Moreller kan brukes til mer enn dessert og å spises naturell, som for eksempel marmelade. På engelsk er marmelade et syltetøy basert på sitrusfrukter hvor skall og fruktkjøtt er tatt med, men på de fleste andre språk kan man bruke marmelade om syltetøy av frukt. Man kan også sylte hele moreller og bruke i for eksempel en velkomstdrink eller som tilbehør til middager utover høsten.
Moreller har for meg vært synonymt med sommer og treklatring siden jeg var barn. Det jeg husker spesielt godt fra barndommen varda jeg og min beste venninne klatret så høyt opp i morelletreet at det veltet over ende. Det var selvfølgelig litt skummelt der og da, men i ettertid har dette blitt en historie som blir fortalt i mange familiesammenhenger.
Mengde sukker du bør vruke varierer med hvor søte morellene er. Smak på dem og vurder om de er søte eller sure og eventuelt legg til eller trekk fra litt på sukkermengden jeg har brukt.
Morellemarmelade:
- 1/5 kg moreller uten sten
- 200 g sukker
- 1 dl vann
- 2 ss sitronsaft
- Certo
Kok opp vann og bær i ca 10 minutter. Tilsett sitronsaft og sukker til det er oppløst. Rør inn Certo etter anvisning på pakken og la det koke et par minutter. Hell over på rene glass og oppbevar kjølig og mørkt.
Hele syltede moreller:
- 1/2 kg moreller
- 5 dl vann
- 200 g sukker
- Certo
Vask bærene og ta av stilken. Kok opp vann og sukker til sukkeret er oppløst. Tilsett certo etter anvisning på pakken og legg oppi morellene. La det koke i 5 minutter. Hell morellene med sukkerlaken i rene glass helt opp til randen, skru på lokk og avkjøl. Oppbevar kalt og mørkt.
God sylting!
Tilbaketråkk: Smiths ripsbusker og andre buskevekster – ripsgele, ripspai, solbærsaft, blåbærsyltetøy, blåbærstjerner, rabarbrais, morellemarmelade og syltede moreller, morelleterte, markjordbæris | MariannMat
Tilbaketråkk: Morelleterte med vaniljeis | MariannMat
Tilbaketråkk: Smiths ripsbusker og andre buskevekster – ripsgele, ripspai, solbærsaft, blåbærsyltetøy, blåbærstjerner, rabarbrais, morellemarmelade og syltede moreller, morelleterte, markjordbæris | MariannMat
Tilbaketråkk: Indisk Korma med Kylling og Morellechutney | MariannMat
Tilbaketråkk: Smiths ripsbusker og andre buskevekster – ripsgele, ripspai, solbærsaft, blåbærsyltetøy, blåbærstjerner, rabarbrais, morellemarmelade og syltede moreller, morelleterte, markjordbæris, og blåbærgele. | MariannMat