Epledagen – 17. oktober

15. oktober 2011

Frukt og bær

Epler fortjener virkelig en egen dag siden de er så fantastisk gode, både naturell og til forskjellig matlaging. De kan brukes til saft og syltetøy, de kan bakes, stekes og brukes i sauser, de setter en fantastisk smak på både kaker og gjærbakst, og sist men ikke minst er de kanskje aller best naturell. I tillegg er de sunne og fungerer som et kjapt og enkelt mellommåltid. I dette innlegget har jeg samlet noen eksempler på eplets bruksområder, med linker til de forskjellige oppskriftene. Har du noen gode epleoppskrifter, er det bare å sende den til meg så kan det være den også kommer på bloggen.

 

1. Eplemos

Eplemos er min favorittmåte å ta vare på de gode norske eplene vi kan fråtse i nå om høsten slik at jeg kan nyte godt av de hele vinteren. Det er kjempeenkelt og raskt å lage eplemos, som med annet syltetøy, og det smaker mye bedre enn butikkvarianter. Oppskriften finner du her.

 

2. Eplesaft

Eplesaft er også en fin måte å foredle eplesmaken på og ved å smakssette saften med for eksempel kanelstang har man plutselig en eksklusiv leskedrikk som kan serveres sammen med en søt dessert. Denne faller garantert i smak hos både store og små, og oppskriften er her.

 

3. Eplekake

Hva er vel bedre enn en god gammeldags eplekake sammen med vaniljeis og en kopp kaffe? Det er i alle fall en av mine favoritter, noe jeg tydeligvis deler med mange andre siden denne kaken hadde 20.000 besøkende etter atden ble vist på Lesernes VG en helg tidligere i oktober. Jeg fikk mange positive kommentarer på denne oppskriften og anbefaler den derfor på det sterkeste. Oppskriften finner du her.

4. Muslistang med epler, svisker og nøtter

Her er et eksempel på hvordan man kan bruke epler i gjærbakst. Disse müslistengene er kjempefine å ha med i tursekken, som bilsnacks til barna, eller til å dyppe i for eksempel yogurt. Sammen med svisker og nøtter blir de både søte, sunne og mettende. Oppskriften finner du her.

 

5. Høstdessert

Her er en kjempegod dessert med epler, plommer, svisker, mandler og vaniljeis. Den er enkel å lage og ser veldig delikat ut. Den serveres varm med vaniljeis til og passer både til hverdag og til fest. I tillegg er det jo ikke av de mest usunne dessertene heller. Oppskriften finner du her.

 

6. Epler i saus

Epler fungere også veldig fint som smakssetter i en saus, og resultatet blir en frisk og fyldig saus som passer til både rødt kjøtt, hvitt kjøtt og fisk. I denne oppskriften bruker jeg eplesaus til lammecarré.

 

7. Waldorfsalat

Epler er en viktig ingrediens i waldorfsalat som er en av verdens mest kjente salater. Denne salaten er slik min familie har pleid å lage den og den smaker kjempegodt til for eksempel grillmat og røkt skinke. Oppskriften finner du her.

 

8. Epler som tilbehør

Her er et eksempel på hvordan epler kan brukes som tilbehør til en middag. Her sammen med utrebakt torsk, potetmos, blomkålterrin og smøremulsjon. Oppskriften finner du her.

 

 

Med dette håper jeg du har fått litt inspirasjon til hva epler kan brukes til! Konklusjonen er i alle fall at eplene fortjener en egen dag.

God Høst!

, ,

No comments yet.

Leave a Reply