Kalkunfilet med Tomat- og Basilikumsalat i Appelsinsaus og Mandelpotetmos

21. desember 2012

Fugl

Vel Bekomme!

Dette er en kjempegod kalkunrett som går raskt nok til å servere til hverdags, men som trygt kan serveres i et middagsselskap. I denne retten ønsker jeg spesielt å fremheve salaten som er vendt inn i appelsinsaus, den var et resultat av at jeg har dilla på tomat og basilikum i det siste (tross årstiden) og at jeg tenkte det ville passe fint sammen med en konsentrert appelsinsaus. Dette tilbehøret kan du nesten spise for seg selv som en forrett sammen med for eksempel noen krutonger, for det er utrolig smaksrikt og komplekst i seg selv. Denne retten passer fint som en romjulsmiddag for du får den følelsen av at nå skal du spise noe ekstra godt. Lars-Erik gikk og åpnet en vinflaske når han så hva som skulle være til middag da han kom hjem, selv om dette ble laget en vanlig torsdag før jul:)

Til fire personer trenger du:

Et favorittilbehør!

  • 1 kalkunfilet (ca 800 g)
  • salt og pepper
  • 1 ss olje til steking
  • 1 ss smør til steking
  • 2 dl appelsinjus
  • 2 sitron, skallet
  • 1.5 fedd hvitløk
  • 2 ts sukker
  • 2 store never grovhakket basilikum
  • 4 håndfuller små minitomater
  • 2 ss olivenolje
  • maldonsalt eller grovt havsalt
  • pepper
  • 500 g skrellt potet i terninger
  • 25 g smør
  • 1 dl fløte eller melk
  • salt og pepper

Sett ovnen på 200 grader. Brun kalkunfileten i varm panne med smør og olje på alle sider (ikke vask pannen). Stikk inn et steketermometer midt inn i fileten og legg i en ildfast form og stek til du har en kjærnetemperatur på 68 grader. La kalkunfileten hvile på en skjærefjøl minst 10 minutter før du skjører i den.

Skrell potetene og del de i mindre biter så koketiden forkortes. Kok de i usaltet vann til de er møre. Hell av vannet og la de dampe av seg et par minutter. Mos potetene med en stamper og rør inn smør. Tilsett fløte eller melk til ønsket konsistens og smak til med salt og pepper. Holdes varm til servering.

Stek ut stekepannen fra bruningen av kalkunen med appelsinjus. Rør slik at du får med alle smakene som sitter i pannen. Tilsett revet/presset hvitløk, revet sitronskall og sukker. La dette stå og småputre på svak varme uten lokk til du skal servere. Sett på lokk på slutten hvis du synes sausen er nok redusert.

Vask og kutt tomatene i to og bland sammen med basilikum i en skål. Tilsett olje, salt og pepper. Vend salaten inn i sausen i stekepannen rett før servering. Ikke tilsett før for da vil basilikumen miste den friske fargen sin.

Familiegourmet;)

Server kalkunskiver på mandelpotetmos sammen med syrlig og frisk salat i appelsinsaus. Pynt med en kvast basilikum.

Vel Bekomme!

 

 

Prøv også:

 

 

, , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply