I høst (2011) startet jeg «prosjekt surdeigsbrød» for å eksperimentere meg frem til det beste surdeigsbrødet. Planen var å lage fire forskjellige brød basert på surdeig som familien vår skulle smake, evaluere og vurdere for å finne det brødet med den beste smaken. Vi endte opp med fem brød siden bonusbrødet «yogurtbrød med surdeig» også fallt godt i smak. Andre faktorer som grovhet og holdbarhet har også vært viktige i vurderingen. Første bakerunde var som sagt i høst og vi har bakt brødene to til tre ganger siden den gang siden det er vanskelig å huske smakene etter bare en gang.
Den erfaringen jeg har gjort meg ved baking med surdeig er at surdeigsstarteren min, som jeg har oppbevart i kjøleskapet siden den ble laget i oktober, har bare blitt bedre og bedre å bake med. Jeg har nå en surdeig som gir meg kjempegode surdeigsbrød med svært god heveevne i løpet av ca 9 – 10 timer totalt. Jeg setter altså den første deigen på morgenen, elter i sekstiden, hever en time og har nystekte surdeigsbrød til kvelds. Dette er selvfølgelig varierende fra surdeig til surdeig, men jeg ble overrasket over at man kunne få surdeigsbrød så kjapt ut fra det jeg har lest om surdeig. Surdeigsstarteren har jeg brukt jevnlig, med en pause hvor en fikk lite «tilsyn» i desember, men den holder seg like fint bare den blir «matet» innimellom. Det har i tillegg blitt mindre surdeigssmak på brødene enn det var den første runden så hos oss har det blitt mer populært, rent smaksmessig, med surdeigsbrød. Selv om det selvfølgelig er mer praktisk å lage de kjappe variantene med vanlig gjær i hverdagen.
Men til saken! Her er de fem surdeigsbrødene med kort beskrivelse og vurdering. Vurderingen er hovedsaklig basert på smak, men grovhet og holdbarhet teller også inn.
Trykk på bildet eller linken for å komme til oppskriften.
1. Plass – delt mellom Havrebrød og Firkornsbrød
Valget mellom disse to ble så vanskelig at de får delt førsteplass. Begge smaker kjempegodt og holder seg 2-3 dager i brødboksen før de blir litt tørre. Smaksmessig er Havrebrødet et lite steg foran, men har bare 3/4 grovhet. Firkornbrødet er godt men ikke like rikt på smak som Havrebrødet, men til gjengjeld er det sunnere med de fire viktigste kornsortene og at det er helgrovt. Denne avveiningen mellom smak og sunnhet førte til at de fikk delt førsteplass, og anbefales på det sterkeste for et godt og sunt hverdagsbrød. 2. Plass – Yoghurtbrød
Yogurtbrødet startet som et bonusbrød som egentlig ikke var med i prosjektet, og endte opp på 2. plass på grunn av god smak og full grovhet. Det holder seg også fint i 2 dager i brødboksen. Et fullverdig og godt hverdagsbrød som egner seg til både matpakke og frokost. 3. Plass – Solsikkebrød
Dette er også et kjempegodt brød med god holdbarhet. Hvis man utelukkende skulle vurdert på smak ville dette brødet vært på første eller andreplass, og grunnen til at det får en tredjeplass er fordi det bare er halvgrovt. Solsikkebrødet anbefales som helgebrød! 4. Plass – Eltefritt Rugbrød
Dette eltefrie rugbrødet er også veldig godt, det er helgrovt og er det helt klart saftigste brødet blandt kandidatene. Fordelen med dette er naturligvis at man slipper å elte, men det er ikke det vi skulle vurdere på denne gangen. Smaksmessig er det godt, men litt kjedeligere enn de andre brødene. God holdbarhet og helgrovt. Anbefales som et sunt hverdagsbrød som tar kortere tid og gir mindre oppvask enn de andre surdeigsbrødene. Jeg håper du har fått inspirasjon tilk å prøve å lage surdeigsbrød. Hvis du ikke har en surdeigsstarter kan du lære å lage din egen her. God Baking!
30. januar 2012
Diverse, Gjærbakst