Foccacia – luftig og kjempegod

30. august 2012

Gjærbakst, Nasjonalitet

Denne foccaciaen blir luftig og veldig god. Den er i all sin enkelhet utrolig god som tilbehør til både pasta, supper og gryteretter. Denne oppskriften skulle jeg også ha lagt ut for en studn siden, siden denne ble laget til familiesamlingen på Hvasser i midten av juli, men på grunn av for dårlig tid har jeg måttet bremse litt på bloggeaktiviteten i det siste. Det som er litt morsomt er at jeg nå programmerer denne oppskriften til å komme ut den dagen vi har invitert gjestene i bryllupet på kurs i pizza- og foccaciabaking i Italia. Dette er et kurs vingården tilbyr gjestene sine og her har veldig mange i de matglade familiene våre meldt seg på. Så når denne oppskriften legges ut på bloggen har jeg sannsynligvis lært enda noen fikse knep for å få foccaciaen perfekt og jeg kommer naturligvis til å dele min kunnskap med dere lesere når jeg kommer hjem. I mellomtiden kan dere prøve ut denne oppskriften, jeg garanterer at dere får en luftig og fin foccacia av denne også:)

Til en langpanne på ca 30 x 20 cm trenger du:

Nystekt og kjempegod!

 • 1 kg hvetemel
 • 1/2 ts tørrgjær
 • 7-8 dl vann
 • 3 ts salt
 • grønne oliven
 • tomater
 • maldonsalt
 • parmesan
 • frisk oregano
 • en god porsjon tålmodighet;) …..den som venter, venter ikke forgjeves:)

Lange tråder danner seg ved langheving

Bland sammen hvetemel, salt, tørrgjer og vann i en stor bolle. Bollen må være stor nok til at deigen heves i alle fall til dobbel størrelse. Hell over litt olivenolje og dekk bollen med plast. La deigen stå på kjøkkenbenken i minimum 12 timer.

Ha bakapapir i en langpanne og hell deigen og jevn den utover inn til kantene. Dytt nedi oliven og tomater og hell over rikelig med olivenolje. Dryss godt med maldonsalt over og etterhev foccaciaen i ca. 1 time. Riv over litt parmesan om du vil før du setter den i ovnen.

Stek i ovnen på 225 °C i 30 minutter. Avkjøl på rist. Server nystekt foccacia med frisk timian og parmesan på toppen.

 

, , , ,

4 Responses to “Foccacia – luftig og kjempegod”

 1. LIsa Says:

  Hei 🙂 Foccacciaen er sikkert kjempegod-hvis man får det til. Nå står 1stk veldig flat foccaccia i ovnen og den ser ikke særlig god ut. Jeg vet at jeg har gjort noe gale, men hva kan det være? Jeg har fulgt oppskriften til punkt og prikke,men den har ikke hevet seg. Skulle det kanskje ha vært lunket vann, i stedet for kaldt? Jeg har gått ut i fra at det var kaldt vann siden deigen skulle stå så lenge…

  Reply

  • MariannMat Says:

   Hei Lisa,
   Så lenge du ikke tok iskaldt vann skal det ikke ha noe å si. Så deigen ut som på bildet da den var ferdig hevet? Med tråder i deigen? EN grunn kan være om du har brukt for stor langpanne og trykket deigen for flat, men jeg vil ikke tro at det er det du har gjort.
   Jeg har laget denne flere ganger med godt hell, så jeg vet ikke hva som kan ha skjedd. Husket du gjær? Håper den smakte i alle fall:)
   Hilsen Mariann

   Reply

   • LIsa Says:

    Nei, den så ikke slik ut i det hele tatt og etter å ha stekt en stund så så jeg fort at det var et mislykket prosjekt 🙂 Hadde oppi alt ja, brukte vanlig kaldt vann fra springen-ikke iskaldt. Menmen, bedre lykke neste gang, må jo prøve igjen da… 😀

    Reply

    • MariannMat Says:

     Da vet vi i alle fall at det er gjærings / heveprosessen som ikke fungerte. Det som er viktig er at du husker gjær (selv om det kan virke som en ubetydelig mengde) og at du pakker bollen inn i plast. Deigen skal også virke ganske våt når du setter den til heving. Hilsen Mariann

     Reply

Leave a Reply