Kjøttkaker med Potetmos, Brun saus og Grønnsaker – Tradisjon Tro!

23. mars 2012

Farsemat, Nasjonalitet

Hverdagsmat på sitt beste:)

Dette er en ekte tradisjonsrett med milde velkjente smaker, men i en litt annerledes presentasjon enn mange kanskje pleier. Gode gammeldagse kjøttkaker som jeg har lurt inn litt ekstra gulerøtter og løk for å få i minstemor litt grønnsaker, vanlig brun saus, moste hverdagspoteter og en grønn sprø grønnsakssalat av asparges, erter og basilikum. Denne retten er et godt eksempel på noe av det jeg ønsker å formidle her på bloggen, at også en hverdagsrett kan gis litt ekstra omtanke ved servering for å se litt mer delikat ut og friste både små og store. Selv om retten i og for seg ikke er så avansert, noe som heller ikke er nødvendig i mange tilfeller for å få frem gode smaker, ser den god ut og smaker like godt som den pleier. Kanskje til og med enda bedre siden måltidet tross alt starter når man ser hva man skal spise… Hvis man ar laget kjøttkakene på forhånd tar denne middagen ca 30 minutter å lage, eller like lang tid som det tar å lage potetmosen. Hvis du skal lage kjøttkakene kan du beregne 45min – 1 time.

Til to store og en liten trenger du:

Kjøttkaker:

  • 400 g karbonadedeig
  • 1 gulrot
  • 1/2 løk
  • 2 ss brødsmuler / geriljermel
  • salt og pepper
  • tyttebær til servering

Potetmos:

  • 400 g skrelte nypoteter
  • 1 – 2 dl matfløte eller melk
  • salt og pepper

Brun saus:

  • 1 ss smør
  • 1 ss hvetemel
  • 4 dl vann
  • 2 ss oksefond (e. buljongterning)
  • sukkerkulør
  • salt og pepper

Grønn grønnsakssalat:

  • 200 g grønne frossne erter
  • 200 g asparges
  • 1 neve frisk basilikum
  • 2 ss hakket frisk gressløk (kan sløyfes)
  • olivenolje
  • godt fingersalt

Skrell potetene og kutt de i små terninger. Jo mindre terninger jo kortere koketid. Kok potetterningene i lettsaltet vann til de er møre og sil av vannet. Stamp potetene og juster konsistens med fløte. Du kan godt bruke melk til hverdags, men det blir en veldig god og rund smak med fløte. Smak til med salt og pepper.

Stek i smør eller olje

 

Kjøttkakene lager du ved å blande alt sammen til en fin farse, gjerne ved hjelp av en foodprosessor med eltekniv. Det går fint for hånd også, men da tar det litt lengre tid. Fukt hendene dine og form kjøttkakene i ønsket størrelse og stek på middelsvarm panne i olje til de er brune og gjennomstekte. Hvis du har frossne kjøttkaker kan du legge de i sausen til de er varme.

Sausen lager du kjapt ved å smelte smør, vispe inn mel til en jevning og spe med vann og fond. Gi sausen et oppkok og la den småkoke til resten av maten er klar. Justerfargen med noen dråper sukkerkulør og smak til med salt og pepper.

Sprø, sunn og delikat!

Kok opp vann til grønnsakene. Brekk av tuppen til aspargesen der den naturlig knekker av seg selv. Kutt de deretter i  ca 2 cm lange biter. Når vannet koker legger du oppi asparges og frossne erter, lar de ligge i ca 10 sekunder og heller av vannet i et dørslag. Skyll de umiddelbart i iskaldt vann og hell i en skål. Ha over litt god olivenolje, finhakket gressløk og et dryss fingersalt.

 

God Hverdag!

Server kjøttkaker med potetmos, brun saus, grønn salat og tyttebær. Pynt med en kvast basilikum på toppen.

Vel Bekomme!

, , , ,

16 Responses to “Kjøttkaker med Potetmos, Brun saus og Grønnsaker – Tradisjon Tro!”

  1. Magne D. Antonsen Says:

    Bra blogg, Mariann!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

    Reply

  2. hverdagskokk Says:

    Hei Mariann, så flott blogg du har!

    Gleder meg til å prøve oppskriftene dine 🙂

    Ha en fin helg!

    Reply

  3. Lars H.Lægreid Says:

    Veldig bra med reklame for kjøttker men for å vere sikker på råstoffet bør du kjøpe heilt kjøtt og male det sjølv.Alltid usikkert kva kjøttdeigen inneheld.

    For å få beste smaken bør smør og mjøl brunast

    Reply

  4. kjell arne bjørhusdal Says:

    Du kødder ikke med kjøttkaker vet du!!!!Tradisjon er kålstuing el, erterstuing og gode poteter,så kan du bruke salaten til andre retter for eks. laks el biff…Og potetmosen til pølser eller skav av rein el.elg

    Reply

    • MariannMat Says:

      Hei, Kjell Arne:) Hehe, nei man skal være forsiktig med å «kødde» med tradisjonsmat. Nå e det slik at denne måten å tilberede og servere kjøttkaker på er tradisjon for min del da, siden min mor ofte gjorde dette bare at hun serverte bare grønne erter til. Jeg har «køddet» litt med å tilsette basilikum og asparges;) Samtidig er jeg en tilhenger av å mikse både kulturer og kombinere nye smaker så du skal ikke se bort fra at det blir litt tradisjonskluss i fremtiden:) Håper uansett du liker og har nytte av bloggen min. Himsen Mariann:)

      Reply

  5. pål karakka Says:

    Salt potetene ETTER at de er kokte, ellers blir potetmosen seig.

    Reply

    • MariannMat Says:

      Hei pål karakka. Å koke potetene i lettsaltet vann gjør de ikke seige så lenge du ikke salter for mye. Om man vil vente med alt saltet til etter koking går det helt fint også. Det kan også være greit å vite at det er forskjellig stivelsesinnhold i poteter. Uansett viktig at man smaker det til etter at man har blandet inn fløten. Hilsen Mariann.

      Reply

  6. Malin Says:

    Kjøttkaker i brun saus er noe av det beste!

    Reply

  7. Editor Says:

    Tips; når du steker kjöttkakene, spar på kraften/skyen i panna, dette kan brukes til å spe sausen med i steden for vann og fond.

    Reply

    • MariannMat Says:

      Hei Editor,
      Det har du helt rett i, dette setter en god smak. Jeg laget oppskriften med fond og vann for at de som brukte ferdiglagde eller frossne kjøttkaker skulle ha en kjapp og enkel saus. Takk for tipset uansett:) Hilsen Mariann

      Reply

  8. utenglorie Says:

    Oi! Jeg er imponert over alle som bruker mer enn 30 min på en middag. Jeg bruker som regel 10min, dvs jeg ringer som oftes etter mat. Er det vanskelig å lage ting «fra bunnen av»?

    Reply

    • MariannMat Says:

      Hei utenglorie:) Nei, å lage mat fra bunnen av er som oftest mye raskere enn mange tror, og ikke minst smaker det bedre enn mye av de halvfabrikataene man får kjøpt på butikken. Vanskelighetsgraden varierer naturligvis, men det aller meste er enkelt. Les litt inne på bloggen min så blir du kanskje inspirert til å prøve:) Hilsen Mariann

      Reply

  9. Hanne Says:

    Hei Mariann,
    flott blogg du heve:)
    Ska prøve denna oppskrifta ein dag,,
    den ser kjempegod ut 🙂

    Følg gjerne med på min blogg også da 🙂

    Reply

Leave a Reply