God gammeldags Eplekake på Epledagen 17. oktober!

Jeg legger ut en gammel klassiker som forhåpentlig vil friste dere til innekos på en kald og regnfull epledag:)

Eplekake hører også høsten til og smaker utrolig godt både for seg selv og sammen med en god is. Denne kaken finnes i mange variasjoner og har nok blitt servert i de fleste hjem så lenge vi kan huske. Den er enkel å lage og kan fryses om den mot formodning ikke blir spist opp.

Jeg har et lite bilde hengene på kjøkkenet med en eplekakeoppskrift på, som min samboer kommenterte en dag at jeg ikke hadde prøvd å lage enda. Derfor måtte jeg jo prøve og hvilken anledning passer vel bedre enn som dessert på en fårikålfest. Dette ble i alle fall gjort hos oss og eplekaken falt like godt i smak hos gjestene som fårikålen.

Angående oppskriften justerte jeg litt på mengden for å få den til å passe min kakeform på 23 cm, og i stede for melk brukte jeg eplemost og creme fraiche. Dette gjør at den blir mer saftig og holder seg litt lengre i kjøleskapet uten å bli tørr.

Til en kake trenger du:

    • 3 egg
    • 3,5 dl sukker
    • 1 dl eplemost
    • 150 g smør
    • 4 dl hvetemel
    • 1 dl lett creme fraiche
    • 2 ts bakepulver
    • 1,5 røde epler
    • sukker og kanel

    Skru ovnen på 175 °C. Visp eggedosis av egg og sukker til det er lett og luftig. Smelt smøret og tilsett eplemosten. Sikt inn en blanding av mel og bakepulver i eggedosisen og rør forsiktig med en slikkepott. Rør inn creme fraiche og det smeltede smøret med eplemosten.

Første eplelag

Hell halvparten av røren i en smurt kakeform og legg skiver av eplei over røren. Hell resten

Andre eplelag

av røren over før du legger et siste lag med epler på toppen. Strø over sukker og kanel og stek i ovnen i 45 minutter. Sjekk med en kakepinne om kaken er ferdig ved å stikke den inn i kaken og se om det er deig på den når du tar den ut. Er det deig på den bør den steke litt til.

Server varm eplekake til vaniljeis, det smaker kjempegodt.

Vel Bekomme!

33 tanker om “God gammeldags Eplekake på Epledagen 17. oktober!

  1. Tatjana Pettersen

    Heisann, prøvde eplekake oppskriften din i dag (til min kjære´s bursdag) og den ble en stor suksess 🙂 Hele kaken ble spist opp, og falt i smak hos alle som spiste, så ville bare si takk for flott oppskrift og blogg 🙂

    Svar
    1. mariannmat Innleggsforfatter

      Så hyggelig å høre. Jeg ble kjempeglad selv når jeg så at eplekaken min var på VG i dag, og at maten jeg lager kan glede flere enn familie og venner. Ha en fin kveld:)

      Svar
    1. mariannmat Innleggsforfatter

      Hei Magne,
      Jeg så innlegget nå og ble kjempeglad:) Skjønte ikke så mye når jeg så at det var over 4000 besøkende på bloggen i dag, men når jeg så henvisningen fra vg skjønte jeg jo hvorfor. Tusen takk!

      Svar
    1. mariannmat Innleggsforfatter

      Heisann:) Jeg brukte eplemost som står ved siden av juskartongene. Der er det både eplenektar, eplejus og eplemost. Det kan være du finner eplemosten ved drikkevarene også, men uansett om du bruker nektar, most eller jus fungerer det helt sikkert veldig fint. Det viktigste er at du får den litt syrlige smaken, og det får du av alle tre. Lykke til!

      Svar
    1. mariannmat Innleggsforfatter

      Hehe, ja du kan godt bruke flere om du vil. For min del var det nok med 1,5 epler til to lag i kaken. Men jeg får jo også mye smak av eple fra eplemosten som gjør kaken syrligere og mindre tørr. Størrelsen på eplene varierer også naturligvis så det er greit å kjøpe et par ekstra så man er sikker på å få nok. Ha en fin kveld.

      Svar
  2. minstemartine.blogg.no

    Fantastisk eplekake Lillesøs!! Og så artig at du har fått den på Vgnett også da 🙂 Du er superflink med mat!! Klem

    Svar
    1. kittykaos.blogg.no

      Hehe, det var visst Martine sin blogg som sto logget her…. men nok en gang..klem fra storesøs, og fortsatt lykke til med matbloggen 🙂

      Svar
  3. Stephanie

    Jeg har ikke laget eplekake med creme fraiche før, så dette skal jeg prøve! Er gravid og har skikkelig dilla på eplekake for tiden. hehe. Jeg bruker i tillegg vaniljekrem i den. Enten så har jeg det i det mellomste laget, eller så har jeg klatter på toppen før jeg legger på eplebitene til slutt. Er rett og slett himmelsk 🙂

    Takk for oppskriften!

    Svar
    1. mariannmat Innleggsforfatter

      Hei Stephanie. Bra du likte oppskriften og vil prøve den. Takk for tips om vaniljekrem. Jeg har brukt det i eplepai og i bakverk med god erfaring og er enig i at det smaker fantastisk:) Kanskje jeg prøver det i eplekake neste gang som du pleier:)
      Hilsen Mariann.

      Svar
  4. Lise

    Hei!
    Tusen takk for godt forslag til eplekake!
    Jeg har allerede bakt den to ganger med veldig stort hell for de som fikk ta del i den, men jeg bruker vanlig creme fraische, ikke lett, og mye mer epler enn deg, men det er jo smak og behag selvfølgelig. Vaniljekrem får jeg prøve å putte inni neste gang slik som foreslått her!

    Svar
  5. Tilbaketråkk: Epledagen – 17. oktober | MariannMat

    1. mariannmat Innleggsforfatter

      Så bra at du likte den:) Har fått veldig mye positiv tilbakemelding på denne fra andre også, så denne er en stor suksess:)
      Hilsen Mariann

      Svar
  6. Tilbaketråkk: Skal du ha Høsttakkefest? Her har du forslag til 3-retters meny på Amerikansk vis! | MariannMat

  7. Tilbaketråkk: Påskefavoritter – Desserter, Oster og Søtsaker! | MariannMat

  8. Tilbaketråkk: Mine tre utvalgte KAKER som passer i MAI! | MariannMat

  9. ellen

    Hei, lagde eplekaka di da jeg ble bedt på selskap i nord London. Den ble borte på null komma nix:-) Takk for ar du delte oppskriften med oss. Ellen

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *