Franske Makroner

Franske makroner er små søte smaksfulle munnfuller som er obligatoriske å smake på når man drar til Frankrike, men man trenger jo ikke å dra så langt for å få disse godsakene når man kan lage de like gode på eget kjøkken. De er laget av finmalte skoldede mandler og fargen bør gjenspeile hvilken smak de kan friste med. Her har jeg valgt å lage gule og grønne makroner siden det nærmer seg påske og disse smaker av sitron/lime og pistasje. Begge ble kjempegode og blir garantert “gjenskapt” ved en senere anledning:) Jeg hadde igjen en del mandelmasse fra julebaksten som det var på høy tid at jeg fikk brukt, så jeg slapp å skolde mandler en gang til. Hvis du heller ikke orker det kan du kjøpe ferdig mandelmel på helsekostbutikken.

Nydelige munnfuller!

Til ca 35 makroner trenger du:

  • 200 g melis
  • 120 g finmalte skoldede mandler (evt. mandelmel)
  • 3 eggehviter (små egg)
  • fargepulver

Gult fyll:

Grønt fyll:

  • 2 ss pistasjkjærner
  • 1-2 ss melis
  • 1 ss melk

Velg farge etter smak på makronen

Mandelmasse lager du ved å koke mandlene i vann 10 minutter og skylle de raskt i kaldt vann mens du klemmer bort skallet. Legg de til tørk over natten på et kjøkkenhåndkle. Kvern mandlene med en mandelkvern neste dag.

Sikt mandelmasse og melis i en bolle. De mandelkornene du har igjen i sikten skal ikke brukes i makronene. Stivpisk eggehvitene og vend de inn i mandel- og melismassen med en slikkepott. Det skal være en litt rennende røre. Del røren i to hvis du skal lage to forskjellige farger. Tilsett de fargene du ønsker litt etter litt til den er slik du vil ha den.

 

 

 

Her bruker jeg et makronbrett

Fordel rørene i to sprøyteposer og fordel passe store klatter på et bakepapirkledd stekebrett eller et makronbrett som på bildet. De flyter litt utover så legg på en klatt på ca samme størrelse som en 20-kroning. Et makronbrett vil hjelpe deg å få akkurat like store makroner.

La de hvile i romtemperatur i minst 15 minutter før du steker de. Sett ovnen på 140 grader. Stek makronene midt i ovnen i 10-12 minutter. Ha en tresleiv i døren mens du steker sløik at døren alltid står litt på gløtt. Lager du litt større makroner bør du forlenge steketiden.

La makronene hvile på rist før du legger i fyllet.

Pistasjfyllet lager du ved å kjøre nøttekjernene i en matmikser til de er finkornet. Bland inn melis og melk til du har en seig røre.

Fyll makronene med en t-skje av fyllet. Pistasjfyll til de grønne og lime- eller sitroncurd til de gule. Eller et annet fyll som du selv måtte ønske. En kjapp variant til sitronfyll er å blande sitronskall med kremost naturell – det smaker også kjempegodt:)

God baking!

, , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply