Smiths ripsbusker og andre buskevekster – ripsgele, ripspai, solbærsaft, blåbærsyltetøy, blåbærstjerner, rabarbrais, morellemarmelade og syltede moreller, morelleterte, markjordbæris, og blåbærgele.

25. juli 2011

Frukt og bær

På denne tiden av året tilbringer vi mange helger og ferier på Hvasser som er sommerstedet til min samboers familie. Der vokser det både markbær og et godt utvalg hagebær. Disse må jeg selvfølgelig benytte meg av og i år har jeg laget sylter, geleer, saft og noen desserter av disse bærene.

Smith er etternavnet til denne fantastiske familien jeg har klart å bli medlem av, derav navnet på dette innlegget.

1. Ripsgele

Ripsbuskene har vært spesielt populære hos Mali denne sommeren og er nok forklaringen på at hun har sluntret unna litt middagsspising. Når verandadøren ble satt opp gikk hun rett ut til ripsbuskene og sa “mamma, komme hit! Jipps, namnam!” Så vi har spist mye “jipps” i sommer og noen av bærene er foredlet til gele. Oppskriften på hvordan man lager gele finner du her.

2. Ripspai

Syrlige rips smaker kjempegodt som topping på en søt pai. Den er enkel og rask å lage og passer både som avslutning på en finere middag og som kveldskos en sommerkveld med familien. Oppskriften til denne finner du her.

3. Solbærsaft

Ripsbuskene og solbærbuskene vokser inn i hverandre på Hvasser

Ingen saft kan konkurrere med hjemmelaget saft, og denne smaker slik som bestemors. Oppskriften på denne finner du her.

4. Blåbærsyltetøy

Blåbærene er på topp nå, i alle fall på denne kanten av landet. I tillegg er de mye mer smakfulle enn de vi får kjøpt på butikken. Hvordan man sylter blåbær kan du lese om her.

5. Blåbærstjerner

Dette er stjerner av grove muslibrød som er fylt med blåbærsyltetøy. De ble laget som et sunt alternativ da 2-årsdagen til Mali ble feiret i barnehagen. Oppskriften på disse finner du her.

6. Rabarbrais

Rabarbraen vokser trofast bak kjøkkenveggen på tunhytta hvert år, og i år gikk deler av den til å lage rabarbrais. Oppskriften finner du her.

7. Morellemarmelade og syltede moreller

Morellene koser seg også godt på tunet, og selv om trostene også like bærene er det nok til oss alle. Marmeladen er super som tilbehør til en mild mykost som for eksempel en brie, og de hele syltede morellene passer fin som en substitutt for kirsebær i drinken. Oppskriften finner du her.

8. Morelleterte

9. Markjordbæris

Det enkle er ofte det beste, og det er denne desserten et godt eksempel på. Oppskriften finner du her.

10. Blåbærgele

Blåbærgele er kanskje ikke så vanlig, men det er veldig godt og passer fint som tilbehør til for eksempel vilt. Man lager den på samme måte som ripsgele og oppskriften finner du her.

Håper dette har vært til inspirasjon for sommerens sylting, safting og kos.

God sommer!

, , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Elgkaker med grov Potetmos, Soppsaus og Blåbærgele | MariannMat - 8. september 2011

    […] hverdagsmiddag med elgkaker og potetmos? Her serveres denne tradisjonsmaten med soppsaus, hjemmelaget blåbærgele og […]

Leave a Reply