Dette er et halvgrovt og saftig brød som er en litt mer spennende variant til hverdagsbrødet. Hvis du vil ha det litt grovere kan du bare bytte ut litt av det fine melet med en grovere type. Jeg valgte å forme de runde for da får jeg litt mer sånn «bakerifølelse» av det når det serveres, men du kan selvfølgelig steke de i brødformer eller lage rundstykker av de. Disse ble laget i påskeferien, som vi i år igjen ble tilbragt i Sverige og på Hvasser på grunn av en snøfattig vinter. Selv om vi fikk fint vær, var vi mentalt innstilt på en skipåske, og når dagene ikke ble brukt ute i skiløypa ble det i stedet brukt mer tid på baking av diverse godsaker til glede for både store og små. Mesteparten av godsakene som ble laget var «gamle» favoritter og ligger derfor på bloggen fra før, men dette brødet er ett nytt tilskudd til reportoaret og her får du oppskriften.
Til to runde brød trenger du:
- 400 g Fullkorn hvetemel (evt. sammalt hvete)
- 500-600 g fint hvetemel
- 200 g revet gulrot
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts sukker
- 50 g gjær
- 4 dl lunkent vann
- 2 dl lunken melk
- 75 g valnøtter
Rør ut gjæren i lunken melk og vann. Bland sammen alt det tørre bortsett fra halvparten av det fine hvetemelet, valnøttene og gulroten. Tilsett vesken og rør om. Rør inn gulrøtter og nøtter, og resten av hvetemelet til du får en fin deig. Beregn litt hvetemel til elting. Sett deigen til heving i minst 1 time under plast.
Elt deigen godt på kjøkkenbenken og tilsett mer mel om nødvendig. Beregn ca 10 minutter på eltingen, spesielt hvis du skal lage runde brød. Del emnet i to og form runde brød som du legger på ent bakepapirkledd stekebrett. Lag tre snitt i brødet og dryss over hvetemel. Sett til etterheving i ca 30 minutter og stek i forvarmet ovn på 180 °C i ca 40 minutter. Gi brødene et lett dunk på undersiden for å sjekke at de er ferdige, du skal høre en litt hul lyd.
Avkjøl brødene på rist og nyt med meierismør og brunost:) Namnam!
God Baking!
12. april 2012 at 18:52
Hørtes utrolig godt ut. Må prøves!
12. april 2012 at 21:02
Hei Katrine, takk for det. Ja det er veldig godt og har allerede blitt bakt to ganger hos oss:) Hilsen Mariann.