Tiden er inne for lam, og lammelår er både kjempegodt, rimelig og praktisk å lage til mange. Her får du oppskriften på lammelår med en god og enkel potetsalat. Servert med varme tomater, løk og eventuelt litt sjy blir dette en kjempeenkel og god middag.
Til 4 personer trenger du:
- Ca. 1 kg lammelår
- 6 fedd hvitløk
- frisk timian
- salt og pepper
- evt. smør og olje
- 4 store tomater
- 2 store banansjalottløk
Potetsalat med vårløk:
- 500 g amandinepoteter
- 4 stilker vårløk
- 2 ss majones
- 1,5 dl creme fraiche
- salt og pepper
- litt sitronsaft
Sett ovnen på 175 °C. Gni kjøttet inn med finhakkede hvitløksfedd. Evt. kan du snitte små snitt i skinnet og stikke de inn i kjøttet. Gni inn salt, pepper og smør. Hvis du har bare et lårstykke kan det lønne seg å brune endene i panne i litt olje før du legger det i en ildfast form. Sett inn et steketermometer og sett formen inn i ovnen til kjøttet har en kjernetemperatur på 70 °C for rosa kjøtt. Beregn ca 2 timer i ovnen. Hvis du når riktig kjærnetemperatur før er det bare å sette temperaturen ned på ca 50 °C til til det nærmer seg middagstid. La kjøttet hvile minst 10 minutter før du skjærer i det.
Legg tomatene og løken inn sammen med lammet den siste halvtimen.
Potetsalaten lager du ved å vaske og dele potetene i passe store biter. Når jeg bruker amandine eller annen småpotet med tynt skall bruker jeg ikke å renske de, men dette kan du bestemme selv. Kok de møre og sil av vannet. La potetene dampe av seg i 3-4 minutter før du rører inn kremen. Kremen lager du ved å blande majones og creme fraiche. Kutt vårløken i ringer og bland inn. Hold av litt til dryss på toppen. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Jeg liker å servere denne potetsalaten litt varm, derfor holder jeg potetene varme i en kjele og venter med å vende inn kremen til rett før servering. Vend kremen inn i potetene og dryss resten av vårløken og litt salt på toppen.
Del lammet i passe fine skiver og ha sjyen fra den ildfaste formen i en sausskål. Du kan eventuelt lage en saus ved siden av og tilsette stekesjyen i sausen.
Server lammelår med vårløkspotetsalat og ovnsbakte tomater.
Vel Bekomme!
7. april 2012 at 21:23
Dette ble påskeaftenmiddagen, jeg visst jo at det var en bra deal. ER SÅ METT! 🙂
10. april 2012 at 08:27
Hei Trine:) Så bra du likte den (denne gange også;). Hilsen Mariann.