Fylt Svinefilet med Parmaskinke, Pappardelle, Middelhavssalat og Ølsaus

5. oktober 2011

Pasta, Svin

Denne retten er et resultat av et lite dykk inn i fryseren hvor jeg fant pappardellen fra forrige pastaøkt liggende å vente på meg. Pappardelle kommer opprinnelig fra Toscana og tradisjonelt sett ble den tilberedt sammen med viltkjøtt som villsvin og hare. Vi får ta den tradisjonelle varianten en annen gang for i dag ville jeg lage en rett med en egen vri. Jeg valgte likevel å basere retten på villsvinets mer huslige slektning, svinet, fylt med mascarpone og tomatpesto, som jeg til slutt surret inn med parmaskinke. Dette servert med middelhavssalat og en fyldig ølsaus smakte rett og slett kjempegodt. Hvorfor ikke prøve du også?

Til to store og en liten trenger du:

  • 400 g svinefilet
  • 100 g mascarpone
  • 2 ts tomatpesto
  • 75 g parmaskinke
  • tannpirkere u/smak til festing
  • 200 g fersk pappardelle

Middelhavssalat:

  • 5 tomater
  • 1/2 agurk
  • 1 rødløk
  • 1 liten neve frisk basilikum
  • litt parmesanost
  • 3 basilikumtopper til pynt

Ølsaus:

  • 50 g smør
  • 2 ss hvetemel
  • 1,5 dl matfløte
  • 2 dl kjøttkraft
  • 1 ss enebær
  • litt brunost
  • 1,5 dl mørkt øl (f.eks bayer)
  • noen få dråper sukkerkulør
  • salt og pepper

La svinefileten ha romtemperatur når du begynner. Lag et snitt i svinefileten på langs og fyll med en blanding av mascarpone og tomatpesto. Brett så den øverste delen av fileten over fyllet og surr skiver av parmaskinke rundt. Fest med tannpirkere hvis nødvendig. Legg fileten i en ildfast form, sett i et steketermometer og sett i ovnen på 125 °C til kjernetemperaturen er 70 °C for medium stekt. Det tar ca 20 – 30 minutter.

Lag sausen ved å smelte smør og vispe inn hvetemel til en jevning. Tilsett kjøttkraft og matfløte og la det småkoke et par minutter. Hell i øl oh legg i grovhakkede enebær og brunost og la det småkoke til passende tykkelse på sausen. Smak til med salt og pepper, og reguler fargen ved bruk av sukkerkulør.

Salaten lager du ved å finhakke tomater, agurk, løk, og basilikum og røre det sammen i en bolle. For å servere som på bildet fyller du en kaffekopp med salat og snur den på hodet der salaten skal være på fatet. Pynt med parmesan og basilikum.

Parpardellen legger du i kokende lettsaltet vann til den er al dente. Koketiden varierer ettersom hvor tykk pastaen er. Med min pasta tok det 5-7 minutter, men den var tykkere enn den ferske du får kjøpt på butikken. Kjøper du pasta på butikker er det bare å følge anvisningen på pakken og lager du selv kan du se noen tips her.

Så er det bare å servere fylt svinefilet med pappardelle, salat og ølsaus.

Vel Bekomme!

, , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ølbrød med Rosmarin | MariannMat - 5. november 2011

    […] Dette er et kjempegodt middagsbrød som faktisk er helgrovt på brødskalaen til opplysningskontoret for brød og korn. Det egner seg godt som tilbehør til gryteretter og pasta, eller for eksempel til en litt mer spennende lunsj med roastbiff, brie og aprikos. Et brød med øl som hovedingrediens passer fint i disse høsttider hvor man gjerne spiser litt tyngre og fyldigere mat. Øl er faktisk en veldig god smakssetter og kan bruke i for eksempel sauser og gryteretter, men husk da på å i motsetning til sauser basert på vin, å tilsette ølet mot slutten av koketiden. Jo lengre ølet trekker jo bitrere blir smaken. Prøv å server dette brødet til en rett basert på øl, som for eksempel fylt svinefilet med parpardelle og ølsaus. […]

  2. Jeg vant Regionsfinalen i Årets Hjemmekokk 2012! | MariannMat - 3. mars 2012

    […] deltager og etter dagens dommertilbakemeldinger vil jeg altså anbefale disse på det sterkeste;) Fylt svinefilet med parmaskinke, pappardelle, middelhavssalat og ølsaus Høstdessert med bakte epler, plommer og svisker, med vaniljeis og mandelflak Share […]

Leave a Reply