Grillet Kveite med Aspargespoteter fra Gydas gård, Ertepurè og Bourreblanc – med Vintips!

31. august 2012

Fisk og Skalldyr, Sauser

Kveite er en fantastisk god fisk som er veldig enkel å tilberede. Den er litt fetere enn andre kjente hvite fisker og er en ypperlig kilde til omega 3 og D-vitamin. Den lever langs hele kysten av Norge og noen andre steder i Nord-Atlanteren, og den kan bli opp til 300 kg tung. Informasjonen her er hentet fra Godfisk.no. Kveite er en av mine favorittfisker både på grunn av smaken og på grunn av at den er så enkel å tilberede. Denne retten koste vi oss med en dag vi skulle lage et ekstra godt måltid, og Lars-Erik hadde sørget for en passende rødvin fra Toscana siden vi er i et veldig Toscansk humør for tiden både på mat- og vinfronten. Kanskje ikke så rart siden vi drar dit for å gifte oss om noen dager:)

Denne retten var i alle fall et herremåltid verdig, og vi lovet oss selv at denne oppskriften står høyt på listen for fremtidige middagsselskaper med famile og venner. Når jeg har valgt poteter fra Gydas gård som tilbehør, føler jeg at jeg må legge min sjel også i resten av retten og ville lage et godt helgemåltid med enkle og gode smaker. Det følte jeg at jeg fikk til med denne retten, og vil derfor anbefale denne hvis du vil servere et veldig godt, men ikke så tidkrevende gourmetmåltid. Du kan selvfølgelig bytte ut aspargespotetene med andre småpoteter.

Til to personer trenger du:

 • 400 g kveite
 • salt
 • pepper
 • saften fra 1/2 sitron
 • 2 ss olivenolje til fisken
 • 2 never aspargespoteter, eller andre småpoteter
 • 1 stor neve minigulerøtter
 • 2 ss olivenolje til potetene
 • 2 ss smør
 • salt til potetene

Ertepurè:

 • 200 g frossne grønne erter
 • 1 ss smør
 • salt

Beurre Blanc (smørsaus):

 • 2 sjalottløker, finhakket
 • 2 ss hvitvinseddik
 • 1 dl hvitvin
 • 175 g usaltet smør i terninger, romtemperert
 • saft fra 1/2 sitron
 • 1/2 ts cayennepepper
 • salt

Start med å sette gni inn fisken med olivenolje, salt, pepper og sitronsaft på begge sider og la den ligge i marinaden på aluminiumsfolie til du skal grille den på slutten.

Vask poteter og eventuelt kutt de i mindre biter. Legg poteter og gulrøtter på et ark aluminiumsfolie, ringle over olivenolje, og legg litt smørklatter fordelt omkring på folien. Kvern over salt og pakk folien rundt grønnsakene. Legg pakken på grillen på middels til sterk varme.

Lag sausenved å koke opp finhakket sjalottløk, eddik og hvitvin, og redusere dette til halvparten. Visp så inn litt og litt av smørterningene, visp helt til smøret er smeltet mellom hver gang og hold kjelen over svak varme. Smak til sausen med salt, sitronsaft og cayennepepper, og pass på at sausen ikke koker – da skiller den seg. Den skal bare holdes varm på svak varme.

Erpepurèen lager du kjemperaskt ved å ha ertene i kokende vann i ca 1 min og helle av vannet. Legg ertene sammen med smør i en matmikser og kjør til en jevn purè. Smak til med salt. (Denne kan du godt lage i forveien om du vil, og lag gjerne mye slik at du får retser til en kjøttkakemiddag på mandag;)

Når potetene nærmer seg ferdig legger du folien med fisken på grillen. Grill den i ca 5 minutter på hver side. Når den flaker seg ved et lett trykk er den ferdig.

Server grillet sitronmarinert kveite med aspargespoteter, ertepurè og smørsaus. Dette er et festmåltid!

Vinanbefaling! Brunelli Rosso di Montalcino 2009

Vel bekomme!

, , , , , ,

4 Responses to “Grillet Kveite med Aspargespoteter fra Gydas gård, Ertepurè og Bourreblanc – med Vintips!”

 1. Magne D. Antonsen (VG) Says:

  Bra blogg, Mariann!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [æ] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

  Reply

 2. Andreas Harkiolakis Says:

  – Det er jul!; sier barnet.
  – Ja, Per, det er det sier moren.
  – Åssen gave skal jeg få? spør Per.
  – Det skal vi holde hemmelig til du får åpnet de.
  – Det gleder jeg meg til, sier Per.
  – Kommer nissen snart, spør Per.
  – Nei, nissen finnes ikke. Det var bare noe vi sa til dere før.

  *Per ser skuffet på sin mor.”

  Så setter de seg ned for å spise opp grisen, for å drepe julenissen. Er det et slikt samfunn vi skal ha? SKAM DERE

  For mer: http://www.julenisse.net

  Reply

 3. sannheten om norge Says:

  det beste med pst er hvordan de tar sin beste kilde-ever, og gir god informasjon til den aller verste fienden, bare fordi de ikke klarer å gi ut en premie-når de lever så deprimerende liv selv.

  det samfunnet vi har nå, er et nullviter samfunn – der rike folk stort sett har arvet stillingene sine eller fått dem fra venner. alle som er smarte blir hemmeligstemplet, og terrorisert – når myndighter kan bruke våpen “som ikke finnes”.

  jeg håper noen tar pst en dag,og klapper til psykiatrien.

  Reply

 4. sannheten om norge Says:

  vil legge til at jeg ikke oppfordrer til bråk, selv om enhver person utenom meg ville gjort det.
  redd meg fra det palestinske terror-fengselet. vær så snill. jeg har da ikke gjort noe.

  Reply

Leave a Reply