Boller får vi aldri nok av! Denne gangen er fyllet vaniljekrem, og dette er en sikker vinner i alle barneselskaper så vel som i kaffeslaberas for voksne kakemonser. Disse bollene begynte vi å lage i studietiden da vi bodde i Trondheim, og var en kjærkommen kveldskos etter en lang lesedag. Vi pleide å lage i litt store porsjoner slik at vi kunne fryse ned til andre kvelder, så det går helt fint å fryse vaniljekrem hvis du lurte på det. Det er ikke mer å si om disse bollene enn at de smaker kjempegodt!
Til disse bollene bruker jeg den samme bolledeigen som jeg pleier til både sjokoladeboller og rusinboller. Den er jeg så fornøyd med at jeg ser ingen grunn til å endre på den, og man kan tilsette det fyllet man ønsker av både sjokolade, rusiner, frukt og bær. Det er bare å sette fantasien i gang.
Til 16 vaniljeboller trenger du:
- 1 pk gjær rød gjær (den for søt bakst)
- 2,5 dl melk
- 75 g smør
- 2 ss sukker
- 1 klype salt
- 1 egg
- 3 ts kardemomme
- 1/2 ts nellik
- 600 g hvetemel
- 1 pakke vaniljekrem
- 1 egg til pensling
Smelt smør og tilsett melken til blandingen har ca. 37 °C. Tilsett melken litt etter litt slik at smøret ikke klumper seg. Bland gjæren ut i vesken hvis du bruker fersk gjær. Tørr gjær blander du med det tørre. Bland alt det tørre, men hold igjen en del av melet. Rør inn egget og tilsett resten av melet. Elt deigen godt og sett den til forheving under plast i ca. 1 time.
Ta deigen ut på kjøkkenbenken. Form den til en jevn pølse og del den i 16 emner. Trykk hvert emne flatt og legg en stor spiseskje vaniljekrem i midetn. Brett kantene over kremen og fest godt. Legg bollen med skjøtene ned på et bakepapirkledd stekebrett. Gjør dette på alle emnene og sett til etterheving under plast i ca. 30-40 minutter. Hvis du vil kan du godt sette de til etterheving i ovnen på 40 °C for å heve raskere, men da dropper du plasten.
Stek bollene på midterste rille i ovnen på 220 °C i ca. 10 minutter. Ta ut bollene etter noen få minutter, eller til de har blitt litt stive i “skallet” og pensle de med egg før du lar de steke ferdig. Grunnen til at jeg venter med på pensle de til de har stekt litt er for at de ikke skal falle sammen under penslingen. Ved å gjøre det slik får du perfekte runde og luftige boller. Avkjøl bollene på rist. Hvis du skal fryse de bør du gjøre dette før de er helt kalde, og frys de i plastposer for at de skal holde på fuktigheten. Dette gjelder all type gjærbakst.
Vel Bekomme!
10. november 2011
Gjærbakst