Slik lager du Surdeigstarter

1. januar 2013

Gjærbakst

Vil du starte det nye året med å lage surdeigstarter som du kan bake kjempegode og sunne brød av i månedene fremover? Her har jeg plukket frem en gamme oppskrift til deg:)

Jeg har lenge tenkt å prøve meg på surdeigsbrød og å lage en egen surdeigstarter. Dette er en tidkrevende prosess og krever at man har tid til å “mate” surdeigstarteren hver dag i en ukes tid. Jeg har begitt meg ut på denne lange prosessen, og lykkes i å lage en egen surdeigskultur. Jeg er overrasket over hvor enkelt det faktisk er, og gleder meg til å prøve meg på forskjellige surdeigsbrød.

Før jeg startet leste jeg en del om hvordan man gjør dette på forskjellige steder på internett, og blant annet en side som heter surdeig.no. På denne siden kan du lese litt mer om hva surdeig er.

Når man skal lage en surdeigstarter er det veldig viktig at man er nøye med å ha rent utstyr slik at det ikke kommer noen fremmede bakterier i surdeigstarteren, for da kan den bli ødelagt. Men husk at selv om dette er en møysommelig prosess er det faktisk veldig enkelt. Jeg viser deg nedenfor hvordan jeg gjorde det.

Du trenger følgende ingredienser:

 • sammalt rug – fin
 • hvetemel
 • vann
 • salt

Dag 1.

Dag 1

 • 1 dl sammalt fint rugmel
 • 1 dl lunkent vann
 • en klype salt

Bland alt sammen og trykk deigen godt sammen. Oppbevar i en ren plastpose i ett døgn.

Dag 2.

Dag 2

 •  1/2 dl sammalt fint rugmel
 • 1/2 dl hvetemel
 • 1 dllunkent vann

Bland dette sammen med deigen fra i går. Legg inn i plastposen igjen og la stå i ett døgn.   Dag 3 og 4.Gjenta prosessen for dag 2 på både dag 3 og 4.

Dag 4 eller 5.

Dag 4 (5). Man skal se at deigen lever

Etter 4 – 5 dager skal surdeigstarteren ha vokst en del og se omtrent slik ut. Dette er dag 4 for min del, og du kan se at deigen bobler og lever, og du har laget en god kultur som du kan jobbe videre med. Om dette skjer på dag 4 eller 5 er ikke så farlig, det kan variere med romtemperatur og melkvalitet. Om du nå velger å “mate” den med hvetemel eller fortsette med rug er opp til deg, og beror på om du ønker å bake grov eller fin bakst. Jeg fortsatte med en blanding siden jeg ønsker, for lettvinthetens skyld, å prøve å bruke samme surdeigskultur på både fin og grov bakst. Man kan naturligvis lage en fin og en grov sureigstarter ut fra denne, men jeg tror at for min del holder det å “pleie” en surdeigstarter i tiden fremover.

Jeg fortsatte altså slik:

Fjern først halvparten av deigen og tilsett:

 • 1 dlsammalt fint rugmel
 • 1 dlhvetemel
 • 1 dllunkent vann

Rør godt sammen og la stå i 12 timer under plast.

Dag 6-8.

Deigen skal nå heve litt for hver gang. Fortsett som dag 4 ovenfor for hver 12. time. Fjern halvparten av deigen for hver “mating” og tilsett samme mengde som dag 4. Når deigen har hevet til dobbel størrelse har du en fiks ferdig surdeigstarter som du kan oppbevare i et syltetøyglass eller en tett beholder i kjøleskapet.

Vedlikehold av surdeigstarteren:

For å pleie surdeigstarteren bør du ta den ut en gang i uken og røre inn1 dlmel og1 dllunkent vann. Hvis du ikke baker med den og bruker av den, kan du fjerne litt for hver gang du “mater” den.

Følg med fremover! Jeg kommer til å lege ut mine velykkede surdeigsoppskrifter.

Lykke til!

Tips! Prøv disse surdeigsbrødene:

,

Følg bloggen min

Registrer e-postadressen din og få daglige oppskriftstips!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Grovt rugbrød med gresskarfrø og surdeig – eltefritt | MariannMat - 27. oktober 2011

  […] 350 g surdeigstarter […]

 2. Solsikkebrød med surdeig – halvgrovt | MariannMat - 28. oktober 2011

  […] 200 g surdeigstarter […]

 3. Havrebrød med Surdeig – 3/4 grovt | MariannMat - 4. november 2011

  […] du vil lese mer om hvordan du lager og oppbevarer surdeig kan du se her. Jeg skriver dag 1 og dag 2 under, men jeg har funnet ut at det går fint å lage surdeigsbrød på […]

 4. Firkornbrød med Surdeig – helgrovt | MariannMat - 5. november 2011

  […] Utfordringen er å lage et helgrovt brød som hever godt og blir luftig. Ved å bruke sammalt fint mel er dette lettere enn om man bruker sammalt grovt, og jeg synes også det er lettere å få grove brød til å heve med surdeig enn med vanlig gjær. For mer informasjon om hvordan du lager surdeigstarter kan du ta en titt her. […]

 5. Yogurtbrød med Surdeig og mye godt – helgrovt! | MariannMat - 7. november 2011

  […] 200 g surdeigstarter […]

 6. Det beste Surdeigsbrødet! | MariannMat - 30. januar 2012

  […] å prøve å lage surdeigsbrød. Hvis du ikke har en surdeigsstarter kan du lære å lage din egen her.   God Baking!   Share this:FacebookE-postSkriv utMerTwitterLik dette:LikeBli den første til […]

Leave a Reply