Tortilla og Gordita på takke

24. oktober 2011

Gjærbakst

En hjemmehelg med litt rufsete vær ute egner seg fint til litt kjøkkenprosjekter. Så hvis du har en takke liggende på lur er det bare å hente den frem og prøve seg på noen urgamle tradisjoner. Lefser og flatbrød, har lignende slektninger i alle verdenshjørner, og tortillas og gorditas er den latinamerikanske varanten. Naanbrød kjenner vi fra Asia og spesielt det indiske kjøkken, mens pitabrødet kjenner vi fra den arabiske deler anverden. I norge har vi tynne og tykke lefser, sveler og flatbrød. Felles for disse brødene er at de har veldig sparsommelig med ingredienser og egner seg godt til steking på takke.

I følge bruksanvisningsheftet som fulgte med min steketakke, er de eldste funnene av baksteheller i Norge datert helt tilbake til år 1100. De første hellene var kleberstein, mens rundt pr 1600 begynte de å bruke skifer og jernheller. Så kom Meteor steketakker i 1955. Oppskriften jeg har brukt her er hentet fra dette heftet, og gir kjempegode tortillaer du kan fryse til neste texmex middag. Gorditas er egentlig bare små hvetetortillaer som brukes som myke tacoskjell, og har samme deig.

Til 12 store tortillaer og 6 gorditas trenger du:

  • 6 dl hvetemel eller maismel
  • 1 ts salt
  • 3,5 dl vann
  • rikelig med mel til kjevling

(Du kan lage tortilla på både maismel og hvetemel. Maistortillas er litt mindre enn hvetetortilla og hører hjemme i den sørlge delen av Mexico hvor de dyrker mais. I den nordlige delen dyrkes ikke mais, derfor lages det der hvetetortilla. Vi bruker vanligvis hvetetortilla når vi har taco eller burritos, noe det for øvrig serveres ofte hos oss, derfor valgte jeg å lage hvetetortilla og hvetegordita.)

Bland mel og salt, og tilsett mesteparten av vannet. Kna deigen godt til du får en fast og fin deig, og jster med vannmengden underveis. Legg deigen i kjøleskapet en stund til den blir kald, da er den lettere å jobbe med.

Skru på takken. Hvis du har en Meteortakke kan du starte med å stile den på 6. Rull deigen til en pølse og del den i 8 deler. To av delene deler du i tre til 6 gorditas. De seks andre delene i to slik at du får 12 evner til tortilla. Størrelsen kan du selvfølgelig prøve deg frem med og lage så store du vil. Ta et tortillaevne og kjevle det på kjøkkenbenken sammen med rikelig med hvetemel. Snu ofte og prøv å få den rund. (Hvis du har lyst å ha helt perfekte runde tortillaer kan du bruke en spisetallerken og skjere rundt kanten, men det er jo fint at det ser hjemmelaget ut også).

Legg tortillaene på takken og stek til de får brune små prikker på hver side. Det tar ca 2 minutter på hver side og hvis det tar lengre tid kan du skru opp litt.

Gjør dette med alle tortillaene og gorditaene og avkjøl på et håndkle på rist. Når de er avkjølt kan du legge dem porsjonsvis i fryseren.

Forslag til gode meksikanske middager med tortilla er burrito eller quesedilla.

Lykke til med bakingen!

, , , ,

Følg bloggen min

Registrer e-postadressen din og få daglige oppskriftstips!

7 Responses to “Tortilla og Gordita på takke”

  1. Karen Says:

    Hei, jeg prøvde meg på tortillas med maismel, selv om jeg etter å ha bodd i Mexico noen år visste at uten Masa de maiz så ville ikke deigen klebe nok sammen når man steker dem, og jeg fikk rett.
    Har du prøvd å lage med maismel, har du noen tips? Er det noe jeg kan blande i maismelet så den “henger bedre sammen”?.

    Reply

    • mariannmat Says:

      Hei Karen, jeg har enda ikke prøvd å lage tortilla med maismel, men jeg vil tro at hvis du blander i ett egg (med eggehvite) så vil deigen klebe mer. Håper det hjelper:) Hilsen Mariann!

      Reply

  2. Oda Says:

    Må man ha den stekegreia du har for å lage sånne? Eller kan man gjøre det i stekepannen?

    Reply

    • MariannMat Says:

      Hei Oda, du kan gjøre det på stekepanne også. Bruk da tørr panne og prøv deg frem med temperatur. Jeg har ikke prøvd dette men det går helt sikkert an. Tar bare litt lengre tid siden du må ta en og en:) Hilsen Mariann

      Reply

      • Mariann Says:

        Hei Oda, Tre år har gått siden jeg svarte deg. Nå har jeg testet tortilla igjen på en annen måte. Prøv å stek den i panne med rikelig med solsikkeolje på begge sider, legg de til “tørk” mellom tørkepapir. Fyll de og stek de på nytt i tørr panne. Da blir de sprø og kjempegode:)
        Hilsen Mariann

        Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Taco – enkel eller avansert, det bestemmer du selv! | MariannMat - 5. november 2011

    […] 5-6 tortilla eller 8 gorditas […]

  2. Burritos | MariannMat - 19. november 2011

    […] 4 store tortillalefser […]

Leave a Reply to Karen