Dette er et femte brød i surdeigsprosjektet og er egentlig et bonusbrød i prosjektet siden jeg hadde tenkt å lage bare fire forskjellige brød i prosjektet. Utgangspunktet var en yogurt naturell som sto i kjøleskapet som snart gikk ut på dato. Jeg har aldri likt å kaste mat og derfor tenkte jeg at at jeg kunne bruke den i et brød. Siden jeg har bakt en del brød med surdeig den siste tiden med godt resultat brukte jeg surdeig i denne også. Jeg puttet opp det jeg liker best som blant annet solsikkekjærner og linfrø. Jeg ville også lage et brød uten brødform, noe som krever en god del mer elting. Jeg kunne med fordel eltet dette brødet enda mer for å få det litt høyere, men selve hevningen og smaken var det ingenting å utsette på, resulatet ble kjempegodt!
Til ett stort brød trenger du:
Grunndeig:
- 200 g surdeigstarter
- 100 g sammalt hvete fin
- 3 dl lunkent vann
- 1/2 ts salt
- 50 g byggmel
Bland surdeigstarteren med lunkent vann og hell i det tørre. Bland godt og la stå i 10-12 timer. Jeg pleier å gjøre dette før frokost, slik at jeg kan fortsette på brødet ved middagstider og rekke å steke det ferdig på kvelden etter andre heving.
- 250 g naturell yogurt
- 200 g sammalt hvete fin
- 25 g linfrø
- 50 g solsikkefrø
- 50 g hvetekim
- 400 g hvetemel
Bland inn frøene og yogurten før du rører inn melet. Elt deigen godt. For hånd må du regne 10-15 minutter. Mat deigen godt med hvetemel slik atden blir fast og fin og ikke kleber seg til fingrene dine. Form deigen til en pølse og legg den på et bakepapirkledd stekebrett. Fukt hendene dine og klapp over brødet. Bruk en skarp kniv og snitt brødet på skrå 4-5 ganger, og klapp solsikkefrø over hele brødet. La brødet etterheve i 1-2 timer, eller til det har oppnådd ønsket størrelse.
Stek brødet i ovnen på 180 °C på nederste rille i 45 minutter.
Vel Bekomme!
10. november 2011 at 09:00
Aner ikke hva eller hvor jeg kan faa surdeigstarter….hjelp…….ha en god dag……
10. november 2011 at 20:33
Hei Turid! Hvis du søker på surdeig på bloggen min vil du finne en oppskrift på hvordan du lager din egen surdeigstarter. Dette får man desverre ikke kjøpt på butikken, så man må lage den selv. Det tar noen dager (4-7 dager), men til gjengjeld kan du ha den i mange år i kjøleskapet, bare du mater den en gang i uken. Ta en titt på oppskriften på surdeigstarter på bloggen og prøv å lag noen av brødoppskriftene med surdeig, det er kjempegodt:)
Hilsen Mariann.