Ribbe – med tips fra “Jul med Hellstrøm” (fra bloggarkivet)

9. november 2012

Middag, Svin

Julen nærmer seg og da tilberedes den tradisjonelle ribbemiddagen i mange hjem. Noen koser seg med ribbe i adventstiden, mens andre vil vente til selveste julaften. Dette er en oppskrift på hvordan man lager ribbe slik Eivind Hellstrøm pleier, og er henten fra et program han hadde på TV3 som heter “Jul med Hellstrøm”. Han forteller hvordan man får sprø svor og hvordan man lager klar og fin sjy. Jeg serverer med butikkjøpt rødkål og surkål, og et lite dryss sukker.

Tradisjonen hos oss på julaften har vært at min mor og bestemor har laget det alle helst ville ha, og siden vi alltid er så mange på julaften hardet resultert i at flere retter har blitt tilberedt. Vi har alltid ribbe, kjøttkaker og medisterpølser, og pappa og jeg har alltid villet hatt hjorteribbe med sirupsaus og sukker. I tillegg har vi ofte hatt vanlig pinnekjøtt. “Alle skal jo bli fornøyde og gode og mette” pleide mamma å si. Og det sier hun forsåvidt fortsatt, for da jeg snakket med henne her om dagen tilbydte hun seg å skaffe hjorteribbe til julaften, men jeg takke nei siden det kun hadde vært til ære for meg:) Jeg liker jo ribbe også og det er absolutt julemat for meg. Oppskrift på ribbe og hjortepinnekjøtt slik vi pleier å lage det kmomer etterhvert, men her altså, Ribbe a-la Hellstrøm.

Jeg bruket Filetribbe denne gangen, men oppskriften kan fint brukes på vanlig ribbe også.

Til 4 personer trenger du:

  • ca 1 kg filetribbe (litt mer hvis du bruker vanlig ribbe)
  • 2 store gulerøtter
  • 1 hel hvitløk
  • 3-4 sjalottløker
  • 1 liter vann
  • salt og pepper
  • mandelpoteter
  • rødkål
  • surkål
  • sukker

Sett ovnen på 180 °C. Kutt gulerot i passe store biter og legg i en langpanne sammen med hvitløksfedd (du tregner ikke skrelle dem) og skrelte sjalottløker. Legg ribben med svoren NED og hell 1 liter vann i langpannen . Pass på at gulerøttene og løken ligger spredd slik at ribben ikke berører bunnen av langpannen. Legg over aluminiumsfolie og stek i ca 1 time.

Ta så ut ribben og ta av aluminiumsfolien. Snu ribben med svoren OPP og stek uten folie i en time til.

Skru temperaturen opp til 230-240 °C og sett på grill/varmluftsfunksjon hvis du har det. I løpet av denne halvtimen ribben skal steke til den er ferdig er viktig for å passe godt på. For ca hvert 5. minutt tar du ut ribben og øser sjy over svoren. Hvis du ikke har nok sjy tilsetter du mer vann. Følg med den siste tiden så skal du se at svoren blir sprø.

Sjyen lager du ved å sile av kraften. Bruk en liten øse og fjærn det fettet som flyter øverst i sjyen slik at den blir blank, brun og fin.

Server med kokte poteter, rødkål, surkål og et lite dryss sukker. Smaker også kjempegodt med akevitt og juleøl.

God Jul!

, , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply