Urtebakt Lammecarré med Søtpotetmos, Eplesaus, Rotfruktsalat, og Ripsgele.

7. september 2011

Lam, Sauser

Lammecarré er en delikatesse som passer fint om høsten. Kjøttet er rent, saftig og mørt. Skal du ha gjester er dette en fin hovedrett og med de karakteristiske beinpipene i careén er det lett å anrette kjøttstykkene delikat på et fat.

Min kjære samboer ble kjempeglad da han hørte hva som sto på menyen denne dagen siden han er veldig glad i lammekjøtt. Den søte mosen og den søte og fyldige sausen smakte kjempegodt til kjøttet, og måltiden ble fullverdig med sprø tynne skiver av rotfrukter og en syrlig ripsgele.

Til to porsjoner trenger du:

  • 600 g lammecarré
  • 2 ss finhakket timian
  • 2 fedd hvitløk
  • salt og pepper
  • 2 ss rapsolje (eller annen olje som egner seg til steking)

Søtpotetmos:

  • 400 g skrelt søtpotet
  • 1 -2 dl matfløte
  • salt og pepper

Rotfruktsalat:

  • 1 gulerot
  • 1 bit kålrot
  • karse
  • 2 ss honning
  • 1 ss sitronsaft

Eplesaus:

  • 3 dl hvitvin
  • 2 sjalottløk
  • 1 dl matfløte
  • 1 skrelt eple i terninger
  • 75 g usaltet smør
  • 1 liten neve timian
  • salt og hvit pepper

Tilbehør:

  • ripsgele
  • 2 kvaster timian til pynt

Eplesaus: Finhakk sjalottløken og kok denne sammen med hvitvin til den er redusert til halvparten av vesken. Tilsett matfløte og la det koke opp. Rør inn litt og litt smør av gangen før du tilsetter timian og halvparten av eplene. La det småkoke i 2 – 3 minutter. Sil sausen, vask kjelen og ha sausen tilbake i kjelen. Smak til med salt og pepper, og tilsett resten av eplebitene til slutt.

Søtpotetmos: Skrell og kutt søtpotetene i terninger før du koker dem møre i lettsaltet vann. Sil av vannet i et dørslag og ha potetene tilbake i kjelen. Mos de med en potetmoser og rør inn matfløte til du har fått ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.

Lammecarré: La kjøttet ha romtemperatur før du begynner. Gni kjøttet inn med timian, hvitløk, salt og pepper og la det ligge i 30 minutter. Stek kjøttet til det har fått en fin stekeskorpe på varm panne før du setter det i midterste rille i ovnen på 180 °C. Bruk steketermometer og stek til kjernetemperaturen er på 65 °C. Da blir kjøttet litt rosa i midten. Dette tar ca 20 – 25 minutter. La kjøttet hvile i 10 minutter under aluminiumsfolie før du begynner å skjære i det.

Rotfruktsalat: Skrell rotfruktene og skrell av tynne skiver med en potetskreller. Legg skivene i kalt vann med sitronsaft i. Før servering slår du av vannet og rører inn honning og klipper i litt karse.

Så er det bare å servere urtebakt lammecarré med søtpotetmos, eplesaus, rotfruktsalat og ripsgele, gjerne med en fyldig god rødvin til.

Vel bekomme og god høst!

, , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Epledagen – 17. oktober | MariannMat - 15. oktober 2011

    […] resultatet blir en frisk og fyldig saus som passer til både rødt kjøtt, hvitt kjøtt og fisk. I denne oppskriften bruker jeg eplesaus til […]

Leave a Reply