Andeconfit med Rødvinskokt tørket Frukt og Pastinakkpuré

28. november 2011

Frukt og bær, Fugl, Sauser

Dette er en skikkelig god og faktisk ganske lettvindt rett. Tørket frukt som er langtidsmarinert i rødvin gir en søt og god rødvinssaus med passe myke fruktbiter i. Pastinakkpuréen er lett syrlig og passer godt til det søte. Her har jeg brukt andeconfit, som har et veldig godt og mørt kjøtt, men du kan også bruke vanlig andebryst. Denne oppskriften har jeg fått av min svigermor, Tone, som igjen har fått den av en venninne, men jeg er usikker på hvem som egentlig skal krediteres for denne hærlige smakssammensetningen. Men det at den blir anbefalt i flere ledd, må jo være et godt tegn på at dette er en kjempebra oppskrift. Jeg kan i alle fall signere på det.

Denne ble laget for første gang hos oss på torsdagen før den store 4-stjernersmiddagen vi hadde invitert til lørdag 26.november. Retten skulle testes, og evalueres av oss selv før gjestene skulle gjøre det. Konklusjonen ble at denne kunne uten tvil serveres et kravstort publikum, og tilbakemeldingene rundt bordet var veldig bra, selv om selve vurderingen er for oss hemmelig frem til “sesongslutt” en gang i løpet av våren. Det jeg likte aller best ved denne retten, nest etter smaken, var at den lager seg nesten selv. Andeconfit kan du kjøpe for eksempel på smart club og siden disse er ferdig kokt kan de bare varmes i sausen før servering. Jeg brunet de lett i stekepannen for å få en litt mer delikat brunfarge, men dette er ikke nødvendig for smakens skyld. Den opprinnelige oppskriften foreslår stekte rotgrønnsaker til, noe som også helt sikkert er kjempegodt, men jeg valgte å lage en pastinakkpuré til denne gangen. Den kan du fint lage dagen i forveien og bare varme opp før servering. Enklere får du det nesten ikke, og det kommer godt med hvis du skal servere flere retter.

Til 8 personer trenger du:

Får kjøpt på velassorterte matforretninger

 • 2 bokser andeconfit (8 andelår)
 • 8 små kvaster rosmarin til pynt

Rødvinskokt frukt:

 • 500 g blandet tørket frkt
 • 1 dl vann
 • 1 flaske rødvin
 • 24 små sjalottløker
 • 6 ss smør + pluss smør til steking
 • salt og pepper

Pastinakkpuré:

mindre biter gir kortere koketid

 • 6-7 pastinakkrøtter
 • 2 ss smør
 • salt og pepper
 • 2 ss sitronsaft
 • 1 dl matfløte

Rødvinen bør dekke frukten

Kvelden før servering legger du all den tørkede frukten i en ildfast form og heller over flasken med rødvin og vann. Dekk med aluminiumsfolie og la det stå natten over slik at frukten trekker til seg farge, og setter en søt smak på rødvinen.

ca 20 min

Pastinakkpuréen kan du fint lage dagen i forveien ogbare varme den opp før servering. Skrell og kutt røttene i små terninger. Kok de møre og sil av vannet. Bland inn smør og litt av matoljen, og bland til en jevn puré med en stavmikser. Juster konsistensen med matfløte og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Vend løken inn i smøret

Sett ovnen på 200 °C. Skrell løk og del den i to før du freser den lett i en panne i litt smør.

Dekk med folie før steking

 
 Legg løken sammen med frukten og legg på 6 spiseskjeer smør. Kvern over salt og pepper og dekk med folie før du setter den i ovnen i ca 15 minutter. Etter 15 minutter tar du av folien, rører rundt og steker videre i ca 20 minutter. Legg i andelårene 5 minutter før de er ferdige så de blir varme. Hvis du vil kan du brune de lett på stekepanne for å få en litt mer delikat og gyllen farge på skinnsiden.
 
 

Enkelt og knallgodt!

 
Server andeconfit i rødvinskokt tørket frukt og pastinakkpure. Pynt med en kvast rosmarin for å få litt farge på retten.
 
Vinanbefaling: Muzard Bourgogne 2009 (Pinot Noir)
 
Vel Bekomme!
 
, , , , , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Mine seks favorittmiddager med høy gourmetfaktor! | MariannMat - 27. desember 2011

  […] 6. Andeconfit med Rødvinskokt tørket Frukt og  Pastinakkpuré […]

Leave a Reply