Solsikkebrød med surdeig – halvgrovt

28. oktober 2011

Gjærbakst

Dette er brød nummer to i surdeigsprosjektet, og er et halvgrovt brød (brødskalaen til opplysningskontoret for brød og korn) basert på hvete og solsikkekjærner. Det ble veldig godt på smak, hevet bra og egner seg godt i matpakken. Når man baker med surdeig holder brødet seg lengre og blir ikke så raskt tørt som brød basert på gjær. Som sagt er dette brødet halvgrovt, og etter min smak kanskje litt for lite grovt, men det holder fortsatt en standard som sunt siden det er en del sammalt korn og mye hele solsikkekjærner i det. Neste gang kommer jeg til å prøve med på et brød som er 3/4 grovt, så følg med.

Til ett brød trenger du:

Dag 1:

 • 200 g surdeigstarter
 • 150 g sammalt fin hvete
 • 250 g hvetemel
 • 1 ts salt
 • 4 dl lunkent vann

Bland surdeigen i det lunkne vannet. Bland alt det tørre og tilsett vesken. Rør godt og la stå under plasti 12 timer. Husk å tilsette like deler vann og mel (hvete eller rug) i surdeigstarteren din, røre godt og sette den tilbake i kjøleskapet.

Dag 2:

 • 100 g sammalt fin hvete
 • 250 g hvetemel
 • 100 g solsikkekjærner

Deigen fra dag 1 ser nå omtrent slik ut. Hvis den bobler og “lever” er det normalt og er en del av surdeigskulturen. Tilsett solsikkekjærnene og rør godt før du tilsetter melet og elter til en fast og fin deig. Juster eventuelt med mer mel. Bruk god tid på eltingen, gjerne 10 minutter. Form deigen til en tykk pølse og legg i en smurt brødform. Ta på litt vann og glatt overflaten med baksiden av en skje. Lag noen snitt i brødet med en skarp kniv og strø solsikkekjærner over. Klapp kjærnene litt forsiktig ned i deigen. Sett under plast og etterhev.

Hevetiden varierer med kvalitet på surdeigen. Hos meg var det nok med 1 times etterheving. Det er viktig at du ser an hevingen underveis og setter inn brødet når du ser at det ikke hever noe særlig lengre, for hvis du venter for lenge vil brødet falle sammen igjen og du ender opp med et flatere brød.

Stek brødet i ovnen på 180° C i 45 minutter og avkjøl på rist. For å sjekke om brødeterferdig stekt skal du høre en hul lyd når du dunker det på undersiden.

Så var det bare å finne frem smøret og nyte en nybakt skalk av surdeigsbrødet ditt.

God Baking!

, , , ,

Følg bloggen min

Registrer e-postadressen din og få daglige oppskriftstips!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Det beste Surdeigsbrødet! | MariannMat - 30. januar 2012

  […] eller andreplass, og grunnen til at det får en tredjeplass er fordi det bare er halvgrovt.   Solsikkebrødet anbefales som helgebrød!                4. Plass – Eltefritt Rugbrød   Eltefritt […]

 2. Det beste Surdeigsbrødet! | MariannMat - 30. januar 2012

  […] eller andreplass, og grunnen til at det får en tredjeplass er fordi det bare er halvgrovt.   Solsikkebrødet anbefales som helgebrød!                4. Plass – Eltefritt Rugbrød   Eltefritt […]

Leave a Reply