Coq au vin er en klassisk fransk gryterett som er enkel å lage og passer veldig godt nå om høsten. Oversatt til norsk betyr det “Hane i vin”, men man kan fint bruke kylling, noe jeg har gjort i denne oppskriften. Champignon, laurbærblad, bacon og hvitløk brukes ofte i denne gryteretten, og setter en veldig god smak sammen med rødvinen. Dette er en enkel rett som er lett å lage til mange. Den kan også lages i god tid før du eventuelt får gjester for den blir bare mørere av å stå å småputre på svak varme.
Som tilbehør egner det seg med både ris, potetmos, eller vanlige kokte poteter.
Til to store og en liten trenger du:
- 400 g kylling
- 2,5 dl rødvin
- 1,5 dl hønsebuljong
- 2 ss tomatpuré
- en liten neve frisk timian
- 1 laurbærblad
- 1 hakket hvitløksfedd
- 75 g bacon
- 10 stk sjalottløk
- 100 g champignon
- 2 stk gulerøtter i biter
- 1 ss smør
- 0,5 ss maizenna
- jasminris
- 100 g sukkererter
Brun kyllingfiletene på alle sider i litt olje. Del de i passe store biter og legg de i en gryte sammen med rødvin, kraft, tomatpuré, timian, laurbærblad, gulerøtter og hvitløk. Kok opp og la det småkoke i 30 – 40 minutter. Stek bacon og tilsett i gryta. Fres løk og sopp i en panne sammen med baconfettet eller en matolje og tilsett i gryta. Hvis du vil ha en litt tykkere saus kan du ta opp litt av sausen og vispe inn 1 ss smør og maizennamel, før du heller det tilbke i gryten og gir det et lett oppkok. Kok ris etter anvisning på pakken. Rett før risen er ferdig kan du legge sukkerertene oppi sammen med risen og dampe de i 5 minutter.
Server Coq au Vin med ris og sukkererter.
Vel Bekomme!
20. oktober 2011
Diverse, Fugl