Kamskjell med Byggrynsrisotto og Sitrusskum

1. mars 2012

Fisk og Skalldyr

Etter mye inspirasjon fra Fisk- og Skalldyrkurset ved Kulinarisk Akademi prøvde vi oss på en relativt enkel forrett med kamskjell. Denne forretten egner seg godt dersom hovedretten tar litt tid for tilbehøret kan tilberedes i forveien, slik at du bare steker kamskjellene raskt rett før servering. Rensingen av kamskjellene har du da naturligvis gjort på forhånd. Se her for tips om rensing og kvalitetstegn du skal se etter når du skal kjøpe ferske kamskjell. Du kan også kjøpe ferdig rensede kamskjell, men det smaker bedre med de ferske. Oppskriften jeg fikk fra KA kommer på bloggen ved en senere anledning.

Denne forretten hadde vi en en lørdagskveld hvor vi hadde planlagt tre retter med god vin i bare vårt eget selskap. Det hele avsluttet vi med et ekstra glass vin i sofaen og startet Star-Wars maraton som vi i skrivende stund har igjen bare en film av. Konklusjonen er at tid sammen både ved grytene, ved middagsbordet og i sofaen er kvalitetstid, og er noe alle bør gjøre så ofte de kan.

Til to personer trenger du:

  • 2 kamskjell
  • 1/2 ss solsikkeolje
  • 1/2 ss usaltet smør
  • 1/2 fedd finhakket hvitløk
  • salt og pepper
  • frisk gressløk

Byggrynsrisotto:

  • 50 g byggryn
  • 1 liten sjalottløk
  • 2 ss olivenolje
  • 1,75 dl kyllingkraft
  • 0,5 dl tørr hvitvin
  • 1/2 ss smør
  • 1 ss revet parmesan
  • salt og pepper

Sitrusskum:

  • 1/2 sitron + skall
  • 1/2 lime
  • 2 ss kremfløte
  • 0,75 dl kyllingkraft
  • salt og hvit pepper

Start med byggrynsrisottoen. Finhakk sjalottløk og fres den i varm panne sammen med olje og byggryn mens du rører rundt. Tilsett kllingkraft og hvitvin og la det småkoke i ca 30 minutter til grynene er møre, men med litt tyggemotstand. Tilsett mer kraft om nødvendig. Rør inn smør og revet parmesan, og smak til med salt og pepper.

Mens du venter på byggrynene kan du rense kamskjellene (hvis du skal lage mange bør du gjøre dette på forhånd, men to går ganske raskt). Se her for fremgangsmåte. Legg de ferdig rensede kamskjellene på et fat og krydre med salt og pepper.

Sitrusskummet lager du ved å presse saften av sitronen og limen i en liten kjele. Tilsett skallet fra den halve sitronen. Tilsett fløten og kraften og reduser til ca. halvparten. Det kan se veldig lite ut men det skal ikke så mye til, denne sausen er veldig smaksrik. Smak til med salt og hvit pepper. Rett før servering skummer du sausen opp med en melkesmummer. Hvis du ikke har det kan du bare servere sausen som den er.

Steking av kamskjellene gjør du rett før servering, dette tar bare 3-4 minutter. Brun kamskjellene i solsikkeolje på begge sider i varm panne og trekk pannen til side. Vend inn smør og hvitløk og la kamskjellene ligge på pannen til du har lagt opp tilbehøret på serveringsfatene.

Server brunede kamskjell med bryggrynsrisotto og sitrusskum. Pynt med frisk gressløk på toppen.

Lars-Eriks Vintips: Savignon Blanc fra Marlborough distriktet i New Zealand, for eksempel en Cloudy Bay. Syrlig mat krever en frisk vin, så denne passer fint, synes vi i alle fall!

Vel Bekomme!

, , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Høy Biff med Konjakksaus og Sitrusbakt Løk | MariannMat - 2. mars 2012

    […] Kamskjell med Byggrynsrisotto og Sitrusskum […]

  2. Påskefavoritter – Middag (forretter og hovedretter) | MariannMat - 29. mars 2012

    […] 2. Kamskjell med Byggrynsrisotto og Sitrussaus […]

Leave a Reply