Jeg vant Regionsfinalen i Årets Hjemmekokk 2012!

3. mars 2012

Diverse

En litt spent deltager klar til kokkelering

Regionsfinalen ble gjennomført i dag under matfestivalen Forsmak på Vulkan i Oslo. For meg det en ny erfaring å skulle vise frem mine kokkekunster mens det sto så mange mennesker å så på, og ikke minst å bli bedømt av profesjonelle kokker og svært dyktig matblogger. Selv om jeg frivillig har oppsøkt rampelyset gjennom mine tidligere hobbyer innen musikk, dans og teater, er dette en helt annen arena og som fører til at man blir litt nervøs for hva som skal skje og hva man kan tabbe seg ut med. Etter litt fundering på dette, sånn ca. kl 23:30 i går kveld, konkluderte jeg med at det er jo tross alt ikke så farlig. Jeg er jo ikke utdannet kokk, og skal heller ikke servere mat til kongen (bare nesten), og det verste som skjer er at jeg mister svinefileten i gulvet eller brenner sausen. Det er jo bare mat! Det er vel slike tanker vi tenker for å berolige oss selv i en litt stresset situasjon, for å senke forventninger til seg selv.

Hovedscenen klar for dommerne, og jeg er veldig spent!

Litt høye skuldre i starten! Her er Lise Finckenhagen innom, men jeg husker ikke helt hva vi snakket om:)

Men så var dagen der! Og selv om det bare var en uhøytidelig amatørkonkurranse, var det jo for meg veldig stort med tanke på hvor mange dyktige hjemmekokker som er der ute. Det hjelper heller ikke noe særlig at jeg har et konkurranseinstinkt litt i overkant av hva som er sunt, og dette skyver forventningene til meg selv i været igjen. Jeg starter med litt høye skuldre presis kl 11:10. Jeg er 3. deltager ut og alle starter med fem minutters mellomrom. Jeg følger min memorerte oppskrift, den sitter etter noen dagers øving, og følger min egen huskeliste på kjøkkenbenken:

Alt dette mens "storskjermkameraet" og mikrofonen var oppi ansiktet både titt og ofte...multitasking på høyt nivå...måtte være en dame som vant;)

På med ovnen, sett på eggedosis, lag tomatpesto, fyll fileten og surr med parmaskinke, inn i ovnen, på med vann for pasta, pisk krem og frys isen, kjevle ut pastaen, lag ølsaus, kutt salat, kutt dessertingredienser, ta ut filet og la den hvile, kok pasta, anrett salat, legg på det varme, saus til slutt, ta ut dessert fra ovn, legg på is og mandelflak til slutt. Ferdig! Puh! … så kommer Mali løpende og roper “Is, mamma jeg vil smake”! Vi deler resten av isen sammen med Lars-Erik, og koser oss med vel overstått konkurranse.

Litt mer avslappet her! Godt i gang med risting av pinjekjærner. Og tar imot alle råd jeg kan få av dommer Magnus.

Domerne Lise Finckenhagen, Magnus Tvedt-Øresland og Trine Sandberg i aksjon: de ser, lukter, smaker, og vurderer...forhåpentligvis nyter.

Tilbakemeldingen fra dommerne var at jeg hadde klart å lage alle de viktige elementene i både hovedrett og dessert. Salt, søtt, syrlig, umami og bittert. I tillegg er det elementer som er sprø, varm og kald. Samtidig fikk jeg skryt av å ha ryddig kjøkkenbenk, og at jeg var rolig og hadde full kontroll hele veien. De syntes maten var flott anrettet og selvfølgelig at smaken var god, det var det viktigste kriteriet. Vi ble målt på hygiene / ryddighet, kreativitet, anretting og mest av alle faktorene telte smaken og sammensetningen i oppskriftene. Se nederst på siden for bilde av rettene jeg lagdet.

Premiene jeg fikk var en OBH Nordica food professor, en flaske champagne, et lekkert fat fra Figgjo og et lekkert forkle. I tillegg skal jeg lage rettene på direktesending på Førkveld som går på NRK onsdag 7. mars i Bergen.

Heiajenta med "Heia Mamma" skilt:)

Finalen av Årets Hjemmekokk 2012 er i Bergen i sommer, der vil jeg møte de tre andre regionsvinnerne fra vest, sør, og nord. Vinneren der konkurrerer med Årets Hobbykokk fra Sverige og Danmark om et kurs/opphold hos kjøkkensjef René Redzepi på restaurant Noma i København. Så vi får se hvor langt det går, uansett er jeg utrolig fornøyd med dagens seier og flasken med champagne står allerede i kjøleskapet;)

Oppskriftene jeg lagde måtte være basert på ytrefilet av svin og desserten måtte inneholde eple. Disse oppskriftene var grunnen til at jeg ble plukket ut som deltager og etter dagens dommertilbakemeldinger vil jeg altså anbefale disse på det sterkeste;)

5 Responses to “Jeg vant Regionsfinalen i Årets Hjemmekokk 2012!”

 1. kjoekkentjeneste Says:

  Gratulerer, Mariann!

  Reply

 2. Trine :) Says:

  Flott å se deg på Førkveld i dag!! 😀

  Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Årets Hjemmekokk 2012 – Hurra!!! | MariannMat - 29. juli 2012

  […] Gangen i konkurransen var stort sett den samme som i finalen for østlandet, som du kan lese mer om her. Vi skulle lage rettene våre på 70 minutter, og både hovedrett og dessert skulle serveres på […]

Leave a Reply