Rosinboller – godt å ha i tursekken!

25. desember 2011

Gjærbakst

Boller er synonymt med turmat og hjemmekos, og for oss er det også Lars-Eriks klare favorittkos på tur. Her kommer oppskriften på bolleklassikeren over alle bolleklassikere, nemlig den som er fylt med masse deilige rosiner. Dette er en oppskrift som har blitt laget utallige ganger hos oss, og det stor glede i hjemmet hver eneste gang det lukter nybakte boller fra kjøkkenet. Mali tripper rundt og drar mamma i genseren og vil “opp og smake”, mens mannen i hjemmet småplukker på deigen, mauler rosiner og tripper rundt (uten å måtte ha hjelp opp for å smake;) Konklusjonen er at boller er kilde til familiekos og glede for alle sammen. Så sett i gang og gled deg selv og hele familien med disse enkle hærlighetene!

Jeg bruker samme grunnoppskrift til de fleste bollene jeg lager for denne er akkurat slik vi liker den. Ofte synes jeg det er for lite kardemommesmak av boller man kjøper, så jeg bruker mer enn mange andre. Dette er jo en smakssak så man kan prøve seg frem til hva man liker best. Jeg liker også veldig godt nelliksmaken og putter derfor oppi litt av det også.

Til ca. 16 boller trenger du:

  • 1 pk gjær for søtbakst (rød)
  • 2,5 dl melk
  • 75 g smør
  • 2 ss sukker
  • 1 klype salt
  • 1 egg
  • 3 ts kardemomme
  • 1/2 ts nellik
  • 600 g hvetemel
  • 1/2 boks rosiner
  • 1 egg til pensling

Smelt smør og tilsett melken litt etter litt til blandingen har ca. 37 °C. Bland gjæren ut i vesken hvis du bruker fersk gjær. Hvis du bruker tørr gjær blander du den med det tørre. Bland alt det tørre, men hold igjen halvparten av melet. Rør inn vesken til en jevn røre og tilsett egget før du elter inn resten av melet. Elt deigen godt og sett den til forheving under plast i ca. 1 time.

Ta deigen ut på kjøkkenbenken og kna den i 1-2 minutter. Form den til en jevn pølse og del den i 16 emner. Putt noen rosiner i hvert emne og rull den godt til du har en fin og rund bolle. Sett den på et bakepapirkledd stekebrett. Gjør dette på alle emnene og sett til etterheving under plast i ca. 30-40 minutter. Hvis du vil kan du godt sette de til etterheving i ovnen på 40 °C for å heve raskere, men da dropper du plasten.

Stek bollene i ovnen på 220 °C på midterste rille i ca. 10 minutter. Ta ut bollene etter 3-4 minutter, eller til de har blitt litt stive i “skallet” og pensle de med egg før du lar de steke ferdig. Grunnen til at jeg venter med på pensle de til de har stekt litt er for at de ikke skal falle sammen pga penslingen. Ved å gjøre det slik får du perfekte runde og luftige boller. Avkjøl bollene på rist. Hvis du skal fryse de bør du gjøre dette før de er helt kalde, og frys de i plastposer for at de skal holde på fuktigheten. Dette gjelder all type gjærbakst.

Da er det bare det viktigste som gjenstår; å nyte godsakene! Akkurat disse ble laget i høst når vi feiret farsdag, men de blir laget både titt og ofte gjennom hele året.

Vel Bekomme!

, , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Påskefavoritter – Desserter, Oster og Søtsaker! | MariannMat - 29. mars 2012

    […] 1. Boller […]

Leave a Reply