Hjemmelaget kebab

6. januar 2012

Farsemat, Nasjonalitet

Da jeg som vanlig lagde matplan og handleliste på søndagskveld fikk jeg beskjed av Lars-Erik at han ville lage middag på torsdag, men jeg fikk ikke vite hva det var, bare at jeg ikke hadde det på bloggen min og at han håpte det ville bli bra nok til å få en plass der. Det ble den så definitivt, dette er den beste kebaben jeg har smakt i hele mitt liv, inkludert ekte tyrkisk kebab i Tyrkia. Mali likte den også, men den jenta har jo vist at hun liker krydret mat før. Denne retten er også sunn siden kebabene er laget av karbonadedeig og den hvite sausen er basert på kesam og yoghurt. Jeg spurte hvor han hadde fått inspirasjon fra og svaret var en kombinasjon av «googling» og egen fantasi. Lars-Erik har en egenskap til å få til gode sauser som for eksempel guacamole og tomatsalsa, og her har han helt klart laget to sauser til som jeg kommer til å huske godt, og chillisausen han brukte til denne kebaben kommer vi helt sikkert til å prøve til texmexmaten vår også. Da gjenstår det bare å anbefale denne fantastiske kebabretten til de som vil ha en smakfull, sunn, og litt annerledes middag. Hvis du liker taco kommer du helt sikkert til å like denne kebaben også!

Til to store og en liten trenger du:

  • 3 Pitabrød
  • 3 never grønn salat
  • 1/2 rødløk i små biter
  • 1/2 boks mais
  • litt agurk i biter
  • noen små tomater i båter
  • 3 kvaster frisk kruspersille til pynt

Chillisaus (sterk)

  • 1/2 boks hakkede tomater
  • 2 ts chilipulver
  • 2 ts cayennepepper
  • 1 ts paprikakrydder
  • litt salt og pepper

Hvit kebabsaus:

  • 1 dl kesam original
  • 1 dl yoghurt naturell
  • 2 ss majones
  • 2 fedd presset hvitløk
  • litt salt og pepper
  • noen dusker finhakket persille

Kjøttblandingen

  • 300 g karbonadedeig
  • 1/4 finhakket løk
  • 2 ss garam masala krydder
  • 1 ts chilipulver
  • 1/2 ts kanel
  • litt salt og pepper
  • noen dusker finhakket persille
  • 5 trepinner / grillspyd

Start med sausene for disse har godt av å stå i kjøleskapet å godgjøre seg mens du lager kebabene. Da får smakene satt seg litt bedre. Chillisausen lager du ved å bruke en stavmikser og miks alt til en jevn saus. Smak den til så sterk som du vil ha den, men den bør være ganske sterk for den blir balansert av den hvite milde kebabsausen. Den hvite sausen lager du ved å blande alt i en passende skål. Sett sausene i kjøleskapet.

Kebabene lager du ved å blande alle ingrediensene i en bolle og kna det sammen til en jevn masse. Form pølser rundt grillspyd eller små trepinner og stek i en stekepanne på middels varme til de er gjennomstekt. Hvis du ikke har trepinner gjør ikke det noe, du kan fint steke de uten som du ser på bildet.

Server kebab sammen med chillisaus og hvit kebabsaus, pitabrød, salat, løk, agurk, tomat og mais, og pynt med frisk pesille på toppen.

Vel Bekomme!

, , , ,

27 Responses to “Hjemmelaget kebab”

  1. Magne D. Antonsen Says:

    Bra blogg, Mariann!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

    Reply

  2. Kristin Says:

    Denne skal prøves i kveld 🙂 Sausene er nå laget, kjøttblandigen rullet ut og ligger klar til steking, Pitadeigen skal snart blandes. Nammmmm, gleder meg 🙂 Takk for inspirasjon 🙂

    Reply

  3. Borghild Reiestad Says:

    Kombinert med denne…mmmmmm

    Reply

  4. Emily (Edible Psychology) Says:

    Haha, reminds me of the kebab shop near Vogel Lane! Yum! Good job Lars-Erik!

    Reply

  5. Asgeir Says:

    Kebab betyr kjøtt grillet på spyd. Hvor kommer karbonadedeigen inn i bildet?

    Reply

    • mariannmat Says:

      Kebab ble opprinnelig laget med fårekjøtt, hvis det er det du sikter til, men i dag lages den ofte med oksekjøtt også. Vi valgte oksekjøtt denne gangen og krydderkombinasjonen gir den karakteristiske kebabsmaken. Det handler også om å gjøre en annerledes rett mer anvendelig for leserne og det er mer praktisk å steke kjøttet enn å grille det denne tiden av året, men selvfølgelig kan man tilberede denne også på bål. Følg med på bloggen så kommer det kanskje en tradisjonell kebab en dag også;) hilsen Mariann.

      Reply

    • g0nz0 Says:

      Fra wikipedia:

      Kebab ( or kabab, kabob, kebap[1]) is a wide variety of meat dishes originating in Persia[2][3][4][5] and later on adopted by the Middle East, Turkey and Asia Minor, and now found worldwide. In North American English, kebab with no qualification generally refers more specifically to shish kebab served on the skewer.[3] In the Middle East, however, kebab includes grilled, roasted, and stewed dishes of large or small cuts of meat, or even ground meat; it may be served on plates, in sandwiches, or in bowls. The traditional meat for kebab is lamb, but depending on local tastes and taboos, it may now be beef, goat, chicken, pork; fish and seafood; or even vegetarian foods like falafel or tofu. Like other ethnic foods brought by travellers, the kebab has become part of everyday cuisine in many countries around the globe.

      Reply

      • mariannmat Says:

        Hei g0nz0. Takk for informasjonen, det stemte ganske bra med vår antagelse av hvor «bredt» begreper har blitt. Det har blitt litt som med hamburgeren – en fellesbetegnelse på kjøtt mellom to brød, men ikke nødvendigvis laget av skinke som navnet tilsier.
        Hilsen Mariann.

        Reply

  6. Eskil Says:

    Høres kjempe godt ut! Dette MÅ jeg prøve!

    Men hvor er karven? 🙂 Det er veldig godt med karve i sausen/kjøttet, det setter en spesiell smak. Det har blitt brukt i århundre 🙂

    Reply

    • mariannmat Says:

      Hei Eskil, ja karve er sikkert veldig godt i, men så ikke den ingrediensen i de forskjellige oppskriftene vi har blitt inspirert fra. Karve er ikke brukt i lammekebaben i en Arabisk kokebok jeg har heller. Men jeg kan tenke meg at siden kebab er en veldig utbredt rett i den arabiske verden finnes det utrolig mange tradisjoner på hvilke ingredienser som er «obligatoriske». I Garam Masala krydderblandingen er det brukt koriander, kumin, kardemomme, kanel, alehånde, chilli, pepper og nellik; og det er dette krydderet som gir vår kebab denne gode smaken. I tillegg til atvi har tilsatt litt ekstra av noen av de. Men takk for tipset, kanskje vi bruker karve neste gang. Håper du liker denne kebaben også:)Hilsen Mariann:)

      Reply

      • Merete Says:

        Kumin og karve er det samme, så det er jo karve i oppskriften din. Har ikke prøvd den enda, men snart. Ligget i favoritter lenge, men hadde glemt den… neste helg tenker jeg. 🙂

        Reply

  7. ingridstrand Says:

    Mmm.. nå ble jeg litt sulten her. Skal prøve å diskutere denne inn på neste ukesmeny!

    Reply

  8. Obob Says:

    Pleier å lage kebab selv, men med soya kjøtt siden jeg er vegetarianer. Blir så godt!

    Reply

  9. Thomas C Says:

    Lokalbutikken har ikke garam masala krydder. Hva kan jeg bruke som er noenlunde tilsvarende?

    Reply

    • mariannmat Says:

      Hei Thomas, garam masala er en krydderblanding som består av koriander, spisskummen (cumin), kardemomme, kanel, allehånde, chilli, pepper og nellik så du kan lage en blanding av disse og prøve deg frem. Jeg ville prøvd: 1/2 ts koriander, 1/2 ts spisskummen og litt mindre av hver av de andre krydderne, men jeg har ikke prøvd dette selv. Jeg vet bare at det er mest av koriander og spisskummen i garam masala. Følg oppskriften ovenfor som den står selv om det der er kanel og chilli i tillegg til dette. Garam masala har de på Meny og andre velassorterte butikker, og hvis du har tilgang på en asiatisk matbutikk ville jeg spurt der. Håper du får et bra resultat. Hilsen Mariann.

      Reply

  10. MARITA GUNDERSEN Says:

    dette så farlig godt ut !

    Reply

  11. Nina Says:

    Dette var virkelig godt! og heller ikke veldig vanskelig eller tidkrevende :))

    Reply

  12. Tom-André Scøyen Says:

    Heisann ! Jeg ble tipset om siden din via linken som ble lagt ut på VG. Så etter å ha fått tak i garam masala så klinte jeg til med denne retten i går. Jubelen i huset har ikke lagt seg enda og siden jeg lagde dobbel porsjon så ser det ut som det blir det samme til mat i dag. Tusen takk for tipset 🙂

    Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. top 100 | Lesvosnews.net - 8. januar 2012

    […] Hjemmelaget kebab […]

Leave a Reply