Provancemarinert Lammestek med Fløtegratinert Sopp- og Rotfruktform

28. september 2012

Lam

Vel Bekomme!

Det er lammesesong og da må man bebytte seg av sesongens råvarer fra både åker, skog og eng. Dette er en rett som er enkel og smakfull, og stort sett lager seg selv på ovnen. Dette er en super søndagsmiddag for familie og venner.

Til 4 personer trenger du:

  • ca 800 g lammestek
  • 2 ss timian, tørket
  • 2 ss merian, tørket
  • 2 ss sar, tørket (et middelhavskrydder som er mye brukt i oster og eddik, og som smakssetter til supper, sauser og gryter)
  • 1 ts rosmarin, tørket
  • 1 ts basilikum, tørket
  • 1/2 ts fennikelfrø
  • 1/2 ts salvie, tørket
  • 1/2 dl solsikkeolje
  • 2 ss smør til bruning

Fløtegratinert Sopp- og Rotfruktform:

Kjempegodt tilbehør til lune høstmiddager

  • 3 gulerøtter i staver
  • 1/3 kålrot i staver
  • 3 sjalottløker i båter
  • 2 never småpoteter
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss smør
  • 100 g kantareller
  • 1 liten neve frisk rosmarin
  • 1/2 sitron, skallet
  • 2,5 dl fløte
  • 2 never hvitost
  • salt og pepper

Rødvinssaus:

  • 2 finhakkede sjalottløker
  • 1/2 flaske rødvin
  • 2 dl kyllingkraft
  • stekesjy
  • 2 ss romtemperert smør
  • salt og pepper

Dagen i forveien eller minst 2 timer før steken skal brunes grnir du den inn med provancekrydderblandingen din. Bland alle krydderne oppgitt ovenfor og vend de inn i solsikkeoljen. Hell olje- og krydderblandingen i en tett og ren pose før du legger steken oppi og gnir den inn med marinaden gjennom plastikken. Tett posen og la steken ligge i marinaden gjerne over natten.

Sett ovnen på 200 °C. Skrell og kutt grønnsakene og legg de i en ildfast form. Børst av eventuell jord fra kantarellene (ikke skyll de, da mister du mye smak) og kutt de i passe store biter. Stek de i smør til de har blitt mindre. Legg soppen, rosmarinen og revet sitronskall over grønnsakene. Kvern over godt med salt og pepper og hell over fløten. Sett formen inn i ovnen i ca 30-40 minutter eller til grønnsakene er møre. Husk å ta ut formen etter ca 20 minutter og legg over revet hvitost.

Brun steken i smør på alle sider og putt inn et steketermometer. Legg steken i en ildfast form og sett inn i ovnen sammen med grønnsakene. Skru ovnen ned til 150 °C og stek videre til du har en kjærnetemperatur på ca 65 °C, da er steken rosa i midten. Hvis grønnsakene blir ferdige før steken tar du den bare ut og setter den inn igjen mens steken hviler så den blir varm igjen. La steken hvile i 15 minutter før du skjærer i den. La termometeret stå i mens den hviler.

Sausen begynner du på med en gang du har satt inn steken. Du kan godt begynne på den først om du vil, for det tar litt tid å redusere sausen. FInkutt sjalottløk og ha i en kjele sammen med rødvin og kraft. La sausen småkoke til vesken er redusert til ca halvparten. Tilsett stekesjyen fra steken når den er ferdig. Når sausen har en fin konsistens siler du fra løkbitene og rører inn smøret og smaker til med salt og pepper. Hvis du vil ha en enklere variant kan du bare bruke stekesjyen som saus.

Da er det bare å sette seg ned og kose seg med en deilig lammemiddag. Server lammesteken i passe tykke skiver med fløtegratinerte sopp- og rotfrukter og rødvinssaus.

Vel Bekomme!

, , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply