Jordskokksuppe med egg, kaviar og bacon – enkel forrett eller mellomrett

30. november 2011

Diverse, Supper

Jordskokken er for mange kanskje en ukjent knoll som bare finnes i de største matbutikkene og grønnsaksforhandlerne i landet. Denne knollen kommer opprinnelig fra Amerika og har vært brukt av indianere både i Nord-Amerika og Sør-Amerika så lenge vi vet om. Jordskokken kom til Europa i 1639, men ble rask utkonkurrert av poteten som kom noen tiår senere. Jordskokken er ofte litt “krokete” utformet og kan kreve litt tolmodighet å skrelle, kanskje nettopp derfor vant poteten konkurransen siden den er rundere og enklere å skrelle. I tillegg mente trodde man før i tiden at potetene gav bedre avlinger enn jordskokken, men dette har vist seg å ikke stemme. Næringsmessig er den en god kilde til jern, kalsium og c-vitamin. (informasjon henten fra www.bioforsk.no).

Jordskokksuppe er veldig godt og jeg liker den spesielt godt når den er passert til en fin jevn suppe, og når den serveres sammen med noe salt som for eksempel bacon og kaviar. Denne suppen blir fyldig og smaksrik og du kan fint øke mengden og ha den som en mettende middag. Prøv da med kylling eller spekeskinke i suppen for å få ett fullverdig måltid. Denne ble servert som en hvilerett i forbindelse med 4-stjerners middag som vi bruker å arrangere sammen med to vennepar. Derfor er mengden nok til 6 små espressokopper. Som forrett ville jeg beregnet oppskriften nedenfor til to personer.

Til 6 små espressokopper trenger du:

  • 2,5 dl hønsebuljong
  • 1,5 dl melk
  • 1/2 dl matfløte
  • 200 g skrellede jordskokker
  • salt og pepper
  • 6 små baconstrimler
  • litt frisk kruspersille
  • litt rosa kaviar
  • 6 små biter av ett kokt egg (vaktelegg er ekstra eksklusivt, men kan være vanskelig å få tak i)

Skrell jordskokkene og kutt de i små biter. Kok opp melk, buljong og fløte og tilsett jordskokkterningene. Kok til de er møre.

Kok ett egg til det er hardkokt (10 minutter fra de blir lagt i kokende vann) og avkjøl. Det mest eksklusive her er å bruke vaktelegg, men de kan være vanskelig å få tak i. De har de på bestillingsutvalg på Meny, Sentra (høvik) og enkelte spesialistforretninger. Del egget i båter og lag 6 små biter som alle har litt egeplomme på seg. Sprøstek bacon og legg til side.

Når jordskokkene er møre drar du kasserollen til side og mikser suppen til en jevn puré. Sil suppen gjennom en grov sil og server i små espressokopper. Legg en lten klatt kaviar, en eggebit og frisk kruspersille på kanten. Heng baconskiven på koppen og server.

Vel Bekomme!

, , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply