Høy Biff med Konjakksaus og Sitrusbakt Løk (med vintips!)

2. mars 2012

Kjøtt, Okse, Sauser

Vel Bekomme!

Hvis du liker en god og saftig biff i følge med potetmos og en fyldig saus bør du prøve denne oppskriften. Konjakksausen gir en spennende smak og de sitrusbakte løkene gir en fin spiss til retten. Så om dere bare skal kose dere alene en lørdagskveld, eller har invitert gjester som liker rødt kjøtt, vil jeg anbefale denne på det sterkeste. Den er relativt enkel å tilberede potetmosen og sausen kan tilberedes og klargjøres på forhånd.

Denne ble laget en lørdagskveld i februar hvor vi skulle ha en «kjærstegourmetkveld», jeg hadde betemt meny og Lars-Erik skulle teste sine utplukkede viner til rettene. Vår definisjon av en slik kveld er at matgleden starter med et glass vin mens vi sammen rører i grytene, og varer hele kvelden ut gjennom noen utvalgte retter helt til vi sitter i sofaen og koser oss med en god film. Dette er noe jeg har inntrykk av at det er flere enn oss som liker å gjøre;) Forslag til forrett og dessert finner du nederst på siden.

Et viktig element i denne retten, som det for øvrig er med de fleste retter, er at du bør være nøye med valg av kjøtt. Vær kresen når du kjøper, dra gjerne til en slakter / kjøttforhandler (som f.eks Strøm-Larsen hvis du bor i Oslo).

Til to personer trenger du:

  • 400 g biff (indrefilet, ytrefilet eller mørbrad) Vi brukte ytrefilet.
  • olje til steking
  • salt og pepper
  • litt frisk timian til pynt

Konjakksaus:

  • 1,5 dl konjakk
  • 1 dl fløte
  • stekesjy fra biff
  • 1 dl creme fraishe
  • 1 ss ripsgele
  • salt og pepper
  • evt. sukkerkulør

Potetmos:

  • 400 g skrelte nypoteter
  • 1 – 2 dl matfløte
  • salt og pepper
  • litt gressløk

Sitrusbakt løk:

  • 3 sjalottløker
  • en god porsjon olivenolje
  • 1/2 sitron, saft og skall
  • 1/2 ts salt
  • aluminiumsfolie

Start med å renske løken og dele den i to. Legg den i en liten ildfast form og hell over godt med olivenolje. Riv skallet av sitronen over før du deler den i to og skviser saften over. Kvern over litt salt og dekk godt med aluminiumsfolie rundt kanten. Bak i ovnen på 180 °C i ca 1 time.

Skrell potetene, del de i mindre biter og kok de møre. Sil av vannet og mos de godt. Rør inn fløte til passende konsistens og smak til med salt, pepper og gressløk.

Konjakksausen lager du ved å først ha konjakken i en kjele ogredusere til ca. halvparten. Tilsett fløte og creme fraishe og kok til det tykkner. Rør inn ripsgele og smak til med salt og pepper. Vent med evt. sukkerkulør til du har tilsatt stekesjyen fra biffen når den er ferdig.

Del biffkjøttet i to passende biter (dette kan du også be slakteren gjøre for deg). Gni biffkjøttet inn med olivenolje, salt og pepper. Stek den godt på alle sider i varm panne før du legger de i et ildfast fat og steker de i ovn på 180 °C i 3 minutter. Ta de ut av ovnen og la de hvile i formen i 3 minutter, før du setter formen inn igjen og steker de i ytterligere 3 minutter til. Ta biffene ut, og de er klare til servering.

Server høy biff med potetmos, konjakksaus og sitrusbakt løk. Pynt med en kvast timian, og server en god rødvin til.

Lars-Eriks vinanbefaling: Vi prøvde en Vino Nobile di Montepulciano og den passet kjempegodt!

Tips til Forrett:                                                                                                                                                      Tips til Dessert:

Vel Bekomme!

, , , ,

8 Responses to “Høy Biff med Konjakksaus og Sitrusbakt Løk (med vintips!)”

  1. Magne D. Antonsen Says:

    Bra blogg, Mariann!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

    Reply

  2. Eirik Says:

    Dette ser helt himmelsk ut. Skal prøves ved første anledning! Jeg liker også ved tradisjonelle biffretter å legge en skrellet bunn av et eple litt i pannen også. Gleder meg veldig til å prøve denne oppskriften.

    Reply

  3. Espen Says:

    Ser meget fristende ut, skal prøves ut:))

    Reply

  4. Olav Says:

    Ser godt ut. Men hvis man ikke tar seg råd til konjakk. Kan man erstatte den med noe annet….?

    Reply

    • MariannMat Says:

      Hei Olav, så absolutt. Prøv med øl i stede, det er jo litt billigere. Søk på ølsaus så får du oppskrift på det på bloggen. Hilsen Mariann:)

      Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Påskefavoritter – Middag (forretter og hovedretter) | MariannMat - 29. mars 2012

    […] Høy Biff med Konjakksaus og Sitrusbakt Løk (med […]

Leave a Reply