Pain au Chocolat

9. desember 2011

Gjærbakst

Denne franske lille klassikeren er laget på samme smørdeig som croissant er laget av, men disse er ofte mye mindre. Men disse er også ofte en del av den franske frokosten slik som croissanten er, men forhåpentligvis er den forbeholdt helgene;) Deigen ligger lagvis inni baksten og skal være sprø. Disse er kjempegode og passer bedre til kaffen enn til frokostbordet, spør du meg, men de er i alle fall fine å ha liggende på lur i fryseren. “Pain au” betyr “brød til” på fransk og kommer i mange varianter. Pain au chocolat er en av de mest kjente.

Til ca 15 mini croissanter:

– Tips! Hvis du vil lage croissanter i samme slengen kan du dobble oppskriften og lage så mange du vil av hver. Se her for tips om croissantfyll.

 • 250 g hvetemel
 • 1/2 ts salt
 • 1/2 pose tørrgjær
 • 12 g solsikkeolje
 • 90 g romtemperert smør
 • 1/2 egg, bruk det andre halve til “lim”
 • 1,1 dl lunkent vann
 • 15 små sjokoladebiter

Sikt mel  i en bolle og rør inn tørrgjær og salt. Tilsett oljen og kna inn i dettørre med fingrene. tilsett ett lett vispet egg og det du trenger av vannet for å få en myk og smidig deig. Du bør kna den i ca. 10 minutter for hånd for å få en glatt og fin deig.

(bildene under er fra da jeg laget croissanter, med dobbel deigmengde. Deigen din ut fra ingrediensene ovenfor blir derfor halvparten så stor)

Del smøret i tre like store deler. Kjevle ut deigen på kjøkkenbenken. Hvis deigen setter seg fast kan du bruke litt hvetemel, men hvis du har knadd godt skal ikke dette være nødvendig. Kjevle til du har en leiv på ca 40 x 20 cm, og legg smør på 2/3 deler av leiven, men ikke helt ut i kantene. Brett den delen av leiven som ikke har smør på seg over den midterste delen som har smør på seg. Deretter bretter du den andre enden over midten, slik at det nå ligger to lag med smør mellom tre lag med deig inni leiven.

Trykk sammen i kantene for at smøret ikke skal renne ut. snu deigen slik at du har den ene forseglede enden mot deg. Kjevlde til du har et rektangel på 20 x 40 cm igjen. Brett nå deigen på samme måte, uten at du tar smør inn i deigen. Legg den i plast som vist på bildet. Legg i kjøleskap i ca 30 minutter. Denne prosessen gjentas to ganger til, med utkjevling, smør, bretting, utkjevling, bretting og avkjøling i plast.

Kjevle deigen ut til et rektangel på ca 30 x 40 cm og skjær ut litt spisse trekanter. Pensle det spisseste hjørnet med egg og legg det fyllet du vil ha i den nederste delen av trekanten. Rull mot det spisse hjørnet og fest hjørnet utenpå rullen. Legg  de på et bakepapirkledd stekebrett og la de heve i 30-40 minutter under et kjøkkenhåndkle. Stek på midterste rille i forvarmet ovn på 220 °C i 8 – 10 minutter. Følg med så ser du når de har fått en fin og gyllen farge. Avkjøl på rist. Disse kan godt fryses og varmes opp rett før servering.

Server varme pain au chocolat til kaffen:) 

Vel Bekomme!

, , , ,

3 Responses to “Pain au Chocolat”

 1. Marie Says:

  hva skal vi gjøre hvis vi kjøper ferdig deig fra butikken da?

  Reply

  • kjetil Says:

   legg sjokoladen på og så sett i ovnen ^^

   Reply

   • MariannMat Says:

    Hei Marie. Det er riktig som Kjetil skriver. Enklere får du det ikke:) Jeg ville ha kjevlet den ferdigkjøpte deigen en del tynnere da siden disse skal være litt små og søte:) Hilsen Mariann.

    Reply

Leave a Reply