Bestemors Rugbrød

18. mars 2012

Gjærbakst

Et brød med nostalgi!

Dette er et skikkelig godt halvgrovt rugbrød som får tankene tilbake til den tiden jeg så vidt rakk opp til kjøkkenbenken og beundret bestemors bakeevner og den fantastiske duften av nybakt rugbrød som snart skulle få et lag meierismør og en skive brunost… I fare for å bli vel nostalgisk tenker jeg på tiden som går og at det nå er Mali som så vidt rekker opp på kjøkkenbenken og venter på at hun skal få sin nybakte brødskive med smør og brunost. I mitt stille sinn konkluderer jeg med at jeg er glad vi tar vare på denne matgleden i hverdagen, hvor hver eneste nybakte brødskive blir spist med glede og takknemlighet for den tiden vi har.

Når jeg lagde dette brødet hadde jeg altså minnene fra min bestemors brød i tankene. Hun lagde ofte brød på surmelk og formet de ofte runde slik at du fikk store lange brødskiver.

Til et stort eller to små brød trenger du:

  • 100 g siktet rugmel
  • 200 g sammalt fintmalt rug
  • 300 g hvetemel + litt til elting
  • 1 pk gjær
  • 3 dl romtemperert kulturmelk
  • 1/2 ts salt
  • 2 dl lunkent vann
  • 1 ss sirup

Rør ut gjæren i lunkent vann. Bland alt det tørre og tilsett gjærvannet, sirup og kulturmelk. Bland sammen og elt godt sammen til en myk og fin deig. Sett til heving i 1,5 timer under plast.

Ta deigen ut på kjøkkenbenken og elt godt. Tilsett mer mel om nødendig. Bruk tid på eltingen slik at du får en fast og fin deig. Hvis du skal lage et rundt brød er det ekstra viktig med god elting så det ikke siger sammen under andre heving.

Form brødet og fukt det med hendene dine. Lag noen snitt for å få en fint mønster og unngå tilfeldige sprekker i brødet. Dryss litt hvetemel over og etterhev under plast i ca 30 minutter.

Stek brødet på 180 °C i 50 minutter. Dunk under brødet for å sjekke om det er ferdig stekt, det skal komme en hul lyd hvis det er ferdig.

God baking!

,

Følg bloggen min

Registrer e-postadressen din og få daglige oppskriftstips!

No comments yet.

Leave a Reply