Pepperkaker og Pepperkakehus

14. desember 2011

Kaker og Søtsaker, Uncategorized

Hans og Grete pepperkakehus!

Pepperkaker hører julen til, og forbindes med små barnehender som skal være med å trykke ut fine små pepperkaker som skal pyntes av de samme små hendene med melis og non-stop. Jeg minnes da jeg selv fikk bake pepperkaker med eget forkle sammen med mamma og bestemor, litt deig i munnen og litt på bordet, og selvfølgelig like rettferdig fordeling av non-stop`en  under pyntingen. Slike koselige juletradisjoner synes jeg det er hyggelig å introdusere for Mali også. Med like forkler og julemusikk satte vi alle tre i gang med årets pepperkakebaking, og her ser du hvordan du lager

deig, kaker og pepperkakehus.

Pepperkakedeig (nok til lite hus og ca. 40 pepperkaker)

 • 2 dl sukker

  Ingredienser

 • 200 g mørk sirup
 • 125 g smør
 • 2 egg
 • 1/2 ts kanel
 • 1/2 ts malt pepper
 • 1 ts malt nellik
 • 2 ts natron
 • ca. 600 g hvetemel
 • pepperkakeformer

Pynt:

 • Non-stop
 • Melisglasur

Ferdig deig

Pepperkakedeigen lager du dagen før du skal bake pepperkaker. Pisk sammen egg og sukker, og bland inn smeltet smør, sirup og krydder. Sikt inn hvetemel og bland godt sammen til du har en fin deig. Legg deigen i plast i kjøleskapet til neste dag.

Pepperkaker:

Obligatorisk i kakeboksen til jul!

Sett ovnen på 180 °C. Skjær en del av deigen og kjevle den til en ca. 3 mm tykk leiv. Bruk mye mel når du kjevler slik at den ikke klistrer seg fast i underlaget. Det beste er å ha en voksduk som undelag hvis mange skal sitte rundt bordet og delta på lagingen, hvis ikke egner kjøkkenbenken seg fint. Alternativ til voksduk er silikonmatter. Trykk ut pepperkaker og legg de på et bakepapirkledd stekebrett. Stek kakene i ovnen i 6-7 minutter, og avkjøl på rist.

Pynt kakene med melisglasur og non-stop:) Oppbevares i kakeboks til langt utpå nyåret, hvis det blir noe igjen;)

Pepperkakehus:

Venstre: 4 pipedeler, Bak: 2xlangvegg, Foran midten: 2x tak, Høyre: 2xgavlvegg

Pepperkakehus kan lages på mange måter og det er jo bare kreativiteten som setter grenser. Alt fra pepperkakeslott til pepperkakeutedo er mulig, og her viser jeg hvordan du lager et enkelt lite “Hans og Grete”-hus.

Klipp ut maler som skal være “langvegg” , “gavlvegg” og tak. Høyden på langveggene bør vær ca like høye som høyden på gaclveggen der den begynner å skrå innover mot mønen på huset. (Se på figurene på bildet). Du er ikke nødt å lage maler, jeg har gjort dette med kniv og litt “cirkamentalitet”. Hvis det blir et trekkfult hus e det bare å “isolere” med melis:) Mange bruker knekk som lim til pepperkakehus siden det er sterkere, men jeg bruker alltid melis fordi det smaker mye bedre enn knekk, og det er ikke noe vanskelig å få det solid med melis heller.

før du limer sammen huset og la det tørke. Lim sammen de fire veggene først og hold i ca 1 minutt med hendene til melisen har satt seg litt. Legg på melis og fest taket. Bruk en del melis men ikke så mye at det tar lang til før det tørker. Bare “tett” eventuelle hull langs skjøtene og la stå til melisen har tørket.

Pynt huset slik du vil med melis og non-stop, og kos deg!

Pepperkakepynting på høyt nivå!Julekos for store og små!Julekos for store og små!

 

Julekos for store og små!

Familien i full sving med baking og pynting. Vi bakte en dag og pynten neste, derfor litt forskjellig “outfit”.

Hvis man ser nøye etter ser det ut som noen har pyttet litt i munnen også;)

GOD JUL!

, , , , ,

One Response to “Pepperkaker og Pepperkakehus”

 1. Edible Psychology Says:

  Det ser deilig og morsomt! Og bildene er veldig fine. 🙂

  Reply

Leave a Reply