på smørdeig som er brettet lag på lag, og er et sprøtt bakverk. De smaker utrolig godt, men kommer absolutt ikke under kategorien for sunn mat;) Men livet er som jeg pleier å si, alt for kort til å ikke unne seg slike godsaker innimellom:)

 

Til ca 15 små croissanter:

  • 450 g hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1/2 pose tørrgjær
  • 25 g solsikkeolje
  • 175 g romtemperert smør
  • 1 egg
  • 2,25 dl lunkent vann
  • sort oliven
  • små tomater
  • valnøtter

Sikt mel  i en bolle og rør inn tørrgjær og salt. Tilsett oljen og kna inn i dettørre med fingrene. tilsett ett lett vispet egg og det du trenger av vannet for å få en myk og smidig deig. Du bør kna den i ca. 10 minutter for hånd for å få en glatt og fin deig.

Del smøret i tre like store deler. Kjevle ut deigen på kjøkkenbenken. Hvis deigen setter seg fast kan du bruke litt hvetemel, men hvis du har knadd godt skal ikke dette være nødvendig. Kjevle til du har en leiv på ca 40 x 20 cm, og legg smør på 2/3 deler av leiven, men ikke helt ut i kantene. Brett den delen av leiven som ikke har smør på seg over den midterste delen som har smør på seg. Deretter bretter du den andre enden over midten, slik at det nå ligger to lag med smør mellom tre lag med deig inni leiven.

Trykk sammen i kantene for at smøret ikke skal renne ut. snu deigen slik at du har den ene forseglede enden mot deg. Kjevlde til du har et rektangel på 20 x 40 cm igjen. Brett nå deigen på samme måte, uten at du tar smør inn i deigen. Legg den i plast som vist på bildet. Legg i kjøleskap i ca 30 minutter. Denne prosessen gjentas to ganger til, med utkjevling, smør, bretting, utkjevling, bretting og avkjøling i plast.

 

Kjevle deigen ut til et rektangel på ca 30 x 40 cm og skjær ut litt spisse trekanter. Pensle det spisseste hjørnet med egg og legg det fyllet du vil ha i den nederste delen av trekanten. Rull mot det spisse hjørnet og fest hjørnet utenpå rullen. Det kab være du må dra litt i hjørnet for å få det til å ligge fint over kanten på croissanten.

 

Legg  croissantene på et bakepapirkledd stekebrett og la de heve i 30-40 minutter under et kjøkkenhåndkle. Stek på midterste rille i forvarmet ovn på 220 °C i 10 – 15 minutter. Følg med så ser du når de har fått en fin og gyllen farge. Avkjøl på rist. Disse kan godt fryses og varmes opp rett før servering.

 

 

Server varme croissanter til kaffen eller helgefrokosten om du vil:) De fungerer også kjempebra som en aperitiff før maten om du skal ha gjester.

Vel Bekomme!

 

, , , ,

No comments yet.

Leave a Reply