Rugbrød med surdeig – eltefritt og helgrovt

27. oktober 2011

Gjærbakst

Surdeigsprosjektet er i gang og dette er første resultat. Jeg ville prøve å lage et fullgrovt hverdagsbrød som egner seg både til frokost og i matpakken. Dette brødet smakte godt og holder deg mett lenge. På brødskalaen er dette fullt hus. Valget av gresskarfrø var mest fordi jeg er i litt helloweenmodus for tiden og hvis du ikke liker smaken av gresskarfrø, kan du godt bytte dem ut med andre frøtyper.

Når man baker så grove brød som er basert på rug er det vanskelig å få de til å heve mye. Du kan regne med at deigen hever 1/3 av sin egen størrelse med denne oppskriften, det vil si at du kan fylle brødformen 2/3 full. Så for deg som liker kompakte, supergrove og mettende brød med hele korn i – sett i gang å bak!

Til 2 brød trenger du:

Dag 1:

 • 350 g surdeigstarter
 • 9 dl lunkent vann
 • 500 g sammalt fint rugmel
 • 250 g hvetemel

Bland sammen i en stor bolle og dekk med plast. La stå i 12 timer. Dette gjør jeg før jeg legger meg om kvelden, slik at jeg kan fortsette mens gjæringsprosessen er på topp neste dag. Hevingen er altså på topp etter ca 12 timer, etter det går den nedover igjen og du risikerer at deigen detter litt sammen igjen. Hvis du setter den første deigen på morgenen, slik at hevingen er på topp på kvelden, vil den perfekte steketiden for andre heving være midt på natten, og det er jo ikke så gunstig. Derfor kan det være lurt å sette den første deigen en kveld hvor du vet du har tid til å jobbe videre med den neste dag.

Dag 2:

 • 1/2 dl lunkent vann
 • 1 ts salt
 • 1 ss sukker
 • 50 g gresskarfrø
 • 100 g sammalt fin rug

Først tar du av ca. halvparten av grunndeigen og legger den i et rent syltetøyglass e.l. og setter det i kjølskapet til neste gang du skal bake surdeigsbrød. Hvis det går lenge til neste gang, bør du “mate” deigen med like deler hvetemel/fint rugmel og vann en gang i uken.

Tilsett de andre ingrediensene i den andre halvparten av deigen og rør godt sammen. Øs deigen opp i to smurte brødformer og glatt overflaten av brødene med baksiden av en skje. Strø gresskarfrø over brødene og dekk de med plast. La brødene heve i 3-4 timer, eller til du ser at de har stoppet å vokse. Dette kan variere litt ettersom hvordan kvaliteten på surdeigen din er.

Før heving

Etter heving

Stekes i forvarmet ovn på 180° C i 45 minutter. Avkjøles på rist.

God Baking!

, , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Det beste Surdeigsbrødet! | MariannMat - 30. januar 2012

  […] rugbrød Dette er bakt med fint rugmel og er derfor litt lysere enn det i oppskriften   Dette eltefrie rugbrødet er også veldig godt, det er helgrovt og er det helt klart saftigste brødet blandt kandidatene. […]

Leave a Reply