God gammeldags Eplekake på Epledagen 17. oktober!

17. oktober 2012

Kaker og Søtsaker

Jeg legger ut en gammel klassiker som forhåpentlig vil friste dere til innekos på en kald og regnfull epledag:)

Eplekake hører også høsten til og smaker utrolig godt både for seg selv og sammen med en god is. Denne kaken finnes i mange variasjoner og har nok blitt servert i de fleste hjem så lenge vi kan huske. Den er enkel å lage og kan fryses om den mot formodning ikke blir spist opp.

Jeg har et lite bilde hengene på kjøkkenet med en eplekakeoppskrift på, som min samboer kommenterte en dag at jeg ikke hadde prøvd å lage enda. Derfor måtte jeg jo prøve og hvilken anledning passer vel bedre enn som dessert på en fårikålfest. Dette ble i alle fall gjort hos oss og eplekaken falt like godt i smak hos gjestene som fårikålen.

Angående oppskriften justerte jeg litt på mengden for å få den til å passe min kakeform på 23 cm, og i stede for melk brukte jeg eplemost og creme fraiche. Dette gjør at den blir mer saftig og holder seg litt lengre i kjøleskapet uten å bli tørr.

Til en kake trenger du:

  • 3 egg
  • 3,5 dl sukker
  • 1 dl eplemost
  • 150 g smør
  • 4 dl hvetemel
  • 1 dl lett creme fraiche
  • 2 ts bakepulver
  • 1,5 røde epler
  • sukker og kanel

  Skru ovnen på 175 °C. Visp eggedosis av egg og sukker til det er lett og luftig. Smelt smøret og tilsett eplemosten. Sikt inn en blanding av mel og bakepulver i eggedosisen og rør forsiktig med en slikkepott. Rør inn creme fraiche og det smeltede smøret med eplemosten.

Første eplelag

Hell halvparten av røren i en smurt kakeform og legg skiver av eplei over røren. Hell resten

Andre eplelag

av røren over før du legger et siste lag med epler på toppen. Strø over sukker og kanel og stek i ovnen i 45 minutter. Sjekk med en kakepinne om kaken er ferdig ved å stikke den inn i kaken og se om det er deig på den når du tar den ut. Er det deig på den bør den steke litt til.

Server varm eplekake til vaniljeis, det smaker kjempegodt.

Vel Bekomme!

, , , , ,

33 Responses to “God gammeldags Eplekake på Epledagen 17. oktober!”

 1. Tatjana Pettersen Says:

  Heisann, prøvde eplekake oppskriften din i dag (til min kjære´s bursdag) og den ble en stor suksess 🙂 Hele kaken ble spist opp, og falt i smak hos alle som spiste, så ville bare si takk for flott oppskrift og blogg 🙂

  Reply

  • mariannmat Says:

   Så hyggelig å høre. Jeg ble kjempeglad selv når jeg så at eplekaken min var på VG i dag, og at maten jeg lager kan glede flere enn familie og venner. Ha en fin kveld:)

   Reply

 2. Magne D. Antonsen Says:

  Bra blogg, Mariann! Det er Magne fra VG her. Jeg har valgt ut innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Følg Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg så deler jeg det kanskje der også. Alle som har forslag til gode blogger jeg kan anbefale på VG Netts forside bør sende meg et tips på magne.antonsen [@] vg.no

  Reply

  • mariannmat Says:

   Hei Magne,
   Jeg så innlegget nå og ble kjempeglad:) Skjønte ikke så mye når jeg så at det var over 4000 besøkende på bloggen i dag, men når jeg så henvisningen fra vg skjønte jeg jo hvorfor. Tusen takk!

   Reply

 3. Isabell Says:

  hei, eplemost, er det eplemost brusen du mener?

  Reply

  • mariannmat Says:

   Heisann:) Jeg brukte eplemost som står ved siden av juskartongene. Der er det både eplenektar, eplejus og eplemost. Det kan være du finner eplemosten ved drikkevarene også, men uansett om du bruker nektar, most eller jus fungerer det helt sikkert veldig fint. Det viktigste er at du får den litt syrlige smaken, og det får du av alle tre. Lykke til!

   Reply

 4. peer369 Says:

  Ikke vær så gjerrig med eplene. Minst 3 til denne oppskriften.

  Reply

  • mariannmat Says:

   Hehe, ja du kan godt bruke flere om du vil. For min del var det nok med 1,5 epler til to lag i kaken. Men jeg får jo også mye smak av eple fra eplemosten som gjør kaken syrligere og mindre tørr. Størrelsen på eplene varierer også naturligvis så det er greit å kjøpe et par ekstra så man er sikker på å få nok. Ha en fin kveld.

   Reply

 5. minstemartine.blogg.no Says:

  Fantastisk eplekake Lillesøs!! Og så artig at du har fått den på Vgnett også da 🙂 Du er superflink med mat!! Klem

  Reply

 6. swimzy Says:

  Åhh ser utrolig god ut:) denne må jeg bake til min far en dag, han eelsker eplekaker 🙂
  klem fra swimzy

  Reply

 7. Nina Kristin Rydjord Nielsen Says:

  Jeg har akkurat det samme bildet med eplekakeoppskrift hengende på mitt kjøkken, og jeg har faktisk prøvd å lage den også. Syns egentlig at den var litt kjedelig. Så nå trur jeg at jeg må prøve din variant av den!

  Reply

 8. Carl henrik Says:

  Lest oppskriften. Hva mener du med “1,5 røde epler??????

  Reply

 9. Stephanie Says:

  Jeg har ikke laget eplekake med creme fraiche før, så dette skal jeg prøve! Er gravid og har skikkelig dilla på eplekake for tiden. hehe. Jeg bruker i tillegg vaniljekrem i den. Enten så har jeg det i det mellomste laget, eller så har jeg klatter på toppen før jeg legger på eplebitene til slutt. Er rett og slett himmelsk 🙂

  Takk for oppskriften!

  Reply

  • mariannmat Says:

   Hei Stephanie. Bra du likte oppskriften og vil prøve den. Takk for tips om vaniljekrem. Jeg har brukt det i eplepai og i bakverk med god erfaring og er enig i at det smaker fantastisk:) Kanskje jeg prøver det i eplekake neste gang som du pleier:)
   Hilsen Mariann.

   Reply

 10. Det søte liv - Kristine Says:

  Så stilig oppskrift med eplemost i eplekake! Du er hjertelig velkommen til å poste kakebilde med link til bloggen din på facebooksiden til Det søte liv om du vil ha enda litt mer publisitet:-)

  Reply

 11. Lise Says:

  Hei!
  Tusen takk for godt forslag til eplekake!
  Jeg har allerede bakt den to ganger med veldig stort hell for de som fikk ta del i den, men jeg bruker vanlig creme fraische, ikke lett, og mye mer epler enn deg, men det er jo smak og behag selvfølgelig. Vaniljekrem får jeg prøve å putte inni neste gang slik som foreslått her!

  Reply

 12. Ann-Mari Says:

  Hallo:) Bakte denne i helgen.Stor susess! Saftig og god eplekake som anbefales.

  Reply

 13. June Says:

  Verdens beste eplekake:-)

  Reply

 14. ellen Says:

  Hei, lagde eplekaka di da jeg ble bedt på selskap i nord London. Den ble borte på null komma nix:-) Takk for ar du delte oppskriften med oss. Ellen

  Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Epledagen – 17. oktober | MariannMat - 15. oktober 2011

  […] Hva er vel bedre enn en god gammeldags eplekake sammen med vaniljeis og en kopp kaffe? Det er i alle fall en av mine favoritter, noe jeg tydeligvis deler med mange andre siden denne kaken hadde 20.000 besøkende etter atden ble vist på Lesernes VG en helg tidligere i oktober. Jeg fikk mange positive kommentarer på denne oppskriften og anbefaler den derfor på det sterkeste. Oppskriften finner du her. […]

 2. Skal du ha Høsttakkefest? Her har du forslag til 3-retters meny på Amerikansk vis! | MariannMat - 23. november 2011

  […] Oppskriften finner du her. […]

 3. Påskefavoritter – Desserter, Oster og Søtsaker! | MariannMat - 29. mars 2012

  […] 2. God Gammeldags Eplekake […]

 4. Mine tre utvalgte KAKER som passer i MAI! | MariannMat - 15. mai 2012

  […] 2. God Gammendags Eplekake […]

Leave a Reply