Sprøstekt Andebryst med Timianpoteter og Appelsinsaus

16. desember 2011

Fugl, Sauser, Uncategorized

Andebryst smaker kjempegodt og er mye enklere å tilberede enn mange tror, og hvorfor ikke lage sprø svor på andebrystet også? Den sprø svoren i kombinasjon med appelsinsaus og nøttesalat får garantert frem julestemningen. I tillegg til at denne retten er veldig god, er den enkel å lage; potetene lager seg selv i ovnen og det gjør andebrystet også med litt forteking av svoren. Sausen tar litt tid, men ikke lenger enn potetene må stå i ovnen og man trenger ikke passe på den hele tiden. Denne lagde vi på søndagskveld etter at Mali hadde lagt seg. Det er hyggelig med litt voksenkos innimellom, med matlaging, rødvin, og julestemning fra stearinlys og adventsstaker i vinduskarmen. Så fyll opp rødvinsglasset og kos deg mens maten lager seg selv.

Til to personer trenger du:

  • 1 andebryst (ca 300 g)
  • 1 ss smør
  • 4-5 mandelpoteter
  • 5-6 ss olivenolje
  • 2-3 ss hakket frisk timian
  • salt og pepper
  • røde druer
  • valnøtter
  • lønnesyrup
  • 2 kvaster frisk timian til pynt

Appelsinsaus:

  • 2 dl appelsinjus
  • 2 dl hønsekraft
  • 2-3 ss frisk timian
  • 1 stor sjalottløk
  • 2 ss sukker
  • 2 ss olje
  • salt og pepper
  • 1 ss maisenna

Start med potetene. Sett ovnen på 220 °C. Vask potetene og del de i båter på langs. Legg de i en ildfast form og vend de i olivenolje. Kvern over salt og pepper og klipp frisk timian over, og vend inn. Legg over aluminiumsfolie og bak i ovnen i ca 30 minutter, eller til de er møre.

Begynn med sausen når du har satt inn potetene. Kutt sjalottløken i små biter og fres i litt olivenolje til den er blank. Legg løken til side i en skål og skyll sauskjelen. Hell i appelsinjus og sukker i kjelen og varm til sukkeret er oppløst. Tilsett hønsekraft, løken, frisk timian, og kvern over litt salt og pepper. La dette redusere på svak varme, og rør av og til.

Snitt ruter i svoren på andebrystet og gni inn salt og pepper. Når potetene er ferdige, setter du ovnen ned til 80°C. Smelt smør i en panne på svak varme. Legg andebrystet med svoren ned i pannen og stek til svoren har blitt brun og sprø. Det kommer til å bli mye fett i pannen siden andebrystet også avgir mye fett, men det er nødvendig med smør for å få den gode smaken på svoren. Dette tar ca 2-3 minutter.

Legg andebrystet i en ildfast form med svoren opp og sett i et steketermometer midt i fileten. Stek i ovnen på 80 °C til fileten har en kjærnetemperatur på mellom 58-62 °C. Dette tar ca 20-30 minutter. Vi tok den ut på 59 °C men den økte litt etter at vi tok den ut, så temperaturen som er brukt på bildet du ser ovenfor er ca 60 °C. And kan serveres rosa men ikke rødt, så du bør ha en kjernetemperatur på minimum 57 °C. Potetene kan stå i ovnen sammen med andebrystet og holde seg varmt. Andebrystet bør hvile i ca 10 minutter før du skjærer i det.

Mens du venter på andebrystet siler du sausen og heller den tilbake i kjelen. Tilsett maizenna og visp godt. Gi den et oppkok og fortsett å la den småputre på svak varme til maten er klar. Del druer i to og legg i en skål. Vend valnøtter i litt lønnesirup og legg i en annen skål.

Server sprøstekt andebryst med timianpoteter og appelsinsaus. Legg på nøtter og druer og pynt med en kvast timian.

Vel Bekomme!

, , , , , ,

7 Responses to “Sprøstekt Andebryst med Timianpoteter og Appelsinsaus”

  1. Elin Says:

    Har nettop fortært andebryst med appelsinsaus, det smakte alldeles fortreffelig. Og Timianpoteter kan absolutt anbefales!
    Fortsett det gode arbeidet ditt!

    Reply

  2. køl Says:

    Hei, skal prøve denne til helga. Hadde dere noe vin til denne? Tenker det muligens kan være vanskelig iforhold til appelsin….:)

    Reply

    • MariannMat Says:

      Hei. Vi hadde en rød burgunder til denne retten da vi hadde en liggende og det ofte matcher bra til and. Men som du nevner så spiller appelsinsausen en viktig rolle til valget av vin. Søker du på nett får man opp utallige forslag og det er vanskelig å finne en vin med to streker under svaret. I en bok av Bølgen og Moi anbefaler Bølgen en “litt moden Chianti Classico der syrene er litt dempet og vinen har fått en rund og velutviklet karakter”. Deres appelsinsaus er nok litt mer krydret og søt mens denne er noe syrlig og vil nok kanskje heller anbefale en Ripasso fra Nord-øst Italia.

      Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Mine seks favorittmiddager med høy gourmetfaktor! | MariannMat - 27. desember 2011

    […] 4. Sprøstekt Andebryst med Timianpoteter og Appelsinsaus […]

  2. Påskefavoritter – Middag (forretter og hovedretter) | MariannMat - 29. mars 2012

    […] 2. Sprøstekt Andebryst med Timianpoteter og Appelsinsaus […]

  3. Livet | Øyeblikk - 26. juli 2012

    […] og en av de tingene som er billig i Sverige og dyrt i Norge er andebryst. Så i dag prøver vi denne oppskriften. Fyldig rapport om mat og erfaringer kommer i løpet av […]

Leave a Reply