Dette er et kjempegodt hverdagsbrød som bakes på tradisjonell måte med forheving og etterheving, men med en kjøkkenmaskin tilgjengelig er det ikke mye arbeid som skal til for å få to gode brød. En fin oppskrift til søndagsdugnaden på kjøkkenet kanskje?
Til to store brød trenger du:
- 700 g hvetemel
- 250 g sammalt hvetemel (fintmalt)
- 50 g tørrgjær
- 1/2 ts salt
- 100 g havregryn
- 50 g linfrø
- 50 g gresskarkjerner
- 7,5 dl lunkent vann
- 1 egg
Bland sammen alt det tørre. Enten i en kjøkkenmaskin eller i en bakebolle. Lag en grop for vesken og hell i vannet og kakk oppi egget. Kjør (eller elt) deigen godt sammen til du ser at deigen slipper kanten godt. Med kjøkkenmaskin eltet jeg ca 5 minutter, men for hånd bør du beregne litt mer.
Form deigen til en rund ball og sett deigen til forheving under plast i minimum en time. Den kan også stå kaldt og heve over natten.
Form deigen til to brød og legg de i smurte (eller smørefrie) former. Du kan også bare legge de ved siden av hverandre på en bakepapirkledd langpanne. Lag tre-frie snitt i overflaten på brødet. La de etterheve i ca 40 minutter før du steker de i 45 minutter på 200 grader lavt i ovnen. Avkjøles på rist.
Nyt en skive nybakt brød med meierismør og brunost! Namnam!
God Baking!
4. mai 2015
Gjærbakst