Italiensk, italiensk, italiensk! Vi får aldri nok! Derfor inviterte jeg Lars-Erik på en ekte italiensk aften med både mat og drikke på italiensk vis. Vi startet med Bruchetta med parmaskinke, tomat og mozzarella til forrett. Selv om det er vanlig med to hovedretter i Italia, holdt vi oss til en denne gangen, og Canneloni var absolutt ingen skuffelse. Til dessert koste vi oss med tre klassiske italienere, Tiramisu, Panna cotta, og Sjokoladefondant.
Bruchetta er en klassiker de fleste har både smakt og hørt om, og den kommer i mange varianter. Enkle små bruchettaer med tomat og basilikum passer ypperlig som canapeer, eller hvis du vil servere den som forrett kan du gjærne legge på litt ost og parmaskinke som i denne oppskriften.
Til to forretter trenger du:
- 1 skive brød
- 1 fedd hvitløk
- 2 ss olivenolje
- 1 ss hakket frisk basilikum
- 2 små never hakkede tomater
- 4 skiver fersk mozzarella
- 2 tynne skiver parmaskinke
- 2 topper basilikum
- en god balsamico
Skjær skiven i to og legg de inn på ovnen på 180 °C til de har blitt litt sprø. Imens presser du hvitløken og blander med 1 ss olivenolje. Fordel hvitløksoljen utover de to brødsnittene. Legg over parmaskinke, mozzarella, tomater og hakket basilikum og sett inn på ovnen et par minutter til osten har smeltet. Pynt med basilikumtoppen og server med litt olivenolje og balsamico. Til forretten koste vi oss med en italiensk øl som passet godt til den salte skinken.
Canneloni med ricotta, spinat og kjøttragu var en ny pastavariant hjemme hos oss så denne var vi spente på begge to. Selv om ingredienslisten egentlig ikke gir noen tvil om at dette er en god smakssammensetning, er det likevel spennende når man prøver en rett for første gang. Konklusjonen ble i alle fall at det definitivt ikke er siste gang det blir laget.
Til to hovedretter trenger du:
- 500 g spinat u/stilker
- 1 boks ricotta
- 6 canneloni
- 100 g karbonadedeig
- 1 boks hakkede tomater
- 2 ss hakket basilikum
- salt og pepper
- parmesan
- 2 basilikumtopper til pynt
Stek karbonadedeigen. Hell boksen med de hakkede tomatene i en mikser og bland til en puré. Hell 3/4 av tomatsausen i en bolle. Tilsett den stekte karbonadedeigen i blenderen sammen med 1/4 av tomatsausen og kjør kjapt sammen til kjøttsaus. Kok spinaten i vann i ca 1 minutt før du heller av vannet i en sil. La spinaten renne godt av før du kutter den i biter og blander den sammen med ricottaen. Fyll ost- og spinatblandingen, og kjøttraguen i canneloniene. Her kan du for eksempel fylle en frysepose hvor du klipper hull i ene hjørnet og skviser blandingene inn i rørene. Legg de fylte cannelonirørene i en smurt ildfast form og hell tomatsaus over før du steker dem på 180 °C i 35 minutter, eller til de er al dente. Server med revet parmesan, olivenolje og frisk basilikum, og gjerne en god italiensk rødvin.
Til dessert koste vi oss med tre klassikere, Tiramisu, Panna cotta, og sjokoladefondant, og en god dessertvin. Oppskriften på tiramisuen kommer etterhvert, jeg vil bare finjustere den før jeg blir helt fornøyd. Mengden i oppskriftene under er hver for seg nok til dessert for to personer.
Panna Cotta med mango og granateple:
- 1 gelatinplate
- 1 ts gelatinpulver
- 1 vaniljestang
- 3 dl kremfløte
- 0,75 dl sukker
- 1/2 dl mangojuice
- 1/2 granateple
Kok forsiktig opp fløte med vaniljestangen delt i to oppi. Rør ut sukkeret i fløten til det er oppløst. Legg gelatinplaten i kalt vann i 3 minutter og klem ut vannet før du rører den inn i kremblandingen. Sil blandingen før du heller den i to serveringsglass. La blandingen stå kjølig til den stivner. Rør så ut gelatinpulver som anvist på pakken og bland i mangojusen. Hell litt mangujuice over panna cottaen og sett kalt til du har fått en mangogele. Dryss over granateplefrø før du serverer.
Cioccolato Fondente:
- 75 g smør
- 75 g mørk sjokolade
- 1,5 egg
- 75 g sukker
- 50 g hvetemel
Sett ovnen på 200 °C. Smelt smøret og rør inn sjokoladen til den smelter. Tilsett sukkeret og rør til det er oppløst. Rør inn egg, og hvetemel helt til slutt. Røren kan godt lages på forhånd og oppbevares på kjøkkenbenken til rett før du skal servere desserten. Hell så fondantformene (du kan også bruke muffinsformer) 3/4 fulle og stek i ovnen til de har fått en stekeskorpe. De skal være flytende inni og av og til kan det være vanskelig å få til dette, så vær oppmerksom under steketiden. For meg tok det bare 5 minutter før de var passe stekte, men det kommer an på størrelsen på formene du bruker.
Tiramisuoppskriften kommer her.
Så var den italienske aftenen fullkommen, og klart for sofakos og resten av den gode vinen. Så får vi se hvilken nasjon vi skal besøke neste gang:) Kanskje blir det spansk aften etter at vi har vært der i september…
22. august 2011
Dessert, Kaker og Søtsaker, Pasta, Småmat og Snacks