Hjemmelaget pasta med pastamaskin

2. september 2011

Pasta

Å lage hjemmelaget pasta er enklere enn man skulle tro, og så er det så fantastisk mye bedre enn kjøpepasta. Så hvis du har en nedstøvet pastamaskin liggende et sted er det på tide å ta den frem. Her kan du se hvordan du former båndpasta som spaghettini og tagliatelle.

Når du skal lage pasta med maskin anbefaler jeg at du lager en stor porsjon pastadeig, lager forskjellige typer pasta og fryser ned slik at du har mange gode middager liggende på lur. Du bør beregne et par timer på pastalagingen, men når du har gjort det er det til gjengjeld mange kjappe middager.

Bruk av pastamaskin:

Slik ser pastaflaket ut etter å ha blitt kjørt igjennom 2-3 ganger. Tykkelsen varierer noe fra maskin til maskin

Lag pastadeig med denne oppskriften. Del pastadeigen i 12 og still inn pastamaskinen på det tykkeste hakket. Hvis du skal lage båndpasta som tagliatelle eller lasagne er det lurt å kjøre alle pastadeigene igjennom maskinen før du stiller inn på et tynnere hakk og kjører flakene igjennom i samme rekkefølge igjen. Dette for at de vil tørke litt mellom hver gang de går igjennom maskinen og det er lettere å forme dem. Hvis du derimot skal lage fylt pasta er det lurt å kjøre hvert flak til ønskettykkelse før du begynner på neste. For hvis pastaen tørker for mye blir det vanskelig å feste i kantene.

Kanskje må du snu flakene etter en stund hvis undersiden fortsatt er litt fuktig.

Når flakene er ferdige legger du de på et tørt håndkle og strør maismel over og legger et tørt håndkle over slik at de tørker. For å se om pastaen er klar til å skjeres kan du prøve å lage en rift i deigen i ene enden på et flak; hvis den strekker seg er den ikke klar enda, men hvis den revner kan du begynne å forme båndpasta. Hvis du skal lage lasagne kan du bare kutte med en kniv i ønskede plater og størrelse og legge dem i fryseren på et fat. Pakk de inn i plast når de er stivfrossne.

Når deigen har ligget å tørket en stund, noe som kan ta opp til en time, kan kantene bli litt tørre. Før du kjører platen igjennom maskinen er det derfor lurt å kutte bort kantene slik at du får bene, rette kanter som ikke er tørre.

Tagliatelle – også kalt fettuccineSpaghettini – enda tynnere enn spaghetti

 Velg den tykkelsen du vil lage på båndpastaen og kjør deigen igjennom maskinen. Hvis det er første gang du skal bruke pastamaskinen kan det være lurt å ha en prøveflak som du kan teste om pastaen er tørr nok. Pastaen skal henge som på bildet uten å klebe seg sammen.
Når pastaen kommer ut av maskinen nøster du dem sammen med en lett hånd og legger de på et melet bakepapir. Legg de så i fryseren og så i plast når de er stivfrossne. Frys de gjerne i porsjonsposer slik at det er lett å ta opp til middag. Beregn 100 g fersk pasta per persjon.Vel Bekomme!
 
, ,

9 Responses to “Hjemmelaget pasta med pastamaskin”

 1. Ellen Says:

  Kan man ikke lage deigen i kjøkkenmaskin?

  Reply

  • Mariann Says:

   Hei Ellen, baklager sent svar.
   Jeg har aldri prøvd for jeg synes det er en del av sjarmen å lage den for hånd, men jeg vil tro at det skal gå fint. Jeg hadde i så fall kjørt den på lav hastighet.

   Hilsen Mariann

   Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tagliatelle med kylling og middelhavssalat | MariannMat - 7. september 2011

  […] Jeg brukte derfor hjemmelaget tagliatelle denne gangen og hvordan du lager det kan du lese om her. Men har du ikke pasta i fryseren, eller tid til å lage, kan du selvfølgelig kjøpe ferdig […]

 2. Fylt Svinefilet med Parmaskinke, Pappardelle, Middelhavssalat og Ølsaus | MariannMat - 5. oktober 2011

  […] 200 g fersk pappardelle […]

 3. Kremet Pastasalat med Kylling | MariannMat - 20. oktober 2011

  […] opp tørr pasta og la det renne godt av i et dørslag. Hvis du bruker fersk pasta er koketiden kortere. Lag kremen ved å blande matfløte, creme freishe og pesto. Smak til med salt […]

 4. Kremet Pasta med Salmalaks og Oregano | MariannMat - 8. november 2011

  […] Hvis du village pasta selv kan du ta en titt her. […]

 5. Ekte italiensk pastadeig | MariannMat - 8. februar 2012

  […] Da har du pastadeigen klar til bruk og du kan forme den slik du vil. For eksempel til tortelloni eller ravioli. Eller hvis du har en pastamaskin kan du se hvordan du lager pasta med den her. […]

 6. Grillet Kyllingbryst med Ratatouille, Tagliatelle og Balsamicosaus | MariannMat - 28. juni 2012

  […] med vann med litt olje og salt i til pastaen. Tilbered pastaen etter anvisning på pakken. (se her for hjemmelaget […]

 7. 1. september 2012 – starten på et nytt kapittel! | MariannMat - 1. september 2012

  […] 4. Her kan du lese hvordan du lager pasta med pastamaskin […]

Leave a Reply