AppelsinIskake med Kumquats og Kjeksbunn

29. mars 2012

Dessert, Kaker og Søtsaker

Dette er en kjempegod iskake som du kan enten servere som en hel kake eller stikke ut i porsjonsformer som du ser på bildet. Alt ettersom hvor mye arbeid du vil legge i det. Den søte kjeksbunnen og den litt syrlige appelsiniskremen passer godt sammen og med en “skvis” kumquats på toppen får du enda litt mer syrlighet om du ønsker det. En sjokoladebit på toppen er selvfølgelig heller ikke feil:)

Til en rund kake (ca 6 runde porsjoner) trenger du:

Kjeksbunn:

 • 200 g bixit havrekjeks
 • 100 g smeltet smør

Iskrem:

 • 4 eggeplommer
 • 100 g sukker
 • 6 dl kremfløte
 • skal av 3 appelsiner
 • 1,5 ts fargepulver (får kjøpt på panduro og hos kakespesialister. Kan sløyfes)
 • Kumquats
 • ca. 50 g mørk sjokolade
 • kakao til pynt

Jeg bruker bakepapir bare i bunnen på denne kaken.

Sett ovnen på 160 °C. Knus kjeksen i et rent kjøkkenhåndkle og bland sammen med smeltet smør. Trykk massen ned i en bakepapirkledd rund kakeform (22 cm). Stek i ovnen i ca 15 minutter. Flytt bunnen forsiktig ut av kaken ved hjelp av bakepapiret og avkjøl på bakepapiret.

Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Stivpisk kremfløte. Vask appelsinenen godt og rasp av skallet og bland det inn i eggedosisen. Vend inn kremen med en slikkepott til en jevn masse og hell røren i den samme kakeformen som du stekte bunnen i med et nytt bakepapir i. Sett kaken i fryseren til isen har stivnet. Dette tar ca 3 timer.

Sjokoladefigurene lager du ved knekke sjokoladen i ca. like store biter og smelte den. Ta litt sjokolade på en skje og lag tilfeldige figurer på et bakepapir. Avkjøl i kjøleskap til servering.

Når isen har stivnet bruker du en kniv rundt kanten for å få isen til å løsne, fjerner ringen, og flytter isen forsiktig over på kjeksbunnen som du har lagt på et serveringsfat (se lenger ned for servering i porsjoner). Dra bakepapiret forsiktig av. Husk å gjør dette med en gang slik at isen ikke blir for myk. Pynt med kumquats og sjokoladefigurer.

For porsjonsservering:

Stikk ut runde former av bunnen og legg på serveringsfatene. Sikt over litt kakao. Stikk ut rundinger av isen med den samme formen (vask den først) og plasser oppå kjeksbunnen. Del kumquatsene i to og legg oppå hver iskake. Stikk en sjokoladefigur i hver kake. Da jeg lagde disse anrettet jeg de på fat, bortsett fra kumquatsene og sjokoladen, og stte fatene i fryseren. Dette gjorde jeg ca 2 timer før gjestene kom og kjeksen var ikke frossen (som jeg fryktet at den kanskje skulle være), så dette anbefaler jeg å gjøre på forhånd. Det kan jo være du kan stivne ismassen rett oppå kjeksbunnen også, men dette har jeg kke prøvd siden jeg er redd kjeksen kan bli frossen og for hard å stikke ut i porsjoner.

Server nydelig AppelsinIskake med Kumquats og Kjeksbunn, men egenlagd sjokoladefigur. Kjempegodt, imponerende å se på og en fin avslutning på middagen:)

Vel Bekomme!

, , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Påskefavoritter – Desserter, Oster og Søtsaker! | MariannMat - 29. mars 2012

  […] 1. AppelsinIskake med Kumquats og Kjeksbunn […]

 2. Påskeaften – 3 retters meny + “stafettmat”! | MariannMat - 6. april 2012

  […] Dessert: AppelsinIskake med Kumquats og Kjeksbunn […]

Leave a Reply