Hjortefilet med Fløtegratinert fjellmandel, Søte Rotfrukter og Portvinsaus

9. oktober 2011

Sauser, Vilt

Denne hjortemiddagen ble servert våre gode naboer da de var invitert på Viltlørdag i helgen. Hjorten kommer fra Holmemdalen hvor jeg er oppvokst og for meg er dette det beste kjøttet jeg kan få servert. Derfor er jeg nøye med hvilket tilbehør jeg velger for at middagen skal bli så god som mulig. Fløtegratinerte poteter og en fyldig saus går alltid rett hjem hos Lars-Erik, og slik jeg kjenner Jonas over gangen er også han glad i slikt tilbehør, derfor var dette et sikkert valg av tilbehør. Grønnsakene er stekt i honning og har en søtlig smak. Mer er det ikke å si om denne retten, bortsett fra at det er en sikker vinner hos de fleste som liker viltkjøtt.

Til 4 personer trenger du:

  • 600 g hjortefilet
  • 4 ss smør til steking

Hell fløten i formen etter at du har lagt poteter og løk lagvis i formen

Fløtegratinert fjellmandel:

  • 10 – 15 fjellmandelpoteter
  • 1 liten rødløk i båter
  • salt og pepper
  • 3 dl matfløte
  • 2 never revet hvitost

Søte rotfrukter:

  • 2 gulerøtter
  • 1/2 kålrot
  • 2 ts sukker
  • 2 ss honning
  • 1 ss smør
  • 1 ss stekeolje
  • 1 ts frisk hakket timian
  • saft fra 1/2 lime
  • salt og pepper
  • 100 g rosenkål

Portvinsaus:

  • 2 sjalottløker
  • litt frisk timian
  • 2 dl portvin
  • 2 dl fløte
  • 1 ss smør
  • stekesjy
  • evt. sukkerkulør
  • salt og pepper

Skrell og vask mandelpotetene og del de i skiver. Legg potetskiver og rødløk lagvis i en smurt ildfast form og kvern salt og pepper over. Hell fløten over til slutt og sett den i ovnen på 200 °C i ca 30 minutter. Strø på ost og gratiner videre til en kniv glir lett igjennom potetene. Det tar ca 45 minutter til sammen. 

Sausen lager du ved å kutte sjalottløk i biter og ha den i en kasserolle sammen med litt smør. Stek løken blank og tilsett timian, portvin og litt av fløten. La dette koke inn i ca 15 minutter før du siler sausen. Vask kasserollen og hell sausen tilbake, og tilsett resten av fløten.

Stek hjortefileten i rikelig med smør i varm panne til du får en fin stekeskorpe. Flytt fileten over i en ildfast form og stek på 125 °C til du har en kjernetemperatur på 60 °C for litt rosa i midten. Dette varierer med tykkelsen på kjøttet, og for min del som hadde filet i mindre biter tok det ikke mer enn 15 minutter så følg godt med.

Ha litt vann i stekepanne og stek ut sjyen og hell i sausen. Juster fargen på sausen med sukkerkulør hvis du synes den blir litt for rosa i fargen. Smak til sausenmed salt og rikelig med pepper.

Kutt grønnsakene (ikke rosenkålen) i tynne skiver og legg i en varm stekepanne med smør og olje. Tilsett sukker, salt og pepper, limesaft og honning og la det surre på middels varme i 5 minutter. Legg på lokk så det holde seg varmt.

Kok opp vann og kok rosenkplen mør og fin.

Server Hjortefilet med fløtegratinerte poteter, grønnsaker og portvinsaus og nyt! Se under for tips til forrett og dessert.

Minipizza med Kantareller og GeitostparmesanBrowniesrullekake med Blåbærkrem

Vel Bekomme!

, , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Mine seks favorittmiddager med høy gourmetfaktor! | MariannMat - 27. desember 2011

    […] 1. Hjortefilet med fløtegratinert Fjellmandel, Søte Rotfrukter og Portvinssaus […]

Leave a Reply