Bestemor Julies Tjukklefser – (fra bloggarkivet)

2. desember 2014

Diverse, Gjærbakst

Tjukklefser er fantastisk godt og jeg vil gå så langt som å si at det er en del av min barndom og oppvekst. Jeg og mine søsken var så heldige å vokse opp i et hjem hvor bestemor Julie bodde i “kårenden” av huset og hun kom ofte inn med dagens ferske bakst. Min favoritt var helt klart tjukklefsen. Min far var også veldig glad i sin mors tjukklefser og hans faste pålegg var lys sirup, mens jeg må innrømme at varm tjukklefse med nugatti og et stort glass melk var kveldsmatfavoritten. Min bestemor døde for noen år siden, men jeg ønsker å holde liv i hennes tjukklefsetradisjon, derfor sender jeg noen lefser i posten til pappa noen ganger i året så han kan kose seg med. Jeg får alltid høre at de er gode og da er det jo så gøy å bake også. Så denne oppskriften er til ære for vår kjøre bestemor Julie, til glede for søsken og familie som vil bake denne selv, og forhåpentligvis andre lesere som vil smake en fantastisk god lefse. (Jeg har bare laget denne på takke, så jeg vet ikke hvordan det blir på stekepanne, men jeg vil tro at det går bra men at det tar litt lengre tid.)

Til ca 15 lefser trenger du:

 • 5 dl skummet kulturmelk / kulturmelk
 • 2 egg
 • 4 dl sukker
 • 1 ts bakepulver
 • 1,5 ss hornsalt
 • ca. 1,5 kg hvetemel
 • 250 g romtemperert smør

Rør sammen skummet kulturmelk, egg, sukker, bakepulver og hornsalt. Smuldre smøret inn i melet og bland det sammen med den andre blandingen. Jobb deigen godt sammen. Om du synes den er litt klissete nå blir den bedre når den har stått kaldt et par timer. Sett den i kjøleskapet i en plastpose eller tette beholder. Gjerne over natten hvis det passer best.

Klargjør kjøkkenbenken og skru på takken. Jeg bruker en Meteortakke og må ha den på ca 6-7 i styrke, men prøv deg frem med din egen. Start lavere hvis du er usikker og jobb deg oppover.

Skjær av passe store biter av deigen og kjevle de ut til passe store lefser med ca 1/2 cm tykkelse. Bruk rikelig med mel. Stek på takke i ca. 2 min til de er lett gylne på begge sider og avkjøl på rist med et rent håndkle over.

Mest vanlig er det kanskje å lage en krem av smør, sukker og kanel og smøre disse med, men det anbefales på det sterkeste å prøve med både syd sirup og nugatti;)

God Baking!

, , , ,

One Response to “Bestemor Julies Tjukklefser – (fra bloggarkivet)”

 1. Espen Randen Says:

  Hei!

  Jeg ELSKER tjukklefse. I vår familie kaller vi det faktisk pjalt, haha. Vi har ingen tradisjon med å bruke den kremen av smør, sukker og kanel, eller den varianten man får kjøpt i butikken med fløtemysost (?) eller noe. Men jeg elsker den kremen, har du noen oppskrift på den?

  Reply

Leave a Reply