Årets Hjemmekokk 2012 – Hurra!!!

29. juli 2012

Diverse

Under konkurransen

Hvor skal jeg begynne… jeg har akkurat kommet hjem fra en fantastisk helg i Stavanger sammen med familien min, de andre deltagerne, Arve Serigstad og kona hans, og mange andre jeg har blitt kjent med av både dommere og andre flinke kokker. Jeg har så mange inntrykk av opplevelser fra fredagen med alt fra besøk til forskjellige lokale små og stor leverandører til lunsj på Sabi Sushi, i tillegg til en stor opplevelse med kokkelering på hovedscenen under Gladmatfestivalen i går. Å få så god tilbakemelding på maten jeg lagde og på måten jeg jobbet på under konkurransen var utrolig morsomt, inspirerende og lærerikt. Lørdagskvelden ble feiret på Gydas Gård på Hommersåk hvor vi fikk servert knallgod grillmat av blant annet en av kokkene som deltok i Masterchef og en kokk som har jobbet på Tango, en av de flotteste restaurantene i Stavanger. Og kanskje best av alt, vi fikk gleden av de fantastiske små potetene de produserer på gården som mange av de store restaurantene i landet står i kø for å få servere gjestene sine. Nå er det de mest priviligerte av mine bekjente som skal få servert disse små hærlighetene:) Alt dette skal jeg forsøke å fortelle om nedenfor…

Fredag:

Fantastisk lunsj på Sabi Sushi

Sabi Sushi – fantastisk lunsj med champagne:

Dagen startet med en utsøkt lunsj på Sabi Sushi hvor deltagerne ble bedre kjent og agenda for dagen ble gjennomgått. Personlig elsker jeg sushi, og har spist det mange steder, men jeg må si at jeg kan ikke huske å ha fått så god sushi som her. De har full fokus på gode råvarer og det kunne man kjenne på alt som ble servert både på steinhellen og ved siden av i sausene. Da vi ble tilbudt champagne sa vi selvfølgelig ikke nei til det heller:)

Grete og kress urtene hun brenner for

Etterpå dro vi på besøk til Kryddergarden drevet av Trond og Grete Horpestad. Her ble vi møtt av trivelige Grete, tre store drivhus fulle av kjente og ukjente urter, et kjempestort drivhus med plommetomater og et litt mindre drivhus med spiselige blomster. Personlig ble jeg helt i ekstase over å se og lukte så mye godt og friskt på en gang, og man innser kontrasten av dette og å gå i urtehyllene i dagligvarebutikken i Oslo… Det jeg syntes var mest spennende var utvalget av cress – de små miniurtene man ofte får servert på restaurant eller ser bilder av i matblader, de urtene jeg har lurt på lenge hvor i all verden jeg skal få tak på. Det har det ikke på grønnsaksforhandlere i Oslo og jeg har ikke hørt om det hos gartnere i nærområdet heller. Men på Kryddergarden har de skjønt at det er et marked for dette, og jeg skjønte at det er stor omsetning på disse små urtene. Det er viktig at vi som konsumenter sier fra til våre nærmeste forhandlere at de må ta in slike varer, for det er ofte der det stoppet. Forhandlerne vet ikke at det er en etterspørsel der ute, fordi vi ikke spør…:)

Arve og gårdseier med osten

Etter dette gikk turen til Aurenes gardsysteri i Undheim, hvor vi hentet geitost som produseres på gården. Resten av fredagen var vi innom både Prima Jæren og Bama og hentet råvarer til konkurransen på lørdag. Det var utrolig gøy å gå hyllelangs inne på Bama og plukke akkurat det vi ville.

Utpå dagen kom Lars-Erik og Mali og vi spiste middag på hotellet vi overnattet på, Scandic hotel Forus.

Lørdag:

Her har jeg akkurat fått vite at jeg vant:)

En litt konsentrert deltager på storskjerm:;)

Den store dagen er her, nervene er også på plass, men ikke så mye som forrige gang. Råvarene ble plassert og vi rigget oss til. Gangen i konkurransen var stort sett den samme som i finalen for østlandet, som du kan lese mer om her. Vi skulle lage rettene våre på 70 minutter, og både hovedrett og dessert skulle serveres på fire fat, hvor tre gikk til hver av dommerne og den siste til gjestebordet. Jeg jobbet etter “listen” min og fikk skryt for å ha hatt god hygiene og et ryddig kjøkken, i tillegg til at jeg viste en ekte kjærlighet for matlaging. Dette var kriterier som telte ved siden av de viktigste faktorene, nemlig smak og at det ser godt ut. Det aller viktigste er jo at det smaker godt, med kontraster i konsistens og med de fem grunnelementene (salt, søtt, syrlig, bittert og umami) til stede. Alt dette fikk jeg gode tilbakemeldinger på og jeg blir kjempestolt av å høre dette fra flinke kokker som Magnus Tvedt-Øresland. I konkurransen kjempet jeg mot Simon Kahn (Nord), Nina Mørland Harnes (Sør) , og Katrine Stura (Vest), og de lagde alle kjempefine retter og utrykte stor og lidenskapelig interesse for mat, så for meg er det utrolig stort å vinne over disse flotte menneskene. Vi rakk å bli godt kjent i løpet av helgen, og jeg er sikker på at vi kommer til å holde kontakten.

Dekket bord på Gydas Gård

Lørdagskvelden feiret vi på Gyda gård med fantastisk god grillmat, god drikke, veldig hyggelig vertskap og en fantastisk atmosphere. Gydas gård er en vakker perle på Hommersåk som er kjent for sine små lekre poteter som for noen er kjent som aspargespoteter og eggeplommepoteter. Vi fikk servert disse potetene til grillmaten og de smakte helt fantastisk. Nøkkelen er å ikke tukle for mye med disse “jordgavene” for de smaker best av seg selv:) Jeg fikk med meg en pose poteter og vil legge ut oppskrifter med disse etterhvert.

Hesteridning på Gydas gård

Dessert på Gydas gård

Videre er planen at jeg skal konkurrere mot vinneren fra Sverige og Danmark under Matstreif i Oslo 14 september, men da er jeg på bryllupsreise på Mauritius så det blir vanskelig for meg å delta. Hva planen blir her er jeg usikker på, og det blir spennende og se hvilken løsning vi kommer frem til.

Til slutt vil jeg takke Arve Serigstad som står i spissen for Hjemmekokkene, for en fantastisk helg og opplevelse. Han er en ildsjel uten sidestykke, godt hjulpet av en fantastisk kone, og det er en fryd å ha blitt kjent med så mange fantastiske mennesker.

Hilsen Mariann *proppfull av matinspirasjon*

,

7 Responses to “Årets Hjemmekokk 2012 – Hurra!!!”

 1. Katrine Says:

  Tusen takk for en kjempefin helg sammen, du fortjente å vinne 🙂 En flott beskrivelse av helgen. Håper vi treffes igjen! Lykke til med bryllupet. Klem Katrine.

  Reply

  • MariannMat Says:

   Hei Katrine:) Ja det var en kjempefin helg, og utrolig stort for meg å vinne over så flinke hobbykokker som deg, Simen og Nina:)
   Kos deg med resten av sommeren, familien og all den gode maten jeg er sikker på at du kommer til å lage:)
   Hilsen Mariann

   Reply

 2. Reminiscence (Lene) Says:

  Gratulerer med seieren! Tøft gjort å delta, og det ser ut som en opplevelsesrik og matglad helg i Stavanger.

  Reply

 3. kjøkkenet Says:

  Gratulerer så masse! Kjempeprestasjon!

  Reply

 4. May Kristin Says:

  Gratulerer så mye med seieren! Morsomt å lese om opplevelsen din, ser ut som en herlig helg 🙂

  Reply

 5. MariannMat Says:

  Hei alle sammen. Tusen takk for gratulasjoner:)
  Var en kjempefin helg som gav både matglede og ny inspirasjon:)
  Hilsen Mariann.

  Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Finale Årets Hjemmekokk 2012 og en eksklusiv restefest – Levert av MatPrat | Fra sjel til mage - 1. august 2012

  […] 2012! Vel fortjent. Her kan man lese om hennes opplevelser fra helgen med masse flotte bilder: http://mariannmat.wordpress.com/2012/07/29/arets-hjemmekokk-2012-hurra/ Gratulerer også til Simon Kahn og Nina Mørland Harnes for flotte prestasjoner. Jeg var den […]

Leave a Reply