Biff med Portvinssaus, Pomme Noisettes og Limemarinerte Småløk

5. januar 2013

Kjøtt, Okse

Vel Bekomme!

Dette var en av romjulens kosemiddager og den anbefales på det sterkeste både til en romantisk kjærestekveld og til middag med venner og familie. Denne retten tar ikke så veldig lang tid å tilberede siden oppskriften er basert på ferdigkjøpte pomme noisettes, men det er likevel greit å sette av en times tid så du kan kose deg med matlagingen og kanskje et glass rødvin:) Sausen jeg brukte her er en av mine favorittsauser og har blitt laget ved flere anledninger, som for eksempel til hjortefilet med fløtegratinerte poteter. Vi kjøpte kjøttet til denne hos vår nærmeste slakter Strøm-Larsen på Torshov, og der får vi alltid utrolig god hjelp. Jeg må jo innrømme at jeg sjelden føler meg i så trygge hender som når den jeg ber om matråd gir meg tre forskjellige fremgangsmåter på norsk med fransk aksent;) Hvis du ikke har tilgang på en slakter kan du gå i en matforretning med ferskvaredisk og be om hjelp der.Mali var med oss på denne kosemiddagen og hun var spesielt fornøyd med å dyppe pomme noisetten i sausen;)

Til to personer trenger du:

Familiegourmet:)

  • 400 g biff (be slakteren dele opp to fine stykker av indrefileten hvis du ikke vil gjøre det selv)
  • rapsolje til steking
  • salt og pepper
  • frisk persille
  • 300 g pomme noisettes

Limemarinert småløk:

  • 15 småløk, renset
  • saft og skall fra 1 lime
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts maldonsalt

Portvinssaus:

  • 2 sjalottløker
  • litt frisk timian
  • 2 dl portvin
  • 2 dl fløte
  • 1 ss smør
  • stekesjy
  • evt. sukkerkulør
  • salt og pepper

Sett ovnen på 225 grader.(Vi er heldige å ha et varmeskap sammen med stekeovnen vår og brukte denne til pomme noisettene, men hvis du ikke har det steker du pomme noisetten først, og varmer den opp mens biffen hviler, siden de skal stekes på to temperaturer).

Start med sausen. Kutt sjalottløk i biter og ha den i en kasserolle sammen med litt smør. Stek løken blank og tilsett timian, portvin og litt av fløten. La dette koke inn i ca 15 minutter før du siler sausen. Vask kasserollen og hell sausen tilbake, og tilsett resten av fløten. La sausen småputre mens du forbereder løken.

Rens løken og legg i en liten ildfast form. Rasp over limeskall og skvis over limesaft. Bland inn olivenolje og salt og sett i ovnen. Den er ferdig etter ca 20 minutter.

Legg pomme noisettene på en stekeplate og stek til de er gyllne og fine.

Gni biffstykkene inn med olje, salt og pepper og brun de godt i varm stekepanne på alle sider. Når pomme noisetten er ferdig tar du de ut og skrur ovnen ned på 180 grader. Stek biffene i ovnen i 3 minutter før du tar de ut og lar de hvile i tre minutter. Stek de i tre minutter og la de hvile mens du varmer pomme noisetten igjen. Biffene skal nå være medium stekte. Vil du ha de godt stekte gjentar du 3- minuttersrutinen en gang til. Det verierer også litt ettersom hvor høyt / tykt kjøttstykkket ditt er. Det er viktig at du lar den hvile.

Kok ut stekepannen fra biffene med litt vann eller portvin og hell over i sausen. Smak til sausen med salt og pepper og eventuelt juster fargen med sukkerkulør da den blir litt rosa på grunn av blandingen av portvin og fløte.

 

Denne ble stekt to runder med 3 minutter i ovnenog er litt mer enn medium stekt på grunn av at biffen ikke er så tykk.

Kos dere!

Server Biff med gyllen og sprø pomme noisettes, portvinssaus og limemarinert småløk. Dryss finhakket bladpersille over biffen.

Vel Bekomme!

Vintips! Chateau Canon 2011. Dette er en vin som har mange av de samme egenskapene som en ekte bourdeaux men er et rimeligere alternativ.

 

 

 

, , , ,

No comments yet.

Leave a Reply