Petit Four – med Franske Klassikere

1. desember 2011

Dessert

Petit Four er en betegnelse på fire små desserter som ofte serveres til kaffe eller dessert i Frankrike. Man kan sette sammen desserten slik man vil, selv om det tradisjonelt deles opp i Petits fours secs og Petits fours glasés hvor førstnevnte er kjeks og kaker, og sistnevnte er desserter som er dekorerte med glasur. Her er min versjon av en Petit four og er satt sammen av de tre franske klassikerne creme brulée, sjokoladesufflé og sabayonne, og en egenkomponert mandelkonfekt med jordbærsaus. Denne ble servert i forbindelse med 4-stjerners middag med to vennepar, hvor temaet var fransk aften. Vi klarte ikke å bestemme oss for hvilke desserter vi skulle lage og etter testlaging og smaking uken i forveien bestemte vi oss for at alt var så godt at vi går for en Petit four så får vi servert alt sammen. Forhåpentligvis var ikke det feil for poengutdelingen heller…

Dette er naturligvis ikke en rask og lettvindt dessert å lage, men du kan lage mye på forhånd, og hvis du velger andre retter som er litt mindre tidkrevende går det helt fint. Hvis du vil imponere gjestene dine vil jeg i alle fall anbefale denne.

Creme brulée:

Du kan bruke en skibrenner hvis du har det

Til 6 små porsjoner trenger du:

  • 1/2 stk vaniljestang
  • 2,5 dl kremfløte
  • 40 g sukker
  • 3 stk eggeplomme
  • 1 eggehvite
  • 75 g brunt sukker til glasur på toppen

Del vaniljestangen på langs og kok opp fløte, sukker og vaniljestang. Avkjøl fløteblandingen. Pisk sammen eggeplommene, tilsett fløteblandingen mens du rører godt. Rør hele tiden til blandingen tykner(ikke pisk, da blir det skum på toppen som ikke ser så fristende ut). Sil blandingen og ha i ildfaste porsjonsformer. Sett formene i en dyp langpanne og hell vann i langpannen opp til ca 1/3 av formene. Stek i ovn på150 °C, ca. 30-40 minutter. Den skal kjennes litt fast når du trykker lett på den. Avkjøl og dryss over et tynt lag med brunt sukker. Sett desserten under grillelement, ca. 2-3 minutter mens du passer på til sukkeret har blitt til karamell.

Sjokoladesufflé:

Hvis du har tid, eller skal lage denne alene, prøv med sjokoladeglasur på!

Til 6 små sjokoladesuffléer trenger du:

  • 100 g mørk sjokolade
  • 100 g usaltet smør
  • 2 hele egg
  • 80 g sukker
  • 80 g hvetemel
  • 10 g kakao
  • 6 g bakepulver

Smelt smør og hakk sjokolade i like små biter. Rør sjokoladen inn i smøret til den har smeltet. Pisk egg og sukker hvitt og rør inn sjokoladeblandingen med en slikkepott. Sikt i mel og kakao og tilsett bakepulver. Rør hurtig sammen. Fordel røren i små ildfaste former, som er smurt med smeltet smør eller olje og bak kakene ved 180° i ca. 10 min. – gj gjerne med varmluft.

Sabayonne med champagne:

Fransk eggedosis med champagne - god som dessertsaus

Til 6 små porsjoner:

  • 2 eggeplommer
  • 65 g sukker
  • 1,25 dl Champagne

Pisk sukker og egg til det er hvitt og kremete. Pisk i champagnen. Varm opp kremen over vannbad og pisk til det er luftig i ca 10 – 12 minutter. Avkjøl kremen mens det piskes i den av og til. Når den er kald helles den i serveringsglass og settes i kjøleskapet.

Marsipankonfekt med jordbærsukker og jordbærsaus:

Lag gjerne mange konfektporsjoner:)

Til disse kjempegode konfektene trenger du:

  • marsipan (jeg brukte odense med 50% mandler)
  • Mørk kokesjokolade
  • frossne jordbær
  • eplejus
  • sukker
  • rød konditorfarge
  • hakkede mandler

Form runde kuler av marsipanen og dypp i smeltet sjokolade. Rull marsipankulen i sukker som du har farget med konditorfarge før sjokoladen er tørket og legg på et fat i kjøleskapet til den har tørket. Lag jordbærsaus i en blender av jordbær og eplejus. Legg litt saus på et fat og legg konfekten oppå. Dryss mandelstrø over.

Kos deg og husk å prøvesmak;)

 
Server Petit four med disse fire små dessertene og imponer gjestene dine.
 
Vel Bekomme!
, , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. MarsipanKonfekt med Sjokolade og Jordbærstrø | MariannMat - 21. desember 2011

    […] Disse er veldig enkle og utrolig gode, i alle fall hvis du liker marsipan. Disse er en av mine absolutte favoritter og blir garantert en del av julekosen vår. De er også fine å ha som en del av en dessert, som for eksempel da vi hadde 4-stjerners middag og hadde disse som en del av en petit-four dessert. […]

Leave a Reply