Risengrynsgrøt hører julen til selv om mange ofte har det ellers i året også. Akkurat når denne tradisjonarike retten settes på bordet i desember tror jeg varierer mye, men det som er mest vanlig er nok enten tidlig på dagen på julaften, eller på lillejulaften. Jeg har vokst opp med grøt på lillejulaften, og grunnen til det er nok at vi har villet spart plass i magen på julaften til selveste julemiddagen:) Grøt var som barn min desiderte favorittmiddag, og hver gang jeg fikk velge ble det risengrynsgrøt. Her kommer oppskriften på helt vanlig risengrynsgrøt, slik vi lager den.
Til 4 personer trenger du:
- 2 dl grøtris (45 min)
- 4 dl vann
- 1 liter H-melk
- 1/4 ts salt
- 3 ss smør
- sukker
- kanel
- smør til smørøye
- 1 mandel u/skall
Kok opp grøt etter anvisning på pakken. Vi bruker Geisha, så hvis du bruker et annet merke er det lurt å dobbeltsjekke forholdet mellom ingrediensene på pakken. Hvis du bruker vanlig rundkornet ris kan du lage risgrøt gjør du som med vanlig grøtris bare at du skyller risen godt først. Kok opp vann og salt og tilsett ris. La det småkoke til vannet er kokt inn og spe med melk til du har brukt all melken og la det småkoke mens du rører hele tiden til du har en tykk og fin grøt. På slutten rører du inn 3 spiseskjeer med godt smør for å sette en rund og fin smak. Rør inn mandelen til slutt. Du kan bruke lettmelk også, men det er best med H-melk.
Server risgrøt med smørøye, sukker og kanel.
GOD JUL!
15. desember 2011
Middag, Ris